18/9/14

Μαυρομάτης -"Συμπολιτεία" για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Με παρέμβαση του δημάρχου Θερμαϊκού αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας
Λίγες, μόλις, ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο δήμαρχος Θερμαϊκού  Γιάννης Μαυρομάτης ανέτρεψε την αρχική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει τα 120 στρέμματα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας με σκοπό την κατασκευή κατοικιών και το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κάμπινγκ.

Η νέα δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί προεκλογικά και συνέχισε και μετά την ανάληψη της διοίκησης, ότι θα ανατρέψει την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ με τα ακόλουθα επιχειρήματα:
Πρώτον ,η χρήση του κάμπινγκ είναι απολύτως συμβατή με όλες τις ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθ’ όσον δεν θίγεται ούτε κατ’ ελάχιστο το φυσικό πράσινο του ακινήτου και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γύρω περιοχή είναι μηδενικές.
Δεύτερον, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από επενδυτές για την επανάχρηση του χώρου ως κάμπινγκ και μάλιστα με λειτουργία όλο το έτος,κάτι που σημαίνει τη δημιουργία κοινωνικού πλούτου και θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Μετά από συνάντηση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα και εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων, η διοίκηση του Ταμείου πείστηκε να αποδεχθεί τη βούληση του δήμου και να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση και επαναλειτουργία του camping, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες.   
Ο Γιάννης Μαυρομάτης ενημέρωσε για τη θετική αυτή εξέλιξη το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε την συμπαράσταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες με διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και ενστάσεις, “δυσκολεύτηκαν” να στηρίξουν μια εξέλιξη, για την οποία προεκλογικά όλες είχαν συμφωνήσει.
Για το θέμα ο δήμαρχος Θερμαϊκού δήλωσε:
Μία από τις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις υλοποιείται με την αλλαγή της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ. Κινητοποιηθήκαμε μέσα σε ελάχιστες ημέρες και αποδείξαμε ότι, η ρεαλιστική και τεχνοκρατική προσέγγιση των θεμάτων φέρνουν αποτελέσματα, σε αντίθεση με την καταστροφική αδράνεια , που δεν οδηγεί πουθενά. Ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε βασική οικονομική δραστηριότητα για την περιοχή μας ενισχύοντας την απασχόληση. Σε αυτή την πορεία η λειτουργία του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς οι άλλες παρατάξεις είτε αρνήθηκαν προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες, είτε στήριξαν μετά από παλινωδίες.Ειδικά ο κ.Τσαμασλής, ο οποίος καταψήφισε  την απόφαση και μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες κατείχε τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη ,χωρίς να κάνει τίποτα για το θέμα, σε μια επίδειξη ανέυθυνου λαϊκισμού ζητάει τώρα από την ασφαλή θέση της αντιπολίτευσης να πάρει ο Δήμος την ιδιοκτησία μιας έκτασης που δεν του ανήκε ποτέ, αφού το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας πριν να περιέλθει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ ανήκε στα ελληνικά τουριστικά ακίνητα.Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του”.

                             ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ της 17-9-2014 της Συμπολιτείας Θερμαϊκού

Απορίες και σκέψεις για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαίου, ένα από τα θέματα πάνω στα οποία έγινε αντιπαράθεση θέσεων και «πολιτικής φιλοσοφίας», ήταν αυτό του κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα. Οι θέσεις της παράταξής μας, της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», ήταν ξεκάθαρες, κρυστάλλινες και διαυγείς: Κατά του ξεπουλήματος από το ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ της παραχώρησής του στο δήμο Θερμαϊκού, ώστε υπό τον έλεγχό του να προχωρήσει η αξιοποίησή του.
Αντιθέτως, η θέση της παράταξης «Θερμαϊκός Νέα Πορεία», του σημερινού δημάρχου κ.Μαυρομάτη, διατυπώθηκε με το παρακάτω κείμενο:
«Η έκταση του κάμπινγκ, συνολικά 123 στρέμματα, ουδέποτε υπήρξε δημοτική. Ανήκε στην εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και, πλέον, έχει περάσει οριστικά και αμετάκλητα –με βάση το νόμο- στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να αξιοποιήσει την έκταση, να την πουλήσει ή να την παραχωρήσει. Στο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ το 50% της έκτασης (61,9 στρέμματα) αφορά τη διαμόρφωση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (αθλητικές υποδομές, σχολεία κ.λπ.).
Σε αυτό το κομμάτι εμπλέκεται ο δήμος, ώστε τα κοινόχρηστα και κοινωφελή έργα να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και να ενισχυθούν οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές δομές της περιοχής. Εδώ θα κινηθούμε άμεσα, ώστε να κερδίσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε, ενώ ανοιχτή παραμένει η πιθανότητα να διεκδικήσουμε περισσότερη έκταση, αν ο σχεδιασμός μας απαιτήσει κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα… ηρωικά είναι κούφια λόγια, που παραπλανούν τους πολίτες. Δείχνουν απόλυτο ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα».
Δήλωνε δηλαδή ο κ.Μαυρομάτης, ότι αυτή η έκταση ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Ότι ο Δήμος είχε λόγο μόνο σε ότι «ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ» επέτρεπε, και ο δήμος εμπλέκεται μόνο στο να προχωρήσουν τα κοινόχρηστα και κοινωφελή έργα. Υπήρχαν βέβαια, όπως διαπιστώνει κανείς, και αναφορές σε «ηρωισμούς» και «κούφια λόγια» και «ερασιτεχνισμούς» και «επιπολαιότητα» τα οποία απαντήθηκαν τότε και μικρή σημασία έχουν σήμερα, πέρα από αυτή της ηθικής στην πολιτική.
Όμως χθες, με δελτίο τύπου που διανεμήθηκε από το δήμο Θερμαϊκού, ο κύριος Δήμαρχος, ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί τη «Συμπολιτεία» για αδυναμία στήριξης «αυτών που όλοι είχαν συμφωνήσει».
Αν για κάποιους η μνήμη δεν βοηθά, εμείς εξακολουθούμε να θυμόμαστε και μάλιστα καλά. Δεν θυμόμαστε ούτε  τη σύμφωνη γνώμη του κου Μαυρομάτη, ούτε του κου Τσαμασλή, ούτε της κας Μόραλη. Μόνη, ήταν η «Συμπολιτεία» την Πρωτομαγιά, στην κατάληψη του χώρου.  Μόνη, ήταν και στις αντιδράσεις ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας ένα υψηλό μάθημα, το τι σημαίνει διεκδίκηση και τι σημαίνει αγωνιστική διάθεση στην αυτοδιοίκηση.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί άλλαξε (?) ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ. Έχουμε την υπομονή να περιμένουμε κάτι επίσημο. Έστω και αυτή η εξέλιξη αν και δεν είναι αυτό που εμείς θέλουμε, είναι κάτι.
Όμως, ας μας επιτραπεί, να καταθέσουμε μερικές σκέψεις που έχουμε. Γνωρίζουμε πως η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, είναι διαφορετική. Ο διαγωνισμός έρχεται μετά και  βάση προσφορών ενδιαφέροντος. Ρωτάμε λοιπόν: Ποιά είναι η προσφορά και βάση ποιού ενδιαφέροντος προκύπτει, ώστε να γίνει η αλλαγή χρήσης?
Κι ακόμη, επιτρέψτε μας να ρωτήσουμε: Στη βάση ποιάς απόφασης, διαπραγματεύτηκε ο κος Μαυρομάτης? Από ότι γνωρίζουμε συγκεκριμένη θέση ή απόφαση, δεν έχει το Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από το ομόφωνο ψήφισμα που έλαβε στις 25 Ιουνίου 2014, που το ψήφισε και ο κ.Μαυρομάτης με τους συμβούλους της παράταξής του και το οποίο ορίζει ρητά και  κατηγορηματικά ότι «η όποια εκποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας να γίνει μόνο μέσω του δήμου Θερμαϊκού στον οποίο πρέπει να περιέλθει ο χώρος».
Εμείς σαν «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» είχαμε και έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα τόσο της δημόσιας όσο και της δημοτικής περιουσίας στα όρια του Δήμου. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσουν ένα δυναμικό εργαλείο για το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, με στόχο να καθορίσουν την πορεία του Δήμου προς το αύριο και όχι να ακολουθούν φθαρμένα και αποτυχημένα μοντέλα. Περιμένουμε λοιπόν τη διοίκηση να φέρει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα το θέμα αυτό. Τα υπόλοιπα, είναι  φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια που δεν μας αφορούν.


www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP