10/4/15

Πρόοδος στο Euroworking GroupΑισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Euroworking Group, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Θεοχαράκης.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου η οποία έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogroup, μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη. Σε γενικές γραμμές η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν.
Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας. Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.
Κατά ορισμένες όμως ευρωπαϊκές πηγές η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς αυτά να έχουν γίνει ακόμα γνωστά, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικό πακέτο έως 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι στην ελληνική πλευρά ασκείται πίεση στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να δεσμευτεί και για αλλαγές στο ασφαλιστικό και το ζήτημα των εξαιρέσεων του ΦΠΑ.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP