OLOI

Αναγνώστες

13/1/16

Εντολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατρούγκαλο για μη μείωση των κύριων συντάξεωνΗ πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό συζήτησαν με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, χθες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία τετράωρη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, από την οποία δεν έλειψαν οι - λιγοστές πάντως - εντάσεις.
Βασικά ερωτήματα που έθεταν οι βουλευτές, αφού άκουσαν
την εισήγηση του υπουργού, είχαν να κάνουν με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, ενώ με τις παρεμβάσεις τους επιχειρούσαν να διασφαλίσουν την μη μείωση των κυρίων συντάξεων. Αυτή είναι και η νούμερο ένα «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, από την οποία έδωσαν «εντολή» στον υπουργό Εργασίας να μην κάνει βήμα πίσω.
Σύμφωνα με πληροφορίες της real.gr, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως σε δέκα χρόνια από σήμερα θα έχει εξατμιστεί η προσωπική διαφορά και τότε θα υπάρχει ενιαία μεταχείριση παλιών και νέων ασφαλισμένων. Όσον αφορά στην τρόικα, την τοποθέτηση της οποίας και αναμένει η κυβέρνηση, φέρεται να υποστήριξε ότι πιέζει για βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και για να μην αυξηθούν οι εισφορές.
Αναφερόμενος στην ενοποίηση των Ταμείων, επί της οποίας φάνηκε ανένδοτος, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι ΝΑΤ, ΟΓΑ και ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν στο ένα ενιαίο Ταμείο, διατηρώντας όμως ορισμένα χαρακτηριστικά αυτονομίας. Παράλληλα, στο 20% φέρεται να «κλειδώνει» η εισφορά όσων έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ από αυτό το ποσό και πάνω, θα υπάρχει κλιμάκωση αναλογικά.
«Από τη συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις, επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών» παραδεχόταν σε δήλωσή της λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Βουλευτής που ήταν παρών στη συνεδρίαση πάντως, έκανε λόγο για σκέψεις του υπουργού να μειωθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 7% από την αρχική πρόταση.
Αν από την κυβερνητική πρόταση δίνονται τελικά κίνητρα Ασφάλισης ή κίνητρα για… μαύρη εργασία, αναρωτήθηκε παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Ο ίδιος σχολιάζοντας όσα ακούστηκαν για την επιλογή Τσίπρα να δει πρώτα τους εργοδότες, υποστήριξε ότι «η Αριστερά δεν κρίνεται από θέματα πρωτοκόλλου και εθιμοτυπικά, αλλά από το αν είναι τροχονόμος συμφερόντων», φράση που συνέδεσε, ως δημοσιογράφος ο ίδιος, με το αγγελιόσημο.
Από κοινού δε, με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, έθεσαν το ζήτημα της εναρμόνισης του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα με το νέο συνταξιοδοτικό, αφού ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας μιλά για συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση 35ετίας ή στα 60 χρόνια του ασφαλισμένου και η νέα πρόταση κάνει λόγο για σύνταξη με την πάροδο 40ετίας στην εργασία ή με τη συμπλήρωση του 62ου ή του 67ου κατά περίπτωση έτους ηλικίας. Για την εναρμόνιση αυτή ο υπουργός δεσμεύτηκε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό της κυβέρνησης.
«Η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία», είπε η κ. Θεοπεφτάτου, παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι οι συντάξεις λειτουργούν πλέον και ως «δίχτυ προστασίας» για την ελληνική οικογένεια.
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μία βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που επιτυγχάνεται με επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη, αποκλιμάκωση της ανεργίας και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής.
«Η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων» κατέληξε η γραμματέας της ΚΟ, ανεβάζοντας εκ νέου τον πήχη και διευρύνοντας την κατοχύρωση των συντάξεων πέραν από τις κύριες και στις επικουρικές.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP