OLOI

Αναγνώστες

18/3/15

Βαραίνει το κλίμα - Δεν αποσύρει νομοσχέδια η κυβέρνηση

 
Σε κλίμα έντονων πιέσεων εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενόψει της Συνόδου Κορυφής και της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο. Δεν αποσύρει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις η κυβέρνηση και ζητάει τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνική κυβέρνησης στο χθεσινό μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων των Βρυξελλών. «Αποδεικνύεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούν να εγγυηθούν τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη» απάντησε το Μαξίμου στην ενέργεια του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο να αποστείλει επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις με την αιτίαση ότι πρόκειται για «μονομερείς ενέργειες».
Ουσιαστικά το Μαξίμου θεωρεί ότι η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του ότι τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρούν να πάνε πίσω από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν στην πέμπτη αξιολόγηση στη βάση της προηγούμενης κατάστασης, δηλαδή του μνημονίου.
«Το να θεωρεί κανείς ‘’μονομερή ενέργεια’’ την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη» αναφέρει χαρακτηριστικά το Μαξίμου και καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς».
«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» διερωτάται το πρωθυπουργικό γραφείο.
Πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν ότι «προχωράμε κανονικά».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα έντονη είναι η αντίδραση της κυβέρνησης και απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σχετικά με τη συμπεριφορά και τις απαιτήσεις τους.  Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοιοι υπάλληλοι των θεσμών
συμπεριφέρονται ακριβώς όπως η παλιά τρόικα και σαν να μην υπήρξε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη στο μεταξύ, ούτε εκλογές, ούτε συμφωνία στο Εurogroup. «Παίρνουν το παλιό μνημόνιο και ελέγχουν τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης επί των στόχων που εκείνο προέβλεπε» σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το protothema.gr. «Θέλουν να κάνουν την παλιά αξιολόγηση, να ολοκληρώσουν εκείνη τη διαδικασία, που όμως δεν υπάρχει πλέον» προσθέτουν και τονίζουν ότι η συμπεριφορά των τεχνοκρατών αυτών είναι φυσικά και ανάλογη: με διάθεση κριτικής και ελέγχου, συχνότατα πιεστική και ενίοτε ιταμή.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η υπομονή του Μεγάρου Μαξίμου αρχίζει να εξαντλείται. Η εντολή προς τους αξιωματούχους της ελληνικής πλευράς είναι να μην συζητούν ο,τιδήποτε επί της πολιτικής, παρά μόνο να παρέχουν τα τεχνικά στοιχεία που εκτιμούν ότι θα βοηθήσουν τη διαδικασία ενημέρωσης. Να μην απαντούν, ούτε να απολογούνται φυσικά για θέματα που άπτονται του πολιτικού χειρισμού της κυβέρνησης.
Υπουργοί και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «αποικιοκρατικές συμπεριφορές» και για ενέργειες, που αντιμετωπίζουν τη χώρα ως μπανανία.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις
Στο μεταξύ, Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ενώ ρυθμίζει και ασφαλιστικά θέματα επείγοντος χαρακτήρα. Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason.
O δημοσιογράφος δημοσίευσε επιστολή με την οποία ο εκπρόσωπος της Ντέκλαν Κοστέλο ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις και την αντιμεπτώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο έγγραφο, το οποίο επικαλείται ο δημοσιογράφος, τονίζεται ότι εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης
Ο Κοστέλο, υποστηρίζει πως θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και για την συνέπεια προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP