7/8/14

Εξαίρεση από τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις

 Ανάσα μπορούν να πάρουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.

Η τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και
Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του ΥΠΟΙΚ και άλλες διατάξεις» προβλέπει ότι από το νέο έτος μπορούν να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις που το επιθυμούν, όπως επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ο «πήχης» για την απαλλαγή αυτή τοποθετήθηκε στα 10.000 ευρώ ακαθάριστων εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αυτό αφορά περίπου 420.000, που είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έχουν χαμηλό τζίρο και θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Με την νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP