OLOI

Αναγνώστες

13/11/15

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία από την ΗλεκτροΜαγνητική Ακτινοβολία

Το δελτίο τύπου:
          Με ημερομηνία καταχώρησης 12/6/2015 είχαμε εγγράφως γνωστοποιήσει στην δημοτική αρχή την δημιουργία της Κίνησης για την Προστασία των Πολιτών από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία (ΚΙΠΠΗΜΑ) και είχαμε μάλιστα ζητήσει πληροφορίες για τις εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στα όρια του δήμου. Η δημοτική αρχή βέβαια απαξίωσε να δώσει την όποια απάντηση, ως όφειλε, έως και σήμερα.
Το δεύτερο δείγμα γραφής της δημοτικής αρχής σε σχετικό θέμα είναι η χαρακτηριστική αδράνεια ή αδιαφορία που επέδειξε για την εγκατάσταση μετρητικών σταθμών στο δήμο μας από το Παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως ήδη αναφέραμε σε προηγούμενο δελτίο.
Πριν από μερικές ημέρες έγινε μια συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου με εκπροσώπους της Cosmote για την μεταφορά τριών κεραιών της εταιρίας, (Αγ. Τριάδα, Μηχανιώνα, γήπεδο Επανομής), που είναι δίπλα σε σχολεία. Το θέμα αυτό «πέρασε στα ψιλά», ενώ είναι ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα των δημοτών, για το οποίο δοθήκαν αγώνες στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα από συλλογικότητες, (Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, Κίνηση Πολιτών Επανομής), αλλά και δημότες που σύρθηκαν στα δικαστήρια και παραμένουν υπόδικοι μέχρι σήμερα. Το λιγότερο που όφειλε να κάνει η δημοτική αρχή ήταν να δημοσιοποιήσει ευρέως το θέμα, να καλέσει τους σχετικούς συλλόγους και κινήσεις πολιτών και να δώσει την ευκαιρία σε κάθε δημότη, στα πλαίσια της διαφάνειας, τουλάχιστον να παρακολουθήσει την διαδικασία. Η παρουσία δημοτών θα ήταν μια πραγματική έκφραση της αγωνίας των κατοίκων για τις κεραίες αλλά και μια άμεση πίεση στην Cosmote να τις απομακρύνει το ταχύτερο.
Αντ`αυτου ο δήμαρχος επέλεξε να ενημερώσει μόνο τους επικεφαλείς των παρατάξεων, δηλαδή 3-4 άτομα, από τους οποίους παρευρέθη ένας(κ. Κουζινόπουλος), συγκάλεσε την συνάντηση στους 4 τοίχους του γραφείου του, παραβρέθηκαν τυχαίως μόνο δυο δημότες και δεν επετράπη η είσοδος σε ένα ακόμα γονέα, (“δεν χωρούσε”!).Όσο ακατανόητη είναι αυτή η συμπεριφορά άλλο τόσο είναι απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια διαφάνειας και δικαιώματος στην ενημέρωση. Όπως βέβαια απαράδεκτη είναι και η ανάλογη τακτική της μη ενημέρωσης που ακoλούθησε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Η ενημέρωση των δημοτών είναι ευθύνη και υποχρέωση όχι μόνο της συμπολίτευσης αλλά και συστατικό του θεσμικού ρόλου της αντιπολίτευσης.
Επίσης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αν έχουν γίνει ανάλογες επαφές με τις άλλες δυο εταιρίες που έχουν εγκατεστημένες κεραίες στο δήμο μας και σε ποιο σημείο είναι οι διαπραγματεύσεις μαζί τους, αν βέβαια έχουν αρχίσει.
Επί της ουσίας τώρα, δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την απομάκρυνση των κεραιών. Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Cosmote και της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, έρημων των πολιτών(!) και της αντιπολίτευσης(?).
Επειδή δεν θέλουμε τελεσίδικες ανακοινώσεις σε θέματα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας. Επειδή έχουμε κάθε δικαίωμα τόσο στην ενημέρωση όσο και στην διαμόρφωση των προτάσεων, πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν πρέπει να γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών δεν είναι απλά θέμα τεχνικό για να το χειριστεί η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Είναι κυρίως πολιτικό θέμα και η όποια απόφαση πρέπει να αντανακλά την εκφρασμένη θέληση των κατοίκων του δήμου. Πολιτική ήταν και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιτρέψει την ηλεκτροδότηση της κεραίας της Αγ.Τριάδας, την οποία και χειροκροτήσαμε. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και το θέμα της απομάκρυνσης των κεραιών. Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από το δημοτικό συμβούλιο και ανοικτή ενημέρωση των πολιτών πριν τις τελικές αποφάσεις. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της δημοκρατίας.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP