5/10/14

Προγράμματα προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης από τον δήμο Θερμαϊκού


Τη σύσταση και λειτουργία κοινωνικής Επιτροπής Πρόληψης, ελέγχου νοσημάτων και φροντίδας αποφάσισε ο δήμος Θερμαϊκού.
Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη συγκρότηση και δραστηριοποίηση της επιτροπής, που έχει –μεταξύ άλλων- τους ακόλουθους στόχους: 

1. Ενημέρωση των πολιτών του δήμου Θερμαϊκού για θέματα Υγείας μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, όπως –για παράδειγμα- Ηλικιωμένοι και προβλήματα τρίτης ηλικίας (άνοια κ.λπ.), μαθητές και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, γυναίκες και εγκυμοσύνη, θηλασμός, πρόληψη καρκίνου μαστού, πρόληψη καρκίνου προστάτη κ.λπ.
2. Δημιουργία συνεργασιών για την διεκδίκηση προγραμμάτων (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, κοινωνικούς φορείς κ.λπ.), τόσο για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού (screening test), όσο και για συχνές παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, οι λοιμώξεις, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος κ.λπ.).
3. Τη συνεργασία για την υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι άποροι, οι ανασφάλιστοι, οι οικονομικοί μετανάστες και τον έλεγχό τους για ηπατίτιδα, φυματίωση και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.
4. Έκδοση επιστημονικών ενημερωτικών φυλλαδίων, αφίσες, μαγνητοσκοπήσεις ή ταινίες ή οτιδήποτε άλλο  υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγωγή υγείας και καθοδήγηση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση ασθενειών.
5. Συνεργασία με διάφορους συναρμόδιους φορείς (ΠΣΕΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΔΕΝΑΘ κ.λπ.) για συμπληρωματικές δράσεις.

Προληπτικοί έλεγχοι κάθε Τρίτη

Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του δήμου για την πρόληψη και την ενημέρωση σε θέματα υγείας η Κοινωνική Επιτροπή Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων και Φροντίδας του Δήμου Θερμαϊκού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διαβητολογικό κέντρο της Α΄ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στην προσπάθεια για πρώιμη διάγνωση χρονίων  παθήσεων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, η υπερλιπιδαιμία, οι διατροφικές διαταραχές  κ.α. οργανώνει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στις 9 το πρωί, στο ΚΑΠΗ των Νέων Επιβατών πρόγραμμα ελέγχου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλινική εξέταση από ιατρό και αιμοληψία από ειδικό παρασκευαστή και απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, και είναι δωρεάν.
Μελλοντικά το πρόγραμμα ελέγχου θα εφαρμοστεί σταδιακά και στα υπόλοιπα διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού.
Για τις δράσεις προληπτικής ιατρικής του δήμου ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε τα ακόλουθα: «Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για κάθε άνθρωπο. Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, που λόγω της κρίσης οι δημόσιες δομές υγείας συρρικνώνονται ο δήμος δίνει βάρος στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση, που πάντα βοηθάει στη θεραπεία. Με τα προγράμματα που εφαρμόζουμε «καλύπτουμε» τους ασθενέστερους από τους συνδημότες μας, που πιθανόν δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες –από την κρίσιμη ηλικία της εφηβείας- για συγκεκριμένα θέματα, ώστε να αποφύγουν λάθη και πρακτικές που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους. Για την επιτυχία της προσπάθειας καθοριστικός είναι ο ρόλος των εθελοντών του υγειονομικού κλάδου (γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές κ.λπ.), τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς για την προσφορά τους. Και να τους διαβεβαιώσω ότι ο δήμος θα κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει το έργο τους».   

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP