8/9/15

Τσίπρας: Δέκα παρεμβάσεις κλειδιά για την έξοδο από την λιτότητα
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Υλοποιήσαμε προεκλογικές δεσμεύσεις παρά τις συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε δείγματα γραφής άλλου πολιτικού ήθους. 

Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάναμε συμβιβασμό και όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία, ας έρθει να μας το πει, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η πάλη την οποία έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε - για πρώτη φορά με τόση ένταση - σε αμφισβήτηση τα δόγματα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, με τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την οικονομική κρίση από το 2008 μέχρι σήμερα.
Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη θα φέρουν εξοικονόμηση πόρων 20 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης έως και 83 δισ. σε βάθος τριετίας από τον ESM «κλείνει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Έκανε επίσης λόγο για ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση, με την επιλογή να αφήσουμε ως Ελλάδα το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει και να συμβληθούμε στη συνέχεια με τον ESM, ο οποίος αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό και όχι με ιδιωτική εταιρεία, όπως ήταν ο EFSF.
Στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης μπαίνει το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και, σε αυτό το ζήτημα, «συγκρούονται οι αντιλήψεις του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος από τη μία πλευρά και της Ελλάδας που παράγει και αγωνίζεται από την άλλη».
Θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους, η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ισοπέδωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν από τον εαυτό τους και σημείωσε ότι «κάποιοι κραύγαζαν ότι έχουμε κρυφό σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ και τώρα που διαψεύστηκαν, δεν μιλούν για τον εαυτό τους κι έφτασαν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το προεκλογικό του πρόγραμμα.

»Εάν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα και τώρα μας λένε ότι δεν εφαρμόζουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας». Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και σκοπεύει να υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

1.    Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
2.    Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας
3.    Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε:
Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανατροπή της συνθήκης της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σκοπίμως επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία.
Τα εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνουν:
·       Την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016,
·       Το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο εξασφαλίστηκε ο διπλασιασμός της προκαταβολής για την νέα προγραμματική περίοδο,
·       Τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας,
·       Την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ
·       Τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε μέσα από τη συμφωνία με την EBRD, την ενεργοποίηση του επενδυτικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η προσπάθεια να μετατοπιστεί η πίεση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από το σκέλος των μισθών σε αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί μέσα από:
·       Την υλοποίηση του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
·       Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,
·       Την υλοποίηση του σχεδίου για την μείωση των τιμών που περιλαμβάνει,
α) την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
β) τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, όπως το λιανεμπόριο και τα καύσιμα.
·       Την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. 
·       Τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών σχεδιασμού, αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης, δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες “ασφάλειας δικαίου” για τους πολίτες και τις επενδύσεις.
Ο στρατηγικός προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν:
·       Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μια ενεργητική πολιτική διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης θα τις διευκολύνει να κάνουν το βήμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας,
·       Οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το νέο οικοσύστημα πέριξ της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων,
·       Οι νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες προς την επιχειρηματικότητα και προς την μεταποίηση του προϊόντος,
·       Οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις με σεβασμό στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία
·       Οι νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Σε ότι αφορά, την αγροτική οικονομία ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε:
·       Να προστατέψει το αγροτικό εισόδημα με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών
·       Να ξαναδώσει στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους, με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
·       Να αναδιοργανώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής, σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές  υπηρεσίες  προς τους αγρότες.
·       Να διαχειριστεί με διαφάνεια και με παραγωγικό προσανατολισμό τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
·       Να ενισχύσει τη διατροφική επάρκεια της χώρας με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής.

Το τρίτο πεδίο παρεμβάσεων αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τις ακόλουθες θεσμικές μεταρρυθμίσεις:
·       Ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και τοπικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας.
·       Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη μεταβίβαση των υπό πτώχευση και των πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην-) εργαζομένων έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας όπου υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας.
·       Συγκρότηση και λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο θα αντλεί πόρους από διοικητικές κυρώσεις, δωρεές, χορηγίες και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και θα τα διοχετεύει σε συνεργατικά σχήματα με ποικίλους τρόπους (επιδοτήσεις, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).
Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:
1.    Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
2.    Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας
3.    Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας
4.    Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος
Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στους επόμενους μήνες, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τα μέτρα με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων, και κάρτας ανασφαλίστων.
Η νέα κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει και θα διευρύνει το δίχτυ προστασίας για τα θύματα της κρίσης και για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που ξεκίνησε ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, με 3 νέα μέτρα:
α) Την κάρτα κοινωνικού εισοδήματος
β) Τις στοχευμένες παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία , μετακίνηση)
γ) Τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Επιπλέον, θα εγκαταστήσει και θα ενισχύσει με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους 57 δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης για τη συνεργασία περιφερειών, δήμων, ΜΚΟ, άτυπων δομών αλληλεγγύης, καθώς και της εκκλησίας, με διαφάνεια  και δημοκρατικό έλεγχο.
Στα δίκτυα αυτά θα διακινούνται αγαθά τροφής που σήμερα σπαταλιούνται ή χάνονται (αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα κλπ).
Τέλος μέσα στο 2015 θα φέρει προς ψήφιση τον νόμο για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ένα νέο Ε.Σ.Υ. κοινωνικής προστασίας) που θα αλλάξει τον χαρακτήρα όλου του προνοιακού συστήματος από ένα αδιαφανές, ιδρυματικό και επιδοματικό σε ένα προνοιακό σύστημα δημόσιου χαρακτήρα και δημοκρατικού ελέγχου.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, στην ένταξη των ανέργων στην  παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνική ζωή, μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, με βασικό μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε τομείς που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.
Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και από εγχειρήματα της κοινωνικής οικονομίας.
"Κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διακυβέρνησης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 52.000 άνεργοι βάσει του προγραμματισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος παρουσίαζε αρκετές ανεπάρκειες. Η κυβέρνηση κινήθηκε σε μια κατεύθυνση νέου προγραμματισμού, οκτάμηνης διάρκειας και με μετρήσιμα αποτελέσματα και συμφώνησε με τους πιστωτές ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους με ορίζοντα υλοποίησης το 2016. Ο στόχος μας για το έκτακτης ανάγκης σχέδιο πρόσληψης 300.000 ανέργων σε βάθος 2 ετών έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει", τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην υποστήριξη, πρόσληψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη δημιουργία συνεργατικών εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους.
Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, στην πρόσληψη και τη  δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Ο τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά στην υποστήριξη των νέων (σε ηλικία) ανέργων, μέσω προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και εγγυημένης απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανερχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Η Υγεία θα αποτελέσει επίσης τα επόμενα χρόνια προμετωπίδα του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας.
Στόχος του σχεδίου είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.
Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε:
·       Παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών,
·       Εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία, γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία του χάρτη υγείας, με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας, της σπατάλης και της διαφθοράς στην συνταγογράφηση.
·       Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας με την δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, την δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς και την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών.
Τέλος σέ ότι αφορά την εκπαίδευση οι μεγάλες τομές, θα αποκαθιστούν τους όρους για μια γνήσια πολιτισμική αναγέννηση της χώρας και θα κινηθούν στους εξής άξονες:
·       Ριζικές αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα και στα σχολικά βιβλία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
·       Προγράμματα στήριξης που θα αμβλύνουν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες και ριζική αναδιαμόρφωση της ειδικής εκπαίδευσης.
·       Διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
·       Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε δύο ξένες γλώσσες και πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο.
·       Διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου για την τεχνολογική – επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
·       Νέος Νόμος-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με γνώμονα τη δημοκρατία, την ακαδημαϊκότητα και την εξωστρέφεια.
·       Αναδιαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας με ακαδημαϊκά και γεωγραφικά κριτήρια, σε συνάρτηση με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
Η συγκρότηση ενός Ενιαίου Χώρου Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας θα έχει ως στόχο αφενός να βρεθούν τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια στη διεθνή πρωτοπορία της καινοτομικής τεχνολογίας, αφετέρου να καταστεί η Ελλάδα, με την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, διεθνές κέντρο στις ανθρωπιστικές σπουδές.

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για τον ριζικό οργανωτικό μετασχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους.
Ο πυλώνας αυτός εξειδικεύεται με παρεμβάσεις
1. για την ανασυγκρότηση της  δημόσιας διοίκησης
2. για  την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
3. για την εμβάθνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής
Τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνουν:

·       Την καθιέρωση Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και Λειτουργών με αυξημένα τυπικά προσόντα και εργασιακή εμπειρία από το οποίο θα επιλέγονται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες όλα τα στελέχη των Δημοσίων Οργανισμών -Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
·       Βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, από την Κεντρική Διοίκηση έως τον τελευταίο εποπτευόμενο φορέα, με σύγχρονα οργανογράμματα.
·       Τα νέα οργανογράμματα δημιουργούν τις συνθήκες για ένα σύστημα κινητικότητας μέσα στο δημόσιο τομέα που στηρίζεται:
α) στην εθελούσια μετακίνηση
β) στην κάλυψη των ανά κλάδο και επιστημονική ειδικότητα ελλείψεων,
γ) στην πλήρη διαφάνεια, μέσω ανοικτού, πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο τομέα.
·       Καθιέρωση της αποτίμησης/αξιολόγησης του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης.
·       Είναι ήδη έτοιμο το ηλεκτρονικό ΚΕΠ «ΕΡΜΗΣ», που δίνει αυτοστιγμεί περίπου 20 πιστοποιητικά και σε δύο-τρεις μέρες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κάθε πολίτη περίπου 150 πιστοποιητικά.
·       Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε βασικό σύμβουλο του δημοσίου.
Μετά από δύο χρόνια αδράνειας, προκηρύχτηκε ο νέος διαγωνισμός εισαγωγής στο Κέντρο.

Ειδικά για την ψηφιακή πολιτική της δημόσιας διοίκησης
·       Ιδρύεται μία και μόνη, ενιαία Δημόσια Αρχή, στο υψηλότερο επίπεδο της Κυβέρνησης, με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
·       Έλεγχος όλων των δημόσιων συμβάσεων με ενιαίο τρόπο και ηλεκτρονικά
·       Διασφαλίζεται η λειτουργικότητα των ψηφιακών μητρώων του δημοσίου.
·       Ολοκληρώνεται και επεκτείνεται το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων
·       Ενίσχυση, απλοποίηση και επέκταση της Διαύγειας
Οι παρεμβάσεις που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αφορούν σε:
·       Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.
·       Ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
·       Διεθνείς συνεργασίες, τόσο για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καλών πρακτικών όσο και για την παροχή πληροφοριών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
"Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Επιπρόσθετα, προχωράμε σε εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενοι φόροι", υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προχωρήσει:
·       Στη χάραξη τομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις - προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).
·       Στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα.
·       Στη θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.
Ο κ.Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας από τον λαό να μην βάλει παρένθεση στην κυβέρνηση της Αριστεράς.
"Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: Ή θα επανέλθουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας ή θα συνεχίσουμε τον αγώνα εξόδου από την κρίση και τη λιτότητα, Καλούμε τον λαό να μην βάλει παρένθεση στην ελπίδα, να ξελασπώσουμε".

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP