21/2/15

Οι παραχωρήσεις και τα κέρδη της Ελλάδας στη νέα συμφωνίαΓια ένα σημαντικό και καθοριστικό πρώτο βήμα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έγιναν υποχωρήσεις και από την ελληνική πλευρά.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση κέρδισε χρόνο μιας και οι πιέσεις και η συγκυρία ήταν πολύ αρνητική για την χώρα.

Τετράμηνη και όχι εξάμηνη είναι τελικά η συμφωνία - ανάσα για το ελληνικό ζήτημα που επετεύχθη στη χθεσινή, μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, του οποίου προηγήθηκαν σκληρές και έντονες διαπραγματεύσεις διάρκειας τριών ωρών.Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει έως τη Δευτέρα σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία και θα εγκριθούν από τους τρεις θεσμούς, από την Τρίτη τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας.Η Ελλάδα δεσμεύεται:

  • να καταθέσει ως τη Δευτέρα κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς,
  • να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος,
  • να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τους, δημοσιονομικούς στόχους («παγώνουν» μέχρι νεωτέρας ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες)
  • να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο ακέραιο και εγκαίρως.

Η Ελλάδα κερδίζει:

  • να αποφύγει τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα,
  • να επαναδιαπραγματευτεί τον όρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι εταίροι φαίνονται να δέχονται το αίτημα για μείωση. Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση η Ελλάδα έπρεπε να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,0% του ΑΕΠ φέτος, 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
  • να ξανακερδίσει φτηνή ρευστότητα για τις τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Κνετρική Τράπεζα θα αρχίζει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και θα σταματήσει η ακριβότερη χρηματοδότηση από τον ELA.
  • να αντικατασταθεί ο έλεγχος από την τρόικα από τον έλεγχο των θεσμών

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP