24/3/16

Δήμος Θερμαΐκού: "...ξέρουμε από πρόσφυγες και προσφυγιά καλύτερα από τον καθένα"... αλλά όχι εδώ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, με έκπληξή της πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ό,τι έκταση δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και το Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000», στην Περαία, προορίζεται για τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας «Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων».

Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, με δεδομένη την ευαισθησία της στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς πρόκειται για περιοχή που η πλειονότητα των δημοτών της έχουν προσφυγικές ρίζες, έχει δηλώσει ρητώς τη διάθεσή της να συνεισφέρει στην ανακούφιση των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών (σύσταση Διαπαραταξιακής Συντονιστικής Επιτροπής για το Προσφυγικό, συλλογή και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αποστολή εθελοντών κ.ά.), προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σε συνεχή και αμείωτο ρυθμό.
Ο Δήμος Θερμαϊκού εκφράζει τη διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας με την Πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να συνεισφέρει με σειρά προσπαθειών στο μέτρο που του αναλογεί ανακούφιση για τους πρόσφυγες.
Ωστόσο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αιφνιδιασμό, εφόσον δε διαψεύδεται, η πρόθεση για τη δημιουργία του μεγαλύτερου camp προσφύγων του νομού σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, περιοχή που σύντομα καθίσταται απαγορευτική.
Οι λόγοι για τους οποίους ο συγκεκριμένος χώρος, ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται ακατάλληλος, είναι οι εξής:
1.Ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης και βρίσκεται δίπλα σε έκταση, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης από το Δήμο Θερμαϊκού, με αξιοποίηση των εφαπτόμενων ακινήτων.
2.Επιπλέον μέρος της έκτασης προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
3.Γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Με πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος διαπιστώνοντας ως «πολυγνώστης» της γεωστρατηγικής και πολιτιστικής θέσης της ως άνω έκτασης, συμφώνησε ό,τι είναι ακατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων.
«Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού εξελέγη με συγκεκριμένο κατατεθειμένο όραμα στους πολίτες, που την εμπιστεύτηκαν για να το υλοποιήσει. Είναι ηθική δέσμευσή μας απέναντί τους η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. Παρότι η συγκεκριμένη έκταση δεν εμπίπτει εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού, είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους κατοίκους μας και τον τόπο μας απόλυτα από ακατάλληλες επιλογές. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεννοηθούμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία μέρους των εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα μας. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού, υποθηκεύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και είναι αδικαιολόγητη και πρόχειρη. Μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι χώροι, προφανώς όχι δίπλα στη θάλασσα, όχι σε περιοχές που αποτελούν τουριστικό προορισμό για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα πολυτελών διακοπών και που εντάσσονται στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης. Ως Δήμος Θερμαϊκού θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η χωροθέτηση camp προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και να βρεθούν κατάλληλοι τόποι για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας παρέχοντας αμέριστη ανθρωπιστική βοήθεια. Άλλωστε, εμείς στο Δήμο Θερμαϊκού ξέρουμε από πρόσφυγες και προσφυγιά καλύτερα από τον καθένα», επισήμανε ο κ. Μαυρομάτης.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP