OLOI

Αναγνώστες

19/4/17

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους παιδικούς σταθμούς. Επανόρθωση του άρθρουΠρος ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.

Κύριε διευθυντά

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας διαβάσαμε άρθρο που αφορούσε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας όπου αναφέρατε ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΔΗΠΠΑΚΥΘ για πληρωμή τροφείων για θέσεις παιδιών που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.  Η δημοτική σύμβουλος της ΛΑΣ κυρία Μώραλη που είναι και στο διοικητικό συμβούλιο καταψήφισε την πρόταση για επιβολή τροφείων  και στο δημοτικό συμβούλιο όπως με συνέπεια έχει κάνει σε όλα τα χρόνια που είναι δημοτική σύμβουλος.

Για επανόρθωση του άρθρου σας ζητάμε τη δημοσίευση αυτής της επιστολής.

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους παιδικούς σταθμούς.

Αγαπητοί συνδημότες , το ζήτημα των παιδικών σταθμών είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί τα νέα ζευγάρια, καθώς χιλιάδες οικογένειες, βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωπες με το πρόβλημα, χωρίς να μπορούν να καλύψουν την ανάγκη των παιδιών τους για προστασία και αγωγή, μιας και οι δωρεάν δομές είναι ελάχιστες στον τόπο μας.

Λίγα λόγια για την αναγκαιότητα της προσχολικής αγωγής.

Η προσχολική ηλικία εκτείνεται από τον πρώτο μήνα ζωής του παιδιού μέχρι τη μετάβαση στο σχολείο. Είναι ένας  μεγάλος  και  δύσκολος  δρόμος  σωματικής  ψυχικής  και  νοητικής  ανάπτυξης.

Κατά την άποψή μας, επειδή η διαπαιδαγώγηση και φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας αποτελεί προϋπόθεση ώστε το παιδί να αναπτύσσεται όσο το δυνατόν πιο ισόρροπα, πρέπει να είναι και επιστημονικά οργανωμένη και με ευθύνη της κοινωνίας.

Από που ξεκινήσαμε και πως φτάσαμε ως εδώ.

Την περίοδο 1997 – 2001, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ –ΣΥΝ οι παιδικοί σταθμοί, μέσα από τον «Καποδίστρια» περνούν στους δήμους. Έτσι υλοποιήθηκε η στρατηγική στόχευση ...

û        να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη χρηματοδότησης,

û        να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,

û        να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και

û        να επιβάλλουν τροφεία.

Τα τελευταία χρόνια, το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τις περικοπές της χρηματοδότησης προς τους δήμους έχει σαν αποτέλεσμα η λειτουργία των παιδικών σταθμών να εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών καλύπτεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ, που αποτελεί και ανάσα για τους περισσότερους δήμους, δημιουργώντας όμως μια επισφάλεια κάθε χρόνο καθώς δεν είναι βέβαιο μέχρι πότε θα τρέχει αλλά και το ύψος του κονδυλίου.

Για το έτος 2014-2015, κάλυψε την φοίτηση συνολικά 89.642 παιδιών, από τα οποία  τα 25.380, πηγαίνουν  σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό.Ποια είναι  η κατάσταση με το προσωπικό.

Αλλά και το προσωπικό είναι μικρό σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν στα εγγεγραμμένα παιδιά με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται, ακόμα και αυτές οι κουτσουρεμένες αναλογίες παιδαγωγού/παιδιών. Υπάρχουν  λοιπόν τάξεις με έναν/μια παιδαγωγό που έχει στην ευθύνη του/της 25, μέχρι και 30 παιδιά, κάνοντας εφιαλτική την καθημερινότητα των παιδιών και  του  της παιδαγωγού.  Έτσι  είναι αδύνατον να υλοποιηθεί η στοιχειώδης παιδαγωγική παρέμβαση.

Ό, τι ουσιαστικό μπορεί να γίνει επαφίεται στη διάθεση, γνώση, μεράκι και δύναμη που μπορεί να έχει ο/η παιδαγωγός.

Προτάσεις διεκδίκησης.

1. Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς  ΠΣ και Δημόσια  ΚΔΑΠ

2. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό αλλά και ιατρικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

3. Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και κάλυψη  των  λειτουργικών  εξόδων  τους  από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την  ενίσχυση των δημόσιων δομών.

5.     Ειδικά μέτρα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους άνεργους και τους μετανάστες.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού.
www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP