OLOI

Αναγνώστες

13/10/18

Που βρίσκεται η υπόθεση «Φυσικό αέριο στην Επανομή;Στην φετινή  Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο υπουργός Αμυνας κ. Καμένος μας θύμισε μια παλιά ιστορία λέγοντας  «κάτι πρέπει να γίνει με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Επανομή».
Με δύο κουβέντες, η υπόθεση ξεκινά το 1985 που  έγιναν οι γεωτρήσεις στην Επανομή  και διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου.
Σφραγίστηκαν και έκτοτε το θέμα  παραμένει εκεί.
Τελικά τι συμβαίνει; Υπάρχουν πράγματι κοιτάσματα και αν ναι τότε γιατί μένουν ανεκμετάλλευτα τόσα χρόνια;
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διαβάζουμε το ιστορικό των ερευνών στον ελλαδικό χώρο και σημειώνει, ότι η ΔΕΠ, με την ίδρυσή της το 1985, παραχώρησε 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα.  Αποτέλεσμα της ως άνω ερευνητικής δραστηριότητας ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου (Δ. Πελοπόννησος), του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, καθώς και συγκεντρώσεων βιογενούς αερίου.


Ο κ. Παντελής Παπάζης, Ειδικός Ερευνητής Εντοπισμού και Εξόρυξης Πετρελαίου, πρώην στελέχους της ΕΧΧΟΝ,  τόνισε σε συνέντευξη το 2011 ότι οι έρευνες στην Επανομή ξεκίνησαν το 1985, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν το 1989 και βρέθηκαν δύο κοιτάσματα 19 και 9 εκατ. κυβικών μέτρων.

Καθώς όμως στην Ελλάδα δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία και υποδομή για την εκμετάλλευση αερίου, δόθηκε εντολή να μπει η αξιοποίηση τους σε "αναμονή". Τοποθετήθηκαν δηλαδή ειδικές σφραγίδες, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη η εγκατάσταση για να βγει το φυσικό αέριο  μέσα στα επόμενα χρόνια.  «Όταν ένα κοίτασμα μπαίνει σε αυτό που λέμε "κατάσταση αναμονής", ισχύει για τρία με πέντε χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αποφασίζεις αν τελικά θα το εκμεταλλευτείς ή θα το "κλείσεις" οριστικά.
H εικόνα των σφραγισμένων εγκαταστάσεων είναι αποκαρδιωτική, καθώς έχουν σκουριάσει όλα τα μηχανήματα και οι σωλήνες. Γι’ αυτό και ο κ. Παπάζης κάνει λόγο για εκ νέου τοποθέτηση νέων βαλβίδων και σωληνώσεων.
«Ακόμα και τώρα, οι δύο γεωτρήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν, παρά το αυξημένο οικονομικό κόστος για εκ νέου τοποθέτηση νέων βαλβίδων και σωληνώσεων, προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχή ίση σε έκταση με την Κεντρική Μακεδονία για τα επόμενα 20-30 χρόνια» σύμφωνα με τον κ. Π. Παπάζη.

Αυτά ως προς το ξεχασμένο πρόσφατο παρελθόν.
Σε πρόσφατο άρθρο (15/10/2017) του  κ. Αντώνη Φώσκολου, ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης  με τον εντυπωσιακό τίτλο "Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί κοίτασμα του μεγέθους του ισραηλινού Λεβιάθαν" αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
 Λέει ότι μπορεί για τους πολλούς να αποτελεί κάτι εντελώς καινούργιο, όμως είναι κοινό μυστικό στους κόλπους των ειδικών, ότι η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ο Θερμαϊκός κόλπος, μπορεί να αναδειχθεί στον ενεργειακό τροφοδότη ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου για πολύ μεγάλο διάστημα, όπως μαρτυρούν εξειδικευμένες έρευνες στη γεωλογική μορφολογία του εν λόγω θαλάσσιου χώρου.

Συγκεκριμένα, γράφει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος: «Ο Θερμαϊκός φιλοξενεί κοίτασμα βιογενούς φυσικού αερίου το οποίο προέρχεται από ηφαιστειακές εκρήξεις και αποτελεί ένα μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Και δεν είναι μόνο ο Θερμαϊκός που φιλοξενεί τη μικρή "λεκάνη", υπάρχει μια μεγάλη κι άλλη μια μικρή, με το κοίτασμα να εκτείνεται πιο μακριά και από τα πόδια της Χαλκιδικής.
 Πρόκειται για μια λίμνη, η οποία, όπως και ο Θερμαϊκός, περιέχει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο (φυσικό αέριο) που εκλύεται μπορεί να αξιοποιηθεί μετά από τον διαχωρισμό του από το διοξείδιο του άνθρακα, με βάση μια μέθοδο που αναπτύχθηκε στο διάσημο αμερικανικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο MIT, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ».
 Για το εν λόγω κοίτασμα έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους  και διακεκριμένοι καθηγητές, οι  Ζελιλίδης και Παπαθεοδώρου, που έχουν εντοπίσει βιογενές φυσικό αέριο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Για να αντιληφθούμε πώς όλες αυτές οι μελέτες έχουν βάση, να θυμίσουμε ότι το 2014 η ελληνική εταιρεία Energean και η ισραηλινή Ratio, έδωσαν προσφορές στην τότε κυβέρνηση με στόχο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
 Φυσικά οι τότε εθνοπατέρες είχαν άλλα θέματα πιο σοβαρά…. να υπογράψουν…
.
Η αδιαφορία και η εγκληματική ολιγωρία των αρμόδιων αρχών νίκησαν για ακόμη μια φορά και έτσι  αυτά τα κοιτάσματα επί τόσα χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Και αυτό φαίνεται περίτρανα από το παράδειγμα της Επανομής.

Άραγε αναρωτήθηκε κανείς από αυτούς  που λένε ότι… κυβερνούν μήπως δεν  χρειαζόταν ρωσικό ούτε αμερικανικό φυσικό αέριο;
Αρκεί να είχαν την θέληση και το πολιτικό σθένος!!

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP