10/5/16

Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: «Παράνομη η εκχέρσωση στον Ποταμό»Καταπέλτης κατά της διοίκησης Μαυρομάτη, είναι το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της παράνομης εκχέρσωσης και ισοπέδωσης έκτασης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Natura-2000, του υδροβιότοπου στον Ποταμό Επανομής, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος πάρκινγκ για τους πελάτες των γειτονικών Beach Bar.

Όπως αναφέρει το Δασαρχείο, σε αυστηρό έγγραφο που απέστειλε προς το Δήμο Θερμαϊκού, και με το οποίο χαρακτηρίζει παράνομη την ενέργεια της δημοτικής αρχής, κατά την ισοπέδωση του χώρου, εκχερσώθηκαν και καταστράφηκαν η υδρόβια βλάστηση που υπήρχε, καθώς επίσης και δέντρα αγριογκορτσιάς και αλμυρίκια.
Σημειώνεται ότι το έγγραφο αναφέρεται μόνο στην εκχέρσωση της έκτασης, ενώ για την παράνομη αμμοληψία μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του υδροβιότοπου, το Δασαρχείο κίνησε άλλη διαδικασία κατά των ενεχόμενων στο περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης είχε ισχυριστεί ανακριβώς ότι δεν επρόκειτο για εκχέρσωση στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά για …. «αποψίλωση». Και όπως είχε πει επί λέξει: «Πράγματι έγινε μια αποψίλωση του χώρου.  Δεν βγάλαμε, δεν βγήκανε δέντρα.  Για να δημιουργηθεί ένας χώρος μέσα στα αγκάθια».  Ενώ αναφορικά με την παράνομη αμμοληψία στην προστατευόμενη περιοχή Natura-2000, και μάλιστα με μηχανήματα και αυτοκίνητα του Δήμου Θερμαϊκού, είχε επιχειρήσει να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για αμμοληψία, αλλά δήθεν για απομάκρυνση….. πακτωμένων απορριμμάτων!!
Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ζητά από τη διοίκηση Μαυρομάτη να απέχει εφεξής από οποιαδήποτε ενέργεια στην προστατευόμενη περιοχή και να προβεί στην αποκατάσταση της έκτασης που καταστράφηκε, πραγματοποιώντας αναδάσωση την επόμενη φυτευτική περίοδο με αυτόχθονα είδη της περιοχής. 

Το έγγραφο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης που υπογράφεται από τη Δασολόγο κ.Ελένη Αγγελίδου, έχει ως εξής:

Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης
Δασαρχείο Θεσσαλονίκης
Προς το Δήμο Θερμαϊκού
Θεσσαλονίκη 22 Απριλίου 2016
Θέμα: Προστασία έκτασης που εκχερσώθηκε στον «Ποταμό» Δ.Κ. Επανομής
Μετά από αυτοψία αρμοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας στις 19-4-2016 στην περιοχή «Ποταμός» της Δ.Κ. Επανομής του Δήμου σας, η οποία περιλαμβάνεται στην περιοχή Natura 2000 και στην περιοχή που καθορίστηκε ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, διαπιστώθηκε εκχέρσωση σε δασική έκταση εμβαδού 3.570 τ.μ. περίπου, με καταστροφή της υδρόβιας βλάστησης, ατόμων αγριογκορτσιάς και αλμυρικίων.
Για την παράνομη αυτή ενέργεια η Υπηρεσία μας προέβη στις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες.
Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε να απέχετε από οποιαδήποτε ενέργεια μεταβολής χρήσης της ανωτέρω δασικής έκτασης και να προβείτε στην αποκατάσταση αυτής με πραγματοποίηση αναδάσωσης με αυτόχθονα είδη της περιοχής την επόμενη φυτευτική περίοδο.
Ο Δασοφύλακας στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για τον διαρκή έλεγχο της περιοχής για την τήρηση των παραπάνω.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης
Ελένη Αγγελίδου
Δασολόγος

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP