OLOI

Αναγνώστες

17/5/16

Πέμπτη αύξηση ΦΠΑ στα χρόνια της κρίσηςH πέμπτη αύξηση ΦΠΑ στα χρόνια της κρίσης θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ο βασικός συντελεστής θα ανέβει στο 24%, χωρίς να θίγεται επί του παρόντος ο μεσαίος συντελεστής 13% στον οποίο παραμένουν οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και βασικά είδη διατροφής.
Ακόμα κι έτσι, με τη νέα αύξηση, δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα στην Ευρωζώνη με πιο υψηλό συντελεστή. Στα υψηλότερα σκαλοπάτια βρίσκεται η Ουγγαρία που έχει 27% και ακολουθούν Δανία, Κροατία, Σουηδία που έχουν 25%, ενώ μαζί με την Ελλάδα έχει 24% η Φινλανδία.
Το κακό είναι ότι αν και αυξάνονται οι συντελεστές, δεν έχουν την ανάλογη απόδοση εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην αρχή της κρίσης για κάθε μονάδα αύξησης υπολογίζονταν περίπου 1 δισ ευρώ έσοδα, πλέον με το ζόρι μιλάμε για 400- 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 30-35% των εσόδων του ΦΠΑ χάνονται στις γκρίζες ζώνες της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα παρά τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων, να κάνουν φτερά 8-10 δισ ευρώ κάθε χρόνο!
Οι σημαντικότερες αυξήσεις έρχονται στα είδη διατροφής, ενώ άνοδος των τιμών θα υπάρξει και στα μέσα μεταφοράς.

Αναλυτικά οι αυξήσεις λόγω του ΦΠΑ:

- Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές)

- Αναψυκτικά – χυμοί

- Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering

- Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.α.) και κόμιστρα ταξί.
- Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών

- Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες
- Ανθη-φυτά

- Αποχέτευση

- Ζωοτροφές για κατοικίδια
2. Αυτοκίνητα. Από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

· 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ

· 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

· 20% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

· 25% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

· 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω

Στα τέλη ταξινόμησης που προκύπτουν επιβάλλονται συντελεστές αύξησης ή μείωσής τους ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%. Στη συνέχεια όμως, αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

3. Νησιά. Από την 1η Ιουλίου – όπως ορίζει το Μνημόνιο αν και ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το μέτρο να εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2016- χάνουν την έκπτωση στους συντελεστές του ΦΠΑ τα εξής νησιά : Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος και Σίφνος.

4. Καύσιμα. Από την 1η Ιουνίου 2016, στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Σ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από τα 1,35 στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).

Για το υγραέριο προτείνεται εξίσωση του ειδικού φόρου στα 330 ευρώ ανά τόνο. Αυτό θα σημάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών ότι στο αέριο κίνησης δεν θα υπάρχει επιβάρυνση, αλλά στο οικιακό και βιομηχανικό αέριο όπου ο φόρος είναι σήμερα 60 ευρώ και η τιμή στα 40 λεπτά το λίτρο, θα υπάρξει επιβάρυνση 25 λεπτών. Ο φόρος στο υγραέριο εξετάζεται έως την τελευταία στιγμή εάν θα αυξηθεί.

5. Μπύρα. Προβλέπονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, σχεδιάζεται να αυξηθεί στο ήμισυ του ΕΦΚ που επιβάλλεται στα οινοπνευματώδη ποτά. Σήμερα είναι 650 ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.275 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου 2016.

6. Αλκοολούχα στα Δωδεκάνησα. Προβλέπεται κατάργηση της έκπτωσης 50% που ισχύει στον ΕΦΚ. Από την 1η Ιουνίου 2016.

7. Τσιγάρα. Ο αναλογικός φόρος σχεδιάζεται να αυξηθεί από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στελέχη της αγοράς βλέπουν τις αυξήσεις να ξεκινούν από το μισό ευρώ ανά πακέτο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 22 λεπτών. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό , το οποίο ,μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

8. Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ύψος του θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Πρακτικά λοιπόν, μια συσκευασία 10 ml θα έχει αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης κατά 1 ευρώ. Όπως και οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού, η συγκεκριμένη επιβάρυνση σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017.

9. Καφές. Επιβάλλεται φόρος 2-4 ευρώ κατά την εισαγωγή του προϊόντος. Για μη καβουρδισμένο καφέ φόρος θα είναι 2 ευρώ ανά κιλό, για τον καβουδρισμένο 3 ευρώ ανά κιλό και για τον στιγμιαίο φόρος 4 ευρώ ανά κιλό. Οι επιβαρύνσεις στη λιανική, με αυτά τα δεδομένα ξεπερνούν ακόμα και το 20% σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Από την 1η Ιανουαρίου 2017.

10. Συνδρομητική τηλεόραση. Ειδικό τέλος 10% στους λογαριασμούς.της συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιανουαρίου 2017. Για λογαριασμό 50 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, προκύπτει επιβάρυνση 5 ευρώ κάθε μήνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017.

11. Σταθερή τηλεφωνία. Ειδικό τέλος 5% στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας. Στα 100 ευρώ μηνιαίου λογαριασμού, 5 ευρώ επιβάρυνση, χωρίς ΦΠΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017.

12. Ξενοδοχεία. Φόρος διαμονής, ανά διανυκτέρευση, ανά δωμάτιο. Στα ξενοδοχεία τριών αστέρων η επιβάρυνση θα είναι 2 ευρώ ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση. Στα τεσσάρων αστέρων ο φόρος αυξάνεται στα 3 ευρώ και στα πέντε αστέρων στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Από την 1η Ιανουαρίου 2018.

13. Ενοικιαζόμενα. Η διαμονή σε δωμάτιο τριών κλειδιών θα επιβαρύνεται με 0,5 ευρώ για κάθε ημέρα και στα 4 κλειδιά η επιβάρυνση θα είναι 1 ευρώ στον ημερήσιο λογαριασμό. Από την 1η Ιανουαρίου 2018.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP