OLOI

Αναγνώστες

20/1/17

Βιολογικός σταθμός και δίκτυο αποχέτευσης στο ΜεσημέριΈντονη, ήταν η αντίδραση κατοίκων και  της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», αναφορικά με το θέμα του βιολογικού στο Μεσημέρι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μεταβληθεί ο βιολογικός του Μεσημερίου σε μία οικολογική βόμβα στην καρδιά του οικισμού
Το έργο στο σύνολο του θα στοιχίσει  6.220.608  ευρώ

Υποστήριξαν δε, πως η πιο συμφέρουσα λύση θα ήταν η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Μεσημερίου με τον «Αινεία», με κόστος που δεν θα ξεπερνούσε μόλις το 1/3 του κοστολογίου για τον βιολογικό.


Ο  καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης, ως εκπρόσωπος των κατοίκων του Μεσημερίου που αντιτίθενται στην κατασκευή του βιολογικού, σημείωσε ότι ο δήμαρχος Θερμαϊκού κατ’ ουσία, δεν έκανε διαβούλευση με τους κατοίκους γιαυτό το τόσο σημαντικό έργο που θα υπονομεύσει το μέλλον του οικισμού. Και αφού κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο Μεσημέρι, σε βάρος των κατοίκων που αντιτίθενται στο έργο, αλλά και για έλλειμμα δημοκρατίας, δήλωσε ότι η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη τραυματίζει τη δημοκρατία και έκλεισε λέγοντας «έχετε απωλέσει την λελογισμένη με τις ενέργειες και τη στάση σας σε βάρος μας».

  Στην ψηφοφορία για την υποβολή της μελέτης για τον βιολογικό του Μεσημερίου και για ένταξη στο ΕΣΠΑ,  υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Μαυρομάτη και Τσαμασλή, με μόνες αρνητικές ψήφους της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τώρα να διαβάσουμε και το δελτίο τύπου του Δήμου:  Στην τελική ευθεία το αποχετευτικό του οικισμού Μεσημερίου της Δ.Ε. Επανομής.Με συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Δήμου Θερμαϊκού εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής αποχετευτικού δικτύου της Τ.Κ. Μεσημερίου, πλην τριών μελών της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι διατήρησαν επιφυλάξεις, για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν παρών και εκπρόσωπος των κατοίκων, απομακρυσμένης του οικισμού περιοχής, ο οποίος ναι μεν δέχθηκε τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, ανέπτυξε δε για ακόμη μια φορά τις απόψεις του και τις αντιρρήσεις του για το ενδεχόμενο κακής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, με συνέπεια να υπάρξει, δήθεν, δυσοσμία στην περιοχή, όπου και υφίσταται ο περιορισμένος αριθμός των κατοικιών τους.                          Το γεγονός όμως ουδόλως ευσταθεί και απορρίφθηκε από το σύνολο των θετικών γνωμοδοτήσεων που απαιτήθηκαν για την έγκριση της ΜΠΕ, τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. και φυσικά την κοινή λογική.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. ενέκρινε: α) Την παράδοση των σχετικών μελετών στη ΔΕΥΑΘ, β) Την υλοποίηση της μελέτης για την αποχέτευση και την επεξεργασία των λυμάτων, γ) την υλοποίηση της μελέτης για προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία ΕΕΛ και δ) την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την ένταξή της στο Ε.Π «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  και τη σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑΘ.

 Ήδη, με την απόφαση αυτή, o Δήμος ολοκλήρωσε όλες τις ενέργειες του, για να μπει στην τελική ευθεία το αποχετευτικό του οικισμού Μεσημερίου. Άλλωστε ο οικισμός του Μεσημερίου είναι  ο μοναδικός από τους οκτώ οικισμούς του Δήμου μας  που στερείται  δικτύου αποχέτευσης, διαθέτοντας μόνο ιδιωτικούς βόθρους, οι οποίοι πολλές φορές παρουσιάζουν διαρροές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υπολείμματα των ακαθάρτων σε πρανή δρόμων ή κατοικιών εντός του οικισμού με έντονες δυσοσμίες.

Σημειώνουμε ότι το ανωτέρω φαινόμενο επιβαρύνει περιβαλλοντικά το κεντρικό ρέμα του Μεσημερίου, εντός του οποίου καταλήγουν ανεξέλεγκτα τα λύματα με τελικό  αποδέκτη τον υγροβιότοπο της Επανομής.  

Για το έργο της αποχέτευσης που είναι ένα από τα βασικότερα έργα υποδομής για κάθε περιοχή, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού                           κ. Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Με γνώμονα τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Μεσημερίου και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, στηριζόμενοι πάντα στην κοινή λογική και στην ισχύουσα νομοθεσία, η Διοίκηση του Δήμου μας, ολοκλήρωσε τις μελέτες της αποχέτευσης Μεσημερίου και όλες τις ενέργειες και αποφάσεις που απαιτούνταν, για να υποβάλλει την αίτηση χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 6,5 εκ. ευρώ και η  υλοποίηση του έργου θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων του Μεσημερίου, έχει δε ως πρωταρχικό σκοπό να υπηρετήσει την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών και να βελτιώσει  τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Περαία, 20 Ιανουαρίου 2017

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP