25/9/14

Η θάλασσα γύρω μας και… καλό κατευόδιο
Πουλιά από όλο τον κόσμο πάνω σε τελάρα, φωλιάζουν σε μία μηχανότρατα στο λιμάνι της Μηχανιώνας. Με την ομορφιά και την ελευθερία που εκπέμπουν αποτελούν συντροφιά και πηγή έμπνευσης στο μοναχικό ταξίδι του ναυτικού. Η θάλασσα, τα πουλιά, η μουσική, ο ναυτικός γίνονται ένα.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, από τις 6.15 το απόγευμα, στο λιμάνι της Μηχανιώνας, 40 πίνακες των μελών της εικαστικής ομάδας του δήμου Θερμαϊκού «Θαλασσί», θα εκτίθενται πάνω σε μηχανότρατα. Η εκδήλωση με τίτλο «Η θάλασσα γύρω μας» έχει στόχο να υπογραμμίσει ότι για μια κοινωνία που ζει από τη θάλασσα, όπως είναι η Νέα Μηχανιώνα με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο, αλλά και άλλες περιοχές του δήμου Θερμαϊκού και της Ελλάδας ολόκληρης, η απεραντοσύνη του γαλάζιου ορίζοντα,  η ελευθερία του ανοίγματος των φτερών και η αξιοσύνη των ανθρώπων καθορίζουν όσο τίποτε άλλο τη μοίρα ενός τόπου.
Η εκδήλωση, την οποία οργανώνει το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ. Θερμαϊκου, εμπλουτίζεται με αιγαιοπελαγίτικους χορούς από την Κάλυμνο, τη Λήμνο, την Ικαρία, την Πάρο και την Εύβοια, που θα χορέψουν τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου Θερμαϊκού.

Καλό κατευόδιο

Λίγο νωρίτερα, στις 5.30 μμ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, με αφορμή την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου, ο δήμος Θερμαϊκού και οι κάτοικοι της περιοχής εύχονται «καλό κατευόδιο» στις μηχανότρατες, με αγιασμό και λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου. Οι οικογένειες, οι φίλοι, οι συντοπίτες και οι συγγενείς των ψαράδων ξεπροβοδίζουν με αυτό τον τρόπο τα πληρώματα, που ξεκινούν τι επόμενες ημέρες, για «καλές και ειρηνικές θάλασσες» και «καλή ψαριά». Οι μηχανότρατες ξεκινούν το μακρύ πολύμηνο ταξίδι τους σε γαλήνιες αλλά και φουρτουνιασμένες θάλασσες, στο Αιγαίο πέλαγος, στο Κρητικό πέλαγος, αλλά και στο Ιόνιο προκειμένου να φέρουν πίσω αλιεύματα και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Οι ψαράδες, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καθώς με το δικό τους δύσκολο αγώνα δίνουν δουλειά με σε εκατοντάδες αλιεργάτες, αλλά και σε όσους ασχολούνται με παράλληλα επαγγέλματα, με το εμπόριο διχτυών, τις προμήθειες για τα καΐκια και τις μηχανότρατες, τη συντήρηση των ψαράδικων. 

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP