8/9/15

Η μεσογειακή διατροφή εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες


food mediterranean
Η μεσογειακή διατροφή είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έντυπο Prescriber.
Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής είναι το ίδιο αποτελεσματικός στην ενίσχυση της
καρδιαγγειακής υγείας με τις στατίνες, οι οποίες χορηγούνται για τον έλεγχο της χοληστερόλης και κατ' επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Προτείνουν, λοιπόν, την αντικατάσταση της θεραπείας με στατίνες, με τον συνδυασμό μεσογειακής διατροφής, γυμναστικής και διακοπής του καπνίσματος.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, κάθε άτομο που διατρέχει 10% αυξημένο κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε ορίζοντα δεκαετίας συστήνεται να πάρει στατίνη.
Οι τρεις βρετανοί ειδικοί αντιτείνουν ότι, επειδή το 80% των καρδιακών συμβαμάτων προκαλείται από τον τρόπο ζωής (ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα κ.α.), ο σχετικός κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς φάρμακα, απλώς με τροποποίηση των κακών συνηθειών.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι μόνο ένα περιορισμένο ποσοστών ασθενών ωφελούνται πραγματικά από τις στατίνες, οι οποίες συνοδεύονται από αρκετές και σημαντικές παρενέργειες, όπως μυικά άλγη και διαβήτη.
Κι ενώ αναγνωρίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος σε ένα στα 40 άτομα, υπογραμμίζουν ότι αναλογικά λιγότερα άτομα που είναι σχετικά υγιή και δεν έχουν εκδηλώσει ποτέ καρδιαγγειακό επεισόδιο, θα ζήσουν περισσότερο χάρη στα συγκεκριμένα φάρμακα.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP