19/12/14

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ: Συνεχίζεται ο αγώνας για αυτοδιαχείρισηΌταν πριν από τέσσερα χρόνια, το 2010, η διοίκηση του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ εξαφανίστηκε αφήνοντας χρέη και απλήρωτους για αρκετούς μήνες τους εργαζόμενους, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Αντί να αποχωρήσουν και αυτοί απογοητευμένοι, οι εργαζόμενοι έμειναν στο χώρο και σήμερα αποτολμούν ένα από τα πιο τολμηρά εγχειρήματα στο χώρο της εργασίας και των κινημάτων: το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης. Πήραν στα χέρια τους το εργοστάσιο και προχώρησαν στην παραγωγή νέων προϊόντων που αυτή τη στιγμή πωλούνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εξάγονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Τι κι αν το τόλμημά τους το πολεμά με κάθε τρόπο η πρώην διοίκηση, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές ενώσεις, τι κι αν ακόμη και το ΚΚΕ κατήγγειλε το εγχείρημά τους κατηγορώντας τους για «εργαζόμενους- βιομήχανους». Το πρώτο μέλημά τους, σε μία εποχή κρίσης που δύσκολα προσφέρει ευκαιρίες, είναι να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Και έχουν καταφέρει πολύ σημαντικά βήματα μέχρι τώρα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή παράγουν προϊόντα που προωθούνται στο εξωτερικό.
Όλα αυτά βέβαια έγιναν χάρη και στη στήριξη των κινημάτων αλληλεγγύης. «Έχουμε πολλές επαφές με Αμερική, Αυστραλία και κυρίως με Λατινική Αμερική και έτσι, κάθε φορά που ο αγώνας μας δέχεται κάποιο χτύπημα, λαμβάνουμε υποστήριξη από χιλιάδες κόσμο», λέει στον Ορίζοντα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μάκης Αναγνώστου. Η υπόθεση της ΒΙΟ.ΜΕ. τείνει να γίνει παγκόσμιο κίνημα. Το διεθνές και παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης φροντίζει ώστε τα προϊόντα να πωλούνται στην Ευρώπη, πάντα σε χώρους κινηματικούς βέβαια, με αποτέλεσμα και κάποια ουσιαστική οικονομική στήριξη στον μακροχρόνιο αγώνα των εργαζομένων.

Το ιστορικό
Η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ) ιδρύθηκε το 1982, ως θυγατρική του ομίλου Φίλκεραμ Τζόνσον, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου. Η Φίλκεραμ ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες πλακιδίων στην Ευρώπη, ενώ η ΒΙΟΜΕ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση που παρήγαγε συμπληρωματικά προϊόντα όπως κόλλες, αρμούς και σκληρά καθαριστικά. Ενδεικτικά, κατά τα έτη 2000-2006 η ΒΙΟ.ΜΕ ήταν μεταξύ των είκοσι πιο κερδοφόρων εταιριών της βόρειας Ελλάδος.
Όλα αυτά μέχρι το 2009, όταν τα ελλείμματα της Φιλκεράμ άρχισαν να εκτοξεύονται, λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Η εργοδοσία προσπαθεί να τα καλύψει με κρυφά δάνεια μεταξύ των δύο εταιριών, υπερχρεώνοντας την μέχρι πρότινος κερδοφόρα θυγατρική. ΗΦίλκεραμ πτωχεύει το 2011, αφήνοντας την ΒΙΟΜΕ καταχρεωμένηστην τύχη της.
Περίπου σαράντα από τους εβδομήντα συνολικά εργαζόμενους παρέμειναν στο εργοστάσιο για να περιφρουρήσουν την περιουσία της επιχείρησης διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Τον Φεβρουάριο του 2013 μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου και με βασικό σύνθημα "Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς", το εργοστάσιο ανοίγει ξανά και επαναλειτουργεί στα χέρια των εργαζομένων. Η ΒΙΟ.ΜΕ πλέον διοικείται από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από αυτήν.
Φυσικά καθαριστικά
Καθώς δεν μπορούν να παράγουν τα προϊόντα που παρήγαγαν πριν, λόγω του μεγάλου κόστους των πρώτων υλών, αλλά και επειδή το εγχείρημα είναι στην«παράνομο», οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να μπουν στην παραγωγή φυσικών καθαριστικών. Χρησιμοποιούν τα μηχανήματα του εργοστασίου για να βγάλουν προϊόντα φθηνά και προσιτά στον κόσμο τα οποία και διακινούνται από τα κινήματα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, επισκέπτονται το εργοστάσιο οργανώσεις από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο για να μάθουν για το εγχείρημα αυτό. Διοργανώνονται συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης, πορείες και ημερίδες αποκλειστικά για τη ΒΙΟ.ΜΕ. Φαίνεται πως η ΒΙΟ.ΜΕ είναι σημείο αναφοράς σε κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ένας εναλλακτικός δρόμος σε μία εποχή που κρίση έχει διαλύσει κάθε ελπίδα ανασυγκρότησης της εργατικής τάξης.
Σημείο – σταθμός υπήρξε η δημιουργία του συνεταιρισμού, φέτος τον Απρίλιο ο οποίος λειτουργεί με βάση τις αρχές: συλλογική λήψη αποφάσεων μέσω της γενικής συνέλευσης, κοινή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και μη κερδοσκοπική λειτουργία, κατά την οποία το οποιοδήποτε πλεόνασμα επιστρέφει στην κοινωνία.

Πρόταση για νόμο
Το διάστημα αυτό «τρέχουν» δικαστικοί αγώνες για τη ΒΙΟ.ΜΕ, αλλά ταυτόχροναοι εργαζόμενοι δίνουν μεγάλη έμφαση στον πολιτικό αγώνα, ώστε να μπορέσουν και νομίμως να έχουν στα χέρια τους το εργοστάσιο. Μετά από χρόνια επαφών με το Υπουργείο Εργασίας πήραν την υπόσχεση ότι η πολιτική ηγεσία θα στηρίξει ένα νόμο – πλαίσιο με βάση τον οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λειτουργούν τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια, απαλλαγμένα από τα χρέη που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις. Για την προετοιμασία αυτού του σχεδίου νόμου έχει συγκροτηθεί ομάδα δικηγόρων και καθηγητών νομικής του ΑΠΘ, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά. Το κείμενο αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας εντός του Δεκεμβρίου.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σηματοδοτήσει μία μεγάλη νίκη όχι μόνο των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ, αλλά και όλου του εργατικού κινήματος.


Πρόκληση σε BAZAAR
Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕbazaarμε παραγωγούς διάφορων προϊόντων, βιολογικών και μη, χειροτεχνίας κλπ. Είναι μία καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε τους χώρους του εργοστασίου, να πάρετε μία γεύση κινηματικών διαδικασιών και να στηρίξετε τον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. Διεύθυνση: Λαέρτου21-23-25, Στάση ΣΑΣΘ (λεωφορεία2,3,8). Τηλ. 2313031154.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP