OLOI

Αναγνώστες

25/8/17

Βουλιάζει και φέτος ο Ποταμός!
Η Επανομή φέτος βιώνει τη χρονιά με την πιο μεγάλη τουριστική κίνηση των τελευταίων πολλών ετών με χιλιάδες επισκέπτες να πλημμυρίζουν κυρίως τον Ποταμό, αλλά και να δίνουν ώθηση και στις άλλες τουριστικές περιοχές. Χρόνο με το χρόνο οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή του Ποταμού βελτιώνονται, «κλέβοντας» έτσι υποψήφιους επισκέπτες από άλλες περιοχές. Η φθηνή σχετικά μετακίνηση, το καλό σέρβις, η καλή θάλασσα οδηγούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και άλλων γειτονικών περιοχών στην Επανομή, με το Ι.Χ., ενώ η… πιτσιρικαρία έρχεται και με το λεωφορείο!
Βεβαίως, ενώ η περιοχή του ποταμού αποτελεί πηγή εισόδων για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και για το Δήμο, επαγγελματίες από άλλες τουριστικές περιοχές, όπως η Παραλία Επανομής, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την –σχεδόν ανύπαρκτη- υποστήριξη του Δήμου στις προσπάθειές τους. Παρατηρούν έλλειψη σήμανσης, προβολής, μη αποκομιδή σκουπιδιών, βρωμιά και γενική εγκατάλειψη. Μικρό μερίδιο στην τουριστική κίνηση απολαμβάνει το ίδιο το χωριό της Επανομής που… βλέπει τους τουρίστες να περνούν, αφήνοντας κυρίως όχληση προς τους κατοίκους που δεν δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι δουλειές στον τουριστικό τομέα δίνουν την ευκαιρία σε πολλά παιδιά της περιοχής να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, δίνοντας ζωή και στην τοπική οικονομία.  Υπολογίζεται ότι ενενήντα άτομα απασχολούνται μόνο στην περιοχή του Ποταμού!

Στα beachbar του Ποταμού
Ξεκίνησαν να πάνε στην Ηράκλεια και κατέληξαν… θαμώνες του Ποταμού, ο Βασίλης Χρήστου και οι δύο φίλοι του, από τη Θεσσαλονίκη. «Εμείς κάθε χρόνο πηγαίναμε Ηράκλεια, αλλά ήρθαμε εδώ τυχαία και μας άρεσε και τελικά προτιμούμε το μέρος αυτό. Είναι πιο κοντά, πιο οργανωμένα, έχει καλή θάλασσα και πάρκινγκ. Επιπλέον, το σέρβις είναι πολύ καλό και οι τιμές είναι
λογικότατες», λέει ο Βασίλης, ο οποίος έρχεται στον Ποταμό για μπάνια με την παρέα του 2-3 φορές την εβδομάδα.
Επίπεδο υπηρεσιών που βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο διαπιστώνει η κ. Εύα Καραμανή, από τη Θεσσαλονίκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει για επαγγελματικούς λόγους στην Επανομή, μαζί με την οικογένειά της. Από μικρή παραθέριζε στην Επανομή και τώρα, ως μόνιμη κάτοικος, προτιμά να επισκέπτεται τον Ποταμό τις καθημερινές, καθώς τις Κυριακές «γίνεται χαμός». «Οι τιμές είναι καλές σε σχέση με τα συνηθισμένα beachbar και έγινε και ένα βήμα προς το καλύτερο με τη διαμόρφωση του δημοτικού πάρκινγκ, αν και πρόκειται για… προχειροδουλειά», λέει η κ. Καραμανή. Η ίδια θεωρεί πάντως ότι η περιοχή βρίσκεται… αρκετά χρόνια πίσω ως προς την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που διαθέτει για την προσέλκυση τουρισμού και προτείνει να δημιουργηθούν στον Ποταμό περισσότερα καταστήματα π.χ. με είδη θαλάσσης κλπ., ώστε ο κόσμος να εξυπηρετείται καλύτερα και να μένει περισσότερο.
Τα καταστήματα του Ποταμού δέχονται χιλιάδες κόσμο, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα, ωστόσο, πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί πολλή δουλειά για να είναι βιώσιμη, καθώς τα κόστη είναι πολύ υψηλά, αναφέρει στον «Τοπικό Ορίζοντα» ο ιδιοκτήτης του beachbarFlamingo, Παναγιώτης Γαβριηλίδης. Το Flamingoμπορεί να υποδεχτεί περίπου 400 άτομα συγχρόνως στα καθιστικά του, ενώ το σύνολο τωνοκτώ beachbarτου Ποταμού υπολογίζεται ότι διαθέτουν περίπου 3.500 καθιστικά. «Το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος φεύγει από εδώ ευχαριστημένος, ειδικά με τις τιμές, 4 ευρώ για έναν καφέ που περιλαμβάνει ομπρέλα και ξαπλώστρα, δεν το βρίσκεις πουθενά», λέει ο κ. κ. Γαβριηλίδης. Ο ίδιος δεν παραλείπει πάντως να αναφερθεί στις ελλείψεις που σημειώνονται. «Υπάρχει ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει εδώ επί μονίμου βάσεως και ένα ασθενοφόρο, με τόσο κόσμο…». Επίσης, τονίζει την ανάγκη για αστυνόμευση, καθώς τις ημέρες με μεγάλη πολυκοσμία σημειώνονται διαρρήξεις αυτοκινήτων.
«Ο ΟΑΣΘ θα πρέπει να βελτιώσει τα δρομολόγια, ειδικά το τελευταίο φεύγει πολύ νωρίς και πολλοί άνθρωποι μένουν πίσω», λάει ο Νίκος Μαργαρίτης, υπάλληλος στο περίπτερο που λειτουργεί φέτος για πρώτη χρονιά στον Ποταμό, ο οποίος βλέπει την πιτσιρικαρία να κατεβαίνει με το λεωφορείο στη στάση που βρίσκεται παραδίπλα.


Στον Πάλιουρα
Μερίδιο της τουριστικής κίνησης απολαμβάνει και η παραλία του Πάλιουρα, όπου δραστηριοποιούνται δύο μεγάλα παραθαλάσσια καταστήματα. Η τουριστική κίνηση κρατάει στην περιοχή, αν και, σαφώς η προσέλευση των Ελλήνων είναι περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καθώς το βαλάντιό τους όλο και μικραίνει. «Έχουμε πάντως περισσότερους τουρίστες από το εξωτερικό: μεγάλη αύξηση στους Ρώσους, αρκετοί Γερμανοί, αλλά και Σέρβοι και Βούλγαροι», λέει στον Ορίζοντα ο Σταύρος Καραγιαννίδης, που εργάζεται ως σερβιτόρος στο «Κύμα». Ο Σταύρος, που είναι από την Κερασιά, δηλώνει πολύ τυχερός που υπάρχει αυτή η δυνατότητα απασχόλησης στην περιοχή, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, τόσο για τον ίδιο, όσο και συνομήλικούς του από τα χωριά της περιοχής, την Επανομή, τη Μηχανιώνα, την Κερασιά και το Αγγελοχώρι.
Στην παραλία μπροστά από το «Κύμα» εντοπίσαμε την Αϊλίν Πόντσους, από το Βερολίνο, η οποία ναι μεν επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως τόπο διαμονής για τις διακοπές, αλλά καθημερινά οδηγεί με την φίλη της στον Πάλιουρα για να απολαύσει την «όμορφη και φιλική ατμόσφαιρα, την καλή εξυπηρέτηση και τη θάλασσα». «Αρχικά φτάσαμε ως την Καλλιθέα, στη Χαλκιδική, αλλά τελικά προτιμήσαμε αυτό το μέρος που είναι μόλις μισή ώρα από τη Θεσσαλονίκη και επίσης δεν έχει υπερβολικό κόσμο», μας είπε η Αϊλίν.


Δυσαρεστημένη η Παραλία
Οι ξένοι τουρίστες, ωστόσο, πολύ δύσκολα φτάνουν ως την Παραλία Επανομής. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες πελάτες των εστιατορίων της περιοχής, που συνήθως είναι μόνιμοι, είτε από τα γύρω χωριά, είτε από τη Θεσσαλονίκη, όλο και ελαττώνονται ή διαθέτουν μικρότερα ποσά για το φαγητό τους. «Είμαι τέσσερα χρόνια σε αυτό το μαγαζί, χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα», αναφέρει ο κ. Μάκης Ναούμ, ιδιοκτήτης τσιπουράδικου. «Το βασικό είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Είναι φορές που το μαγαζί είναι γεμάτο και δεν  υπάρχει κατανάλωση», λέει στον «Τοπικό Ορίζοντα» ο Κωνσταντίνος Βογιατζής, από την «Ταβέρνα του Ψηλού».
Και οι δύο επιχειρηματίες της Παραλίας Επανομής, ωστόσο, επισημαίνουν μια σειρά προβλημάτων και τη γενική εγκατάλειψη της περιοχής, όπως η έλλειψη οδοσήμανσης, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται ο κόσμος, η έλλειψη προβολής, καθώς όλα τα φώτα στρέφονται στον Ποταμό, η έλλειψη υποδομών στο λιμάνι, που χρειάζεται και εκβάθυνση, η βρωμιά, τα απεριποίητα παρτέρια, τα εγκαταλειμμένα κτίρια, ακόμη και τα δέντρα που είναι έτοιμα να πέσουν και κανείς δεν ενδιαφέρεται. «Ακόμη και στη στάση του
λεωφορείου βάζουμε εμείς καρέκλες για τον κόσμο», λέει ο κ. Βογιατζής. Φυσικά υπάρχει και το πρόβλημα της ανεπαρκούς αποκομιδής των σκουπιδιών, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλη τη Επανομή.


Μικρό το μερίδιο για την Επανομή....το χωριό που βλέπει τους τουρίστες να περνούν

Εντός του οικισμού της Επανομής, πάντως, οι στάσεις για τον τουρισμό διαφέρουν. Πολλοί εμφανίζονται ενοχλημένοι από την διέλευση των επισκεπτών, την ίδια στιγμή μάλιστα που το μερίδιο από τα έσοδα του τουρισμού είναι μικρό για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα στο χωριό.
 «Περνάει χιλιάδες κόσμος, αλλά δεν σταματάει κανείς.
 Τα μαγαζιά μας δεν έχουν καμία απολαβή από την τουριστική κίνηση. Προφανώς φταίει και το οδικό δίκτυο γιατί όλοι περνούν περιφερειακά», λέει η Μαριάνα Καλέση, που διαθέτει καφετέρια στην Επανομή. Η ίδια διαμαρτύρεται ότι το χωριό είναι πολύ παρατημένο, όσον αφορά τους δρόμους, τους χώρους στάθμευσης και άλλες υποδομές, τη στιγμή που η δημοτική αρχή κοιτάει μόνο τα έσοδα από τον Ποταμό και όχι να βοηθήσει το χωριό.
Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι του καταστήματος «Μεγαbite»,που βρίσκεται στον δρόμο από τον οποίο κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα προς τις παραλίες, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση. «Δόξα τω θεώ, η κίνηση καλά, δουλεύουμε αρκετά καλά και υπάρχουν άνθρωποι που κάθε χρόνο θα σταματήσουν στο κατάστημά μας. Εμείς τον θέλουμε τον κόσμο! Αν δουλέψω εγώ, θα δουλέψεις κι εσύ και θα κινούνται τα χρήματα στο χωριό. Με τον τουρισμό κρατιέται και η νεολαία στο χωριό,  όλα τα παιδιά αυτή τη στιγμή δουλεύουν», δηλώνει η κ. Φωτεινή Πυργιώτη, η οποία, πάντως, δεν παραλείπει να αναφερθεί σε προβλήματα όπως «το οδικό δίκτυο που είναι χάλια» και το «σκουπιδαριό».
Τέλος, ο κ. Νίκος Σακάς, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Κύκλος» που βρίσκεται στο Πάρκο των Αργυρίων αναφερει ότι η καταστροφή και καθίζηση πολλών κεντρικών δρόμων, μαζί με τα σκουπίδια, δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες για τους επισκέπτες. Ο ίδιος ζητά η  ΤΕΘ να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Επανομή, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, η οποία αποτελεί τη «Χαλκιδική του φτωχού»!


www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP