3/2/15

Τεράστιες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις σε Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα


Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Ήπειρος και η Ευρυτανία έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν. Εκκενώθηκε το χωριό Κρίκελλος του δήμου Καρπενησίου.
Με προβλήματα η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο
σε όλη την επικράτεια. Τη συμπαράστασή του και της ελληνικής κυβέρνησης σε όσους πλήττονται από την κακοκαιρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.
Μεγάλη η καταστροφή στην Άρτα, καθώς το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι.
Στις πληγείσες από τη νεροποντή περιοχές της ΄Αρτας βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, που μετέβη με ελικόπτερο από την Αθήνα, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για να συντονίσει από κοντά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει από σήμερα τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και της αρωγής των πληγέντων.
Στην Ευρυτανία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκκενώθηκε, λόγω των κατολισθήσεων το χωριό Κρίκελλος του δήμου Καρπενησίου. Οι 80 περίπου κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.
«Οι υπηρεσίες μας είναι σε επιφυλακή με συνεχείς επιχειρήσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο. Βασικό μέλημά μας είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος από την Ευρυτανία, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιό συντονίζει τις επιχειρήσεις για τον περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων.
Εκτεταμένες καταστροφές και στο μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας. Έχουν αποκλειστεί κοινότητες στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας, ενώ στον δρόμο από Θέρμο προς 'Αγιο Θεόδωρο, υπάρχουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα αιτήματα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας και των δημοτικών ενοτήτων Πλατάνου, Αποδοτίας και Πυλήνης του δήμου Ναυπακτίας και των τοπικών κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου του δήμου Μεσολογγίου.
Επίσης ο δήμος Αγρινίου ζητεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή λόγω των καταστροφών που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στην Θεσπρωτία έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Σουλίου.
Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στον Δήμο Ζηρού και στον Δήμο Πάργας της Πρέβεζας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή.
Στην Κοζάνη έκλεισε η Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και σε πολλά σημεία των επαρχιακών δικτύων στους νομούς Κιλκίς-σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου τα οδοστρώματα υπέστησαν καθιζήσεις- Καστοριάς, Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας.
Στην Μελίκη Ημαθίας, ο δυνατός αέρας ξήλωσε την σκεπή του σχολείου (Γυμνάσιο-Λύκειο Μελίκης) και την «πέταξε» μέσα στο προαύλειο.
Αίτημα για άμεση κήρυξη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δημοτικού διαμερίσματος Πλάκας Καλαβρύτων, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων, μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν χθες και εξακολουθούν να συνεχίζονται, απειλώντας το χωριό.
Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ή χιονοπτώσεων προβλήματα σημειώθηκαν στα οδικά δίκτυα σε Ροδόπη, Κικλίς, Καστοριά, Τρικαλα, Ευρυτανία και Αχαΐα.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP