26/3/16

Ποιος πρότεινε την ιδέα για τα Τσαίρια της Περαίας;του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ποιος πρότεινε τη δημιουργία του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Τσαίρια; Έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιόν ανήκει η πατρότητα της ιδέας αυτής και πόσο έχουν δίκαιο να ξιφουλκούν δήμαρχοι και πρόεδροι και άλλοι κατά μιας αναμενόμενης απόφασης, η οποία σημειωτέον δεν έχει μέχρι στιγμής επισήμως ανακοινωθεί.

Καταρχάς νομίζουμε ότι αν όντως επιβεβαιωθεί η σχετική πληροφορία και αν πράγματι προχωρήσει η δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο συγκεκριμένο χώρο, αυτός ανήκει στο Δήμο Θέρμης. Και επομένως, ο γειτονικός δήμος είναι αυτός που θα πάρει τη σχετική απόφαση, ο κάθε οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ανεξάρτητος και ούτε σωστό, ούτε πρέπον είναι εμείς να του υποδείχνουμε αν και πως πρέπει να κάνει την όποια επιλογή.
Από κει και πέρα, αξίζει να διατυπώσουμε τη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», η οποία στο ζήτημα αυτό είναι πάγια, ξεκάθαρη και κρυστάλλινη: Πρέπει και ο δήμος Θερμαϊκού να ανοίξει την αγκαλιά του για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες, πολύ περισσότερο που κατά βάση είμαστε δήμος προσφυγικός. Από κει και πέρα, όποιος χώρος κι αν επιλεγεί, θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί εκεί οι κατάλληλες υποδομές, ώστε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι μέσα σε βούρκο και λασπόνερα που θα θυμίζουν εικόνες Ειδομένης. Ο δήμος διαθέτει τεράστιες εκτάσεις και κάποια από αυτές, μετά από έρευνα της τεχνικής υπηρεσίας, όχι κατ’ ανάγκη δίπλα σε τουριστικές υποδομές, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. 
Ας πάμε όμως στο θέμα μας: Ποιος είναι αυτός που προτρέχοντας, πρότεινε τα Τσαίρια ως χώρο δημιουργίας του Κέντρου Μετεγκατάστασης; Δεν είναι άλλος από τη διοίκηση Μαυρομάτη, η οποία δια του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Γιώργου Φεστερίδη, στη συνεδρίαση, στις 10 Μαρτίου, της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Δήμου Θερμαϊκού για τη βοήθεια στους πρόσφυγες, διατύπωσε την πρόταση, εκ μέρους της διοίκησης, να υποδειχθούν «περιοχές του Δήμου μας που ανήκουν στο κράτος, ώστε αυτό να έχει και την ευθύνη, π.χ. κάμπινκ ΕΟΤ, περιοχή Τσαίρια, κλπ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρόταση εκείνη αντέκρουσαν όχι μόνο οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, Σπύρος Κουζινόπουλος ως επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και Έφη Ζαριφέ, ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Θοδωρής Τζέκος που μετέχει στην επιτροπή. Λέγοντας και οι τρεις ότι η όποια συζήτηση για την υπόδειξη χώρου, πρέπει να γίνει εφόσον ζητηθεί αυτό από το Κράτος.
Επί μία εβδομάδα, κι ενώ είχε προκληθεί σούσουρο στους δημότες του Θερμαϊκού από την πρόταση αυτή του εκπροσώπου της δημοτικής αρχής, η διοίκηση Μαυρομάτη δεν έκανε καμία κίνηση για να διαφοροποιηθεί από την υπόδειξη για «κάμπινγκ ΕΟΤ ή Τσαίρια». Και ακόμη και στις 16 Μαρτίου, ο αντιδήμαρχος κ.Φεστερίδης περιέφερε στα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής ένα «Πρακτικό», στο οποίο διατυπώνονταν και εγγράφως η πρόταση για «κάμπινγκ ή Τσαίρια».
Την ίδια μέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, παρόντος του δημάρχου κ.Μαυρομάτη, ο αντιδήμαρχος κ.Φεστερίδης όχι μόνο επανέλαβε την υπόδειξη για τους παραπάνω χώρους, αλλά επιτέθηκε κιόλας φραστικά στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» για την άρνησή του να υπογράψει το πρακτικό.
Κι όμως, ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, αντί να διαψεύσει τον αντιδήμαρχό του ή να τον επαναφέρει στην τάξη, αν διαφωνούσε με την πρότασή του, σε μία επίδειξη διγλωσσίας, δήλωσε ότι «είναι εκ του πονηρού» οι φήμες για εγκατάσταση προσφύγων στα Τσαίρια και στα δύο κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και Επανομής.
Παίρνοντας το λόγο, λίγο μετά, διαβάσαμε το απόσπασμα του Πρακτικού με την πρόταση Φεστερίδη, καλώντας τα μέλη της διοίκησης του Δήμου να ψαχτούν μεταξύ τους για το ποιος διαδίδει «υποβολιμιαίες φήμες» και πράγματα «εκ του πονηρού». Ρωτήσαμε δε ευθέως τον δήμαρχο αν είχε λάβει γνώση για τις προτάσεις του αντιδημάρχου του. Κι εκείνος φυσικά, δεν απάντησε, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε να μας κλείσει για μια ακόμη φορά το μικρόφωνο.
Με βάση όλα αυτά, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πόσο σοβαρά, αξιόπιστα και οργανωμένα λειτουργεί η δημοτική μας αρχή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στις 10/03/16, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, πραγματοποιήθηκε η 1η άτυπη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Θερμαικού για την προσφυγική κρίση.
Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Συντήρησης Υποδομών, Πολιτικής προστασίας & Πρασίνου κ. Φεστερίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας - Νεολαίας, Αλληλεγγύης – Πρόνοιας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Απασχόλησης κ. Τζέκος, η Δημ. Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης – εκπρόσωπος της παράταξης Θερμαγικός κα Ζαριφέ και ο Δημ. Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης – επικεφαλής της παράταξης Συμπολιτεία κ. Κουζινόπουλος.
Η Δημ. Σύμβουλος Ν. Μόραλη αρνήθηκε με επιστολή τη συμμετοχή της σε αυτή την επιτροπή.
Ο κ. Φεστερίδης ξεκίνησε τη συνεδρίαση λέγοντας ότι λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει από την εγκατάσταση των προσφύγων στο χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά καθώς και στον καταυλισμό της Ειδομένης, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων, η ανάγκη συνδρομής όλων των κοντινών στα ανωτέρω σημεία Δήμων είναι πλέον επιτακτική.
Αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Θερμαικού, μέσω του συντονιστικού τοπικού οργάνου και με τη βοήθεια των εθελοντών (οργανώσεων, ομάδων και ιδιωτών), θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Να οργανωθεί από το Δήμο μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων, των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων του Δήμου μας, στην οποία θα γνωστοποιηθεί ότι ο Δήμος θα είναι ο συντονιστής όλης της επιχείρησης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δεν αποφασίστηκε αν θα γίνει συγκέντρωση ή θα σταλεί επιστολή (ετέθη από την κα Ζαριφέ το θέμα του πανικού – πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι).


1. Είδη άμεσης ανάγκης:
- Φάρμακα
- Βρεφικά (πάνες, μωρομάντηλα, βρεφικό γάλα σε σκόνη, βρεφικές κρέμες σε σκόνη, βρεφικές τροφές σε βαζάκια, κρέμες συγκάματος, πούδρες, πιπίλες, μπιμπερό, κλπ)
- Τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, μπισκότα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, ατομικοί χυμοί, τσάι, κλπ)
- Είδη υγιεινής (σαπούνια, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, κλπ)
- Είδη οικιακής χρήσης (κατσαρόλες, κουτάλες βαθιές – ρηχές, βραστήρες, θερμός, πλαστικά ποτήρια – κουτάλια – πιρούνια, κλπ)
- Λοιπά είδη (σκηνές, κουβέρτες, κλπ)
- Προϊόντα προστασίας από τα κουνούπια και από τον ήλιο
- Παπούτσια
- ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ

Έκκληση σε μαγαζάτορες και εμπόρους λαϊκών αγορών για διάθεση προϊόντων καθώς και σε ιατρούς για επίσκεψη στους πρόσφυγες.

2. Σημεία συλλογής ειδών
- 8 ΚΑΠΗ του Δήμου

Αποφασίστηκε να βρεθεί 1 κεντρική αποθήκη του Δήμου όπου θα συγκεντρώνονται καθημερινά όλα τα είδη άμεσης ανάγκης.

Αποφασίστηκε να οριστεί 1 υπάλληλος του Δήμου ως συντονιστής της επιχείρησης, με σταθερό τηλέφωνο που θα γνωστοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Η μεταφορά των ειδών προς τους πρόσφυγες να γίνεται και με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και με τη συνδρομή του Δήμου.

3. Εθελοντές – εθελοντικές ομάδες
- επιτροπή εθελοντών
- παραλαβή και διαλογή ειδών

Ο κ. Κουζινόπουλος μοίρασε έγγραφο με τις προτάσεις του.

Προτεινόμενα Σημεία για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας

Ζητήθηκε από τον κ. Φεστερίδη να καταθέσουν όλοι τις απόψεις τους για το αν πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα του ενδεχόμενου ορισμού σημείων για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, προκειμένου το συντονιστικό όργανο να είναι έτοιμο να απαντήσει εάν αυτό ζητηθεί.
Ο κ. Φεστερίδης ήθελε η επιτροπή να έχει έτοιμη πρόταση, η οποία είναι ότι τα μέρη που θα πρέπει να προταθούν να είναι περιοχές του Δήμου μας που ανήκουν στο κράτος, ώστε αυτό να έχει και την ευθύνη, π.χ. κάμπινκ ΕΟΤ, περιοχή Τσαίρια, κλπ
Ο κ. Τζέκος είπε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόσκληση από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα απόφασης, δεν είμαστε αντίθετοι στη φιλοξενία προσφύγων αρκεί να υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι. Διαφωνεί με τους χώρους που προτείνει ο κος Φεστερίδης.
Η κα Ζαριφέ και ο κ. Κουζινόπουλος συμφώνησαν να μην συζητηθεί το ζήτημα αυτό τώρα, αλλά να συζητηθεί όταν αυτό τεθεί από το κράτος.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:

ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΖΕΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΖΑΡΙΦΕ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ


www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP