26/8/15

Σκουρλέτης: Το λουκέτο στις Σκουριές δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα


Η απόφαση για προσωρινό κλείσιμο του ορυχείου χρυσού στις Σκουριές δεν πρέπει να ερμηνεύεται με «προεκλογικούς όρους» δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης. Από την άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας κάνει λόγο για απαξίωση μεγάλων επενδύσεων.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η απόφαση για κλείσιμο του ορυχείου έπρεπε να είχε έρθει «μήνες πριν».
«Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την απόφαση του υπουργείου σε σχέση με τις Σκουριές, με όρους προεκλογικούς. Θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν. Η El Dorado, η Ελληνικός Χρυσός, είχε τρία χρόνια μπροστά της από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες για να παρουσιάσει έναν σύγχρονο, ασφαλή τρόπο μεταλλουργίας. Δεν το έκανε, ήταν συμβατική της υποχρέωση, της δόθηκε σήμα ότι πρέπει να το κάνει, το αγνόησε» είπε ο υπουργός.
«Ή θα κινηθούμε με βάση τη νομιμότητα, η οποία εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον ή τελικά θα αποδεχτούμε ότι κάποιοι στην Ελλάδα μπορούν να επενδύουν όπως θέλουν και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Και ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι και τη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι αποδέχονται τον εκβιασμό της εταιρείας που τους έχει βάλει σε διαθεσιμότητα, όταν μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας» συνέχισε.
Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός
«Διάλογο με την κυβέρνηση που θα βοηθήσει στο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας» ζητάει η εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Διαβάσαμε στο δελτίο Τύπου του ΥΠΑΠΕΝ της 21-8-2015, αλλά και ακούσαμε από τον Πάνο Σκουρλέτη σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, την αναφορά σε συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας μας προς το ελληνικό Δημόσιο για θέματα που, τουλάχιστον από περιβαλλοντικής και τεχνικής άποψης, έχουν ήδη απαντηθεί και επιλυθεί.
Η δε «ομηρία» των εργαζομένων είναι μια έννοια που δε μας αφορά και δεν ανταποκρίνεται στις προθέσεις μας - και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι τα τελευταία 10 χρόνια.
Όσον αφορά το τεχνικό θέμα που τίθεται, η Ελληνικός Χρυσός είχε υποχρέωση σύμφωνα με τις από 10-2-2012 εγκριθείσες Τεχνικές Μελέτες των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας (υπ’ αριθ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349 και Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/5159ΠΕ αντίστοιχα) να υποβάλλει μέχρι τον Φεβρουάριο 2015, προσάρτημα για την Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού - Χρυσού, το οποίο και υπέβαλε εγκαίρως με το υπ’ αριθ. Α2272 στις 22-12-2014.
Στην μελέτη αυτή οι δοκιμές που συμπεριλαμβάνονται εκτελέστηκαν σε ημιβιομηχανική κλίμακα στο ερευνητικό κέντρο του παρόχου της τεχνογνωσίας, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να πιστοποιήσει τέτοιου τύπου δοκιμές, δεδομένου ότι οι μόνες παγκοσμίως εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατός ο τεχνικά πλήρης έλεγχος της δυνατότητας εφαρμογής της μεθόδου της ακαριαίας τήξης είναι εκείνες της εταιρείας Outotec, που ανέπτυξε και διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τη σχετική τεχνογνωσία, στο Pori της Φινλανδίας.
Mόνον με αυτό τον τρόπο είναι τεχνικά δυνατή η διασφάλιση της δυνατότητας εφαρμογής της πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης με βάση τα επιτόπια δεδομένα της περιοχής των Μεταλλείων Κασσάνδρας και ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, και αυτή είναι η ουσία της διασφάλισης.
Επίσης, τα πορίσματα που προσκομίστηκαν με τη μελέτη αυτή είναι σαφώς μεταγενέστερα της επιβολής των όρων του Φεβρουαρίου 2012 και έτσι καλύπτεται πλήρως και το τυπικό του θέματος.
Διαπιστώνουμε ότι ο υπουργός δηλώνει ότι η απόφασή του αφορά σε μέρος του έργου, κάτι που δεν είναι αληθές δεδομένου ότι, σύμφωνα με την εν λόγω ΑΕΠΟ, η συνολική επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποτελεί ένα σύνθετο έργο, με επεμβάσεις βελτίωσης υφιστάμενων και νέων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, αλλά και με αποκατάσταση όλων των παλαιών και μη λειτουργικών χώρων. Επομένως, τα επιμέρους τμήματα της επένδυσης συνδέονται μεταξύ τους λειτουργικά αποτελώντας μία άρρηκτη ενότητα.
Ελπίζουμε, η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην από 27-7-2015 επιστολή μας (υπ’ αριθ. Α2386) για ένα διάλογο που θα βοηθήσει στο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

ΣΒΕΕ: Απαξίωση επενδύσεων

«Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στη χώρα, στέλνει το πλέον αρνητικό μήνυμα στους διεθνούς επενδυτές, σε μια χρονική συγκυρία που το μόνο που χρειάζεται η χώρα είναι η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων» τονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των Σκουριών.
«Ας αναλογισθούν οι υπεύθυνοι ότι η απρόσκοπτη λειτουργία τους θα δημιουργήσει θετικό κλίμα για την προσέλκυση στο άμεσο μέλλον και άλλων τέτοιων ιδιωτικών επενδύσεων, που αποτελούν επείγουσα ανάγκη για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες».

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP