13/3/15

Γυμνάσιο Επανομής «Μαθητική Ατζέντα 2015»Ένα χρήσιμο εργαλείο αυτό-οργάνωσης για όλους τους μαθητές
 Πόσες μα πόσες φορές, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι έχουμε βρεθεί στην θέση να έχουμε ξεχάσει πράγματα που είχαμε να κάνουμε. Ραντεβού, υποχρεώσεις, μαθήματα, εργασίες κλπ. Ο καθένας από εμάς προσπαθεί να αναπτύξει ένα δικό του μηχανισμό, ώστε να είναι συνεπής σε αυτές τις υποχρεώσεις και να μην τις ξεχνάει.

Αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι για ένα μαθητή που έχει καθημερινά πολλές σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και μάλιστα όταν αλλάζει σχολική βαθμίδα από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Ειδικά οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου είναι επόμενο να συναντούν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες το πρώτο διάστημα, λόγω του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Βαθμίδας. Πολλοί καθηγητές (και όχι ένας δάσκαλος), διαφορετικός τρόπος αξιολόγησης με διαγωνίσματα, τεστ και καθημερινή προφορική εξέταση, πολλά διαφορετικά μαθήματα με διαφορετικές απαιτήσεις κλπ. Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και νέο περιβάλλον, οι μαθητές συνήθως σημειώνουν τις μαθητικές τους υποχρεώσεις σε ένα τετράδιο ή το βιβλίο του μαθήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο σπίτι, κάθε φορά, πρέπει να ελέγξουν πολλά και διαφορετικά τετράδια ή βιβλία για να βρουν τα καθήκοντά τους. Αυτή η διασπορά καταγραφής των υποχρεώσεων τους, έχει ως συνέπεια να μην έχουν μια εποπτική εικόνα των συνολικών υποχρεώσεων της εβδομάδας με συνέπεια να «ανακαλύπτουν» τελευταία στιγμή, ότι την επόμενη ημέρα έχουν  ένα διαγώνισμα ή μελέτη, που χρειάζεται αρκετό χρόνο που πλέον δεν τον διαθέτουν για να προετοιμαστούν σωστά.
Η Μαθητική Ατζέντα που δημιούργησε το Γυμνάσιο Επανομής προσφέρει βοήθεια ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα.
Πρωταρχικός στόχος είναι να γίνει η Μαθητική Ατζέντα ο προσωπικός βοηθός του κάθε μαθητή και να τον βοηθήσει να οργανώσει τις μαθητικές του υποχρεώσεις και επίσης να λειτουργήσει ως σημείο επικοινωνίας του σχολείου με τους γονείς. Είναι σχεδιασμένη σε εβδομαδιαία βάση με τέτοιο τρόπο, ώστε ο μαθητής να σημειώνει τα καθήκοντά του στην ημερομηνία, όπου θα έχει το επόμενο μάθημα. Έτσι στο τέλος κάθε εβδομάδας, ο μαθητής κοιτώντας μόνον σε μία σελίδα μέσα στην ατζέντα γνωρίζει και βλέπει όλα τα καθήκοντα της επόμενης εβδομάδας για όλα του τα μαθήματα. Συνεπώς, ο μαθητής και οι γονείς του μπορούν να οργανώσουν τον χρόνο μελέτης της εβδομάδας καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Επίσης, η Μαθητική Ατζέντα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον κανονισμό και την λειτουργία του σχολείου, ιδιαίτερα χρήσιμες για τους νέους μαθητές και γονείς της Α’ Γυμνασίου.
Τα προηγούμενα χρόνια, η Μαθητική Ατζέντα δοκιμάστηκε πιλοτικά σε ομάδες μαθητών ως μια καινοτόμα δράση με μεγάλη επιτυχία. Την φετινή σχολική χρονιά, 2014-2015, η Μαθητική Ατζέντα μοιράστηκε, για ΠΡΩΤΗ φορά, σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου έδειξε την έμπρακτη συμπαράστασή του σε αυτή τη χρήσιμη και καινοτόμα πρωτοβουλία του σχολείου, προσπαθώντας να βοηθήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους, στην καλύτερη οργάνωση του χρόνου μελέτης και των σχολικών/εξωσχολικών υποχρεώσεων τους.

Μέσα από αυτήν την στήλη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Επανομής, ευχαριστεί θερμά το Κτήμα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ για την βοήθεια στην εκτύπωση της «Μαθητικής Ατζέντας 2015» του Γυμνασίου Επανομής, ώστε να διανεμηθεί στους μαθητές και στις οικογένειες τους χωρίς κόστος. Χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση των ανθρώπων του Κτήματος ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, η δημιουργία της Μαθητικής Ατζέντας για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου θα ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν καινοτόμες πρωτοβουλίες βρίσκουν υποστηρικτές, που έχουν ως όραμά την εξέλιξη του τόπου τους μέσα από μία καλύτερη παιδεία. Το κοινό μας όραμα.

Oι Μαθητές, o Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό σας ευχαριστούμε πολύ.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP