5/3/15

200.000 νέοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης


200.000 νέοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης

Σε μια χρονική στιγμή, που η επικαιρότητα εστιάζει σε οικονομικά μεγέθη, όπως, για παράδειγμα, η διαρροή κεφαλαίων από την Ελλάδα, ξένα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως πραγματική τραγωδία για τη χώρα τη “διαρροή εγκεφάλων”. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις περίπου 180.000 - 200.000 νέοι, κυρίως πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, έχουν φύγει από τη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό. Με το φαινόμενο της “διαρροής ταλέντων” στο εξωτερικό, γνωστό ως brain drain, ασχολείται το δίκτυο CNBC. “Η πραγματική τραγωδία για την Ελλάδα, η οποία παραβλέπεται από πολλούς οικονομολόγους, είναι η φυγή εγκεφάλων”, αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

Σύμφωνα με στοιχεία της Endeavor Greece, από τους Έλληνες πτυχιούχους, που εγκαταλείπουν τη χώρα, 7 στους 10 (ποσοστό 71%) κινούνται προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωταρχικά προς τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Το υπόλοιπο 29% μεταναστεύει προς Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι πτυχιούχοι κατευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες, ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών τους. Για παράδειγμα, η Μεγάλη Βρετανία προσελκύει μεγάλο αριθμό πτυχιούχων με οικονομικό αντικείμενο, η Γερμανία κυρίως ιατρικές ειδικότητες, οι κλάδοι που σχετίζονται με την τεχνολογία επιλέγουν τις ΗΠΑ, ενώ οι μηχανικοί τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το φαινόμενο του brain drain κορυφώθηκε το 2013, όπου σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων ανθρώπων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα.
Δεν επιστρέφουν
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο στοιχεία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονία, κ. Λόη Λαμπριανίδη, τοποθετεί τον αριθμό των “διαρροών” μεταξύ 160.000 και 180.000 πτυχιούχων, σχολιάζοντας ότι οι μισοί εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού.
Όπως τονίζεται, “ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το 46% των Ελλήνων, που ζουν στη χώρα, σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό”. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λαμπριανίδη, “η φυγή εγκεφάλων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση, που εγκαταλείπουν τη χώρα, δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς, που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος”.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Endeavor Greece, η Ελλάδα έχασε συνολικά 1.000.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων. Πάνω από τις μισές προέρχονται από τρείς κλάδους, τις κατασκευές, το λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο και τη μεταποίηση, ενώ ολόκληροι τομείς, όπως το real estate, πρακτικά αφανίστηκαν.
Τρεις, μόνο, τομείς κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το συνολικό εργατικό δυναμικό: ο κλάδος της τεχνολογίας, ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση τροφίμων.
Οι νέοι στην Ελλάδα επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την αύξηση της ανεργίας με περισσότερες από μισό εκατομμύριο χαμένες θέσεις εργασίας.
Ολόκληροι κλάδοι κατήργησαν θέσεις εργασίας για νέους παρ’ ότι διατήρησαν ή ακόμη και αύξησαν τις θέσεις εργασίας των μεγαλύτερων ηλικιών. Αυτοί οι κλάδοι περιλαμβάνουν τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα, αλλά και τα περισσότερα επαγγέλματα - πρότυπα: γιατροί, δικηγόροι, τραπεζικοί και λογιστές.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP