1/9/15

Ο μεσημεριανός ύπνος «φάρμακο» κατά της υπέρτασης


napping blood pressure

Ο μεσημεριανός ύπνος όχι μόνο μας ξεκουράζει αλλά συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Καλλίστρατο από το «Ασκληπιείο» Βούλας, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας που
πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, υποστήριξαν πως ο ύπνος κατά τις μεσημεριανές ώρες σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης καθ’ όλο το 24ωρο και κατά συνέπεια με λιγότερη ανάγκη για χρήση αντι-υπερτασικών φαρμάκων.
Μελετώντας 356 ασθενείς με αρτηριακή πίεση, ηλικίας 61,4 ετών κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν τη συνήθεια να παίρνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι, είχαν κατά μέσο όρο 5% μικρότερη μέση συστολική πίεση μέσα στο 24ωρο σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου τα μεσημέρια.
Τα μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης έχουν άμεση επίδραση και στην λειτουργία της καρδιάς. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και μια μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου έως 10%.
Συνεπώς, είναι σημαντική η επίδραση του μεσημεριανού ύπνου στις αρτηρίες και στην καρδιά των ασθενών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, τόσο μειώνεται η σοβαρότητα της υπέρτασης. Μάλιστα, όσοι κοιμούνται περισσότερο τα μεσημέρια, έχουν ακόμη χαμηλότερη πίεση κατά τον νυχτερινό ύπνο τους, πράγμα ωφέλιμο για την υγεία τους.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP