OLOI

Αναγνώστες

20/12/16

Στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα Ενισχύουμε τις τοπικές Επιχειρήσεις

Με αφορμή την αύξηση της αγοραστικής κίνησης, εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων καλό θα ήταν να επιλέξουμε και να προτιμήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα.
Στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και τις  τοπικές επιχειρήσεις, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση στον τόπο μας, στηρίζουμε τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ενισχύουμε την τοπική οικονομία, βελτιώνουμε την τοπική ανάπτυξη.
 Κακά τα ψέματα, είναι αγώνας επιβίωσης, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, για τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να επιβιώσουν.

Η τοπική οικονομία χρειάζεται υποστήριξη και ποιός μπορεί να τη προσφέρει καλύτερα από εμάς τους ίδιους;  Μόνο με έμπρακτο τρόπο ψωνίζοντας από τις τοπικές επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ.
Ζούμε μια απίστευτη οικονομική κρίση και σε ένα  τέτοιο περιβάλλον, πρέπει να δείξουμε ομοψυχία (κάτι απίθανο για Έλληνες). Ο τόπος μας έπρεπε να ακμάζει μέσα σε περιόδους κρίσης.
Μέσα από ενσυνείδητες δράσεις στήριξης του τοπικού οικονομικού ιστού, το χρήμα να “γυρίζει” και να μην κάνει “φτερά”… γιατί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, στην μεσαία κοινωνική τάξη, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, τους βιοτέχνες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η τοπική αγορά, που την αποτελούν οι παραγωγοί, οι βιοτεχνίες, η παροχή υπηρεσιών, τα εμπορικά καταστήματα και οι επαγγελματίες, αναμφίβολα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνίας, καθώς παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και την πρόοδο του τόπου. Συντηρούν πολλές θέσεις απασχόλησης, δημιουργούν εισοδήματα και εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων.
Ως καταναλωτές, ενσυνείδητα, για όλες μας τις ανάγκες, θα πρέπει να προτιμάμε, τις εμπορικές και όχι μόνο, επιχειρήσεις του τόπου μας, με το σκεπτικό ότι οι πολυεθνικές και γενικότερα οι επιχειρήσεις – αλυσίδες, στο τέλος της εβδομάδας μεταφέρουν σε μετρητά, δεκάδες χιλιάδες ευρώ εκτός…, χρήματα που δεν ξαναγυρίζουν και δεν κάνουν τον κύκλο. Επομένως, είναι συνείδηση και συμφέρον όλων μας να αλληλοϋποστηριχτούμε. Να κάνουμε τις συναλλαγές μας στην ντόπια αγορά, η οποία και ποικιλία και ποιότητα αγαθών προσφέρει και είναι δίπλα μας.
Η τακτική αυτή ενδείκνυται, γιατί το χρήμα κάνει κύκλο και στην προκειμένη περίπτωση, αυτός πραγματοποιείται στην τοπική κοινωνία, δηλαδή, το χρήμα μένει εδώ και ανακυκλώνεται σε όλες τις δραστηριότητες:
Ο παραγωγός θα πουλήσει το κρασί του στον εστιάτορα, ο εστιάτορας στον πελάτη. Στη συνέχεια, και οι δύο θα διαθέσουν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στον τοπικό αρχιτέκτονα, δικηγόρο, γιατρό, οικοδόμο, ελαιοχρωματιστή, ο φανοποιός θα αγοράσει κρέας και ο κρεοπώλης θα πληρώσει το ενοίκιο του, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πάρει παπούτσια, ο έμπορος θα παραγγείλει καφέ και ο καφεπώλης θα πληρώσει τον υπάλληλό του, ο υπάλληλος θα βάλει βενζίνη, ο βενζινοπώλης θα φωνάξει έναν υδραυλικό και ο υδραυλικός θα χρειαστεί κατσαβίδια.
 Αν ο τελευταίος πάει στο Praktiker, να ψωνίσει, ένας μικρός κύκλος χρήματος τελειώνει και μαζί του και χάνονται θέσεις εργασίας, φτωχαίνουν νοικοκυριά κλπ.
Αν όλοι οι παραπάνω τρέχουν στις ξένες αλυσίδες καταστημάτων, επειδή έχουν φθηνό χαρτί κουζίνας, και  ψωνίζουν και δέκα άλλα πράγματα επειδή τα βλέπουν στο ράφι… τελειώνει αυτός ο κύκλος.
Αλλά και οι υπάλληλοι σε αυτές τις αλυσίδες απολύονται κάθε 6 μήνες και σήμερα με τα τετράωρα και τα πενθήμερα, παίρνουν 280 ευρώ!!! το μήνα.
Τα παραδείγματα είναι πλείστα. Ο κάθε ένας από εμάς, ως καταναλωτής, άσχετα αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, πρέπει πάντοτε να έχει στην άκρη του μυαλού του τη λειτουργία του κύκλου των οικονομικών δραστηριοτήτων και να στηρίζει την τοπική αγορά.
Το ζήτημα είναι πώς το συνειδητοποιεί ο καθένας, τι θέλει, τι αγοράζει, που ωφελείται και που καταστρέφεται, αυτός και τα παιδιά του. Δεν ξεκινάνε όλα από την τιμή. Η ιστορία διδάσκει ότι η τιμή, τιμή δεν έχει… και κατά 90%, μακροπρόθεσμα, αυτό θα το πληρώσει πολύ πιο ακριβά.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP