23/10/14

Εκδήλωση μνήμης για το Μπλόκο της Επανομής και την Εθνική Αντίσταση στην περιοχή ΘερμαϊκούΆγνωστα στοιχεία για την ιστορική πορεία της Επανομής καθώς επίσης και για το έπος της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Θερμαϊκού κατά τη μαύρη περίοδο της Ναζιστικής κατοχής, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση μνήμης που οργανώνουν, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18:30, στο  Δημοτικό Θέατρο Επανομής, το
ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού και η δημοτική κοινότητα Επανομής, με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων (1944-2014) από το Μπλόκο της Επανομής.
Ομιλητές θα είναι ο ιστορικός-Δρ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ., Θεοδόσης Τσιρώνης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος. Κείμενα θα διαβάσει η ποιήτρια Αναστασία Χατζή. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής. Είσοδος ελεύθερη.
Στις 7 Αυγούστου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές κύκλωσαν την Επανομή, συνέλαβαν ως ομήρους περίπου 300 κατοίκους και τους μετέφεραν πεζούς, κάτω από καυτό ήλιο και με καύσωνα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Παύλου Μελά» της Θεσσαλονίκης, μετά από εξαντλητική πορεία δέκα και πλέον ωρών. Από αυτούς τους Επανομίτες, οι 15 οδηγήθηκαν στη συνέχεια με τρένο μεταφοράς ζώων στα Ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας. Εκεί,  γνώρισαν επί ένα και πλέον έτος απίστευτη ταλαιπωρία, έφτασαν πολλές φορές στο κατώφλι του θανάτου και σώθηκαν «ως εκ θαύματος» από τις κακουχίες, τους ανελέητους βομβαρδισμούς, το μαρτύριο της πείνας και τις εκτελέσεις από τους χιτλερικούς δημίους.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP