16/7/15

Ανασχηματισμός τώρα - Ρύθμιση χρέους και εκλογές το φθινόπωρο;


Εντός της ημέρας είναι πιθανό ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο. Το επιδιωκόμενο για την κυβέρνηση σενάριο θέλει επίτευξη συμφωνίας για ρύθμιση του χρέους κι ύστερα προσφυγή στις κάλπες ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Εκτός κυβέρνησης θα μείνουν οι τρεις υπουργοί που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος κι η Νάντια Βαλαβάνη που παραιτήθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών. Πληροφορίες θέλουν πρόσωπα εκτός των κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο πρωθυπουργός μέσα στο σαρωτικό ανασχηματισμό να βάλει πρόσωπα που τον στήριξαν στη συμφωνία προκειμένου να οδεύσει προς τις κάλπες.
Θολό παραμένει το τοπίο στο κόμμα αυτό καθαυτό, μετά την υπερίσχυση του "όχι" στη συμφωνία στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενωμένος αλλά δε φαίνεται αυτή τη στιγμή τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο. 
Προς το παρόν πάντως η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης δε φαίνεται να κινδυνεύει αφού η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, αφού από τη μία αν πέσει η κυβέρνηση θα υπάρξει ζήτημα με τους δανειστές, ενώ από την άλλη φάση η ΝΔ είναι ακόμη σε φάση αναζήτησης αρχηγού. 
Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης περιέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με μήνυμά του στο Twitter. «Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι "2 σε 1"», έγραψε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μια κακή συμφωνία που δεν πιστεύει με τρόπο που αφενός θα πείσει τους δανειστές αφετέρου θα του επιτρέψει να διατηρήσει το πολιτικό κεφάλαιο που του έχει απομείνει, ώστε να μπορεί να καρπωθεί μια πιθανή απόφαση για ρύθμιση του χρέους.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP