14/7/15

Προ των πυλών η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Κυβέρνηση μειοψηφίας και... βλέπουμε


tsipras
Ημέρα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων είναι η σημερινή, καθώς ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, αρχής γενομένης με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, να κλείσει τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή επί των «προαπαιτουμένων».
Χθες διεξήχθησαν στο Μαξίμου διαδοχικές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του και πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα στο εσωτερικό: αφενός, τις νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει εντός των επόμενων 24ώρων να κλείσει τα πρώτα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκλειδώσει η συμφωνία που συνομολογήθηκε προχθές τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες και να μπορέσει αύριο, στην τακτική της συνεδρίαση, η ΕΚΤ, να δώσει ένα θετικό σήμα για τις ελληνικές τράπεζες. Αφετέρου, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι θέμα μερικών ημερών, αν όχι ωρών.
«Όχι σε όλα» από Λαφαζάνη-Ζωή
Η ανάγκη διατήρησης της ομαλότητας στη Βουλή, ώστε να διεκπεραιωθεί το επείγον νομοθετικό έργο έχει αναβάλει και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού σε σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι ως το τέλος της εβδομάδας, αν η Πρόεδρος της Βουλής δεν δηλώσει από μόνη της ότι παραιτείται, τότε θα κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν ανεξαρτήτως της θέλησης του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 30-40 βουλευτές πρόκειται να διαφοροποιηθούν από τα μέτρα και να τα καταψηφίσουν. Ήδη, χθες, καταψήφιση της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων νομοσχεδίων προανήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι... δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε από την θέση του στην κυβέρνηση ούτε από την έδρα του στη Βουλή! Τη στάση Λαφαζάνη αναμένεται να ακολουθήσουν οι περίπου 30-35 βουλευτές που πρόσκεινται στην «Αριστερή Πλατφόρμα», ενώ μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ανήκουν στην ΚΟΕ θα καταψηφίσουν επίσης και μετά θα παραιτηθούν -όπως προανήγγειλε χθες ότι θα κάνει ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας.
Σε κάθε περίπτωση, όταν η πρόταση μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου κατατεθεί και όταν οι 35-40 βουλευτές διαφοροποιηθούν, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι γεγονός, ενώ το προανάκρουσμα για τις εσωκομματικές εξελίξεις αναμένεται να δοθεί σήμερα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Κυβέρνηση μειοψηφίας
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επίσημη ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Παρότι η χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ, Πάνο Καμμένο ήταν
δύσκολη -αφού ο κ. Καμμένος διαφωνεί με την συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών- ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβεί σε πολιτική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή τη ΝΔ προκειμένου να δημιουργηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αντιθέτως, έχοντας διασφαλισμένες τις ψήφους των παραπάνω κομμάτων, αλλά και περίπου 100 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δύσκολες ψηφοφορίες που έρχονται, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω παραχωρήσεις προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβερνώντας με τις ψήφους ανοχής των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου.
Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι επιθυμούν αυτή τη στιγμή εκλογές και, κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να κινδυνεύει με απώλεια της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP