19/7/14

Η αποχέτευση Επανομής πήγε...ΒέλγιοΣτις 18/06/14 η Κομισιον έστειλε αυστηρή επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την απένταξη του έργου “Αποχέτευση Επανομής”  από το πρόγραμμα.
          Η Ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε και κλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω εξηγήσεις ,ζήτησαν να μάθουν το μέλλον του έργου και τα μελλοντικά σχέδια της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το εν λόγω έργο .


          Η συνάντηση έγινε  στις Βρυξέλλες στις 15/07/2014 με την Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από:

1. Αλεξανδρής Ιωάννης  - Δήμαρχος Θερμαϊκού 
2. Βογιατζής Ιωάννης  - Πρόεδρος ΔΕΥΑΘ – φορέα υλοποίησης του έργου
3. Σουσούνης Δημήτριος – Εκπρόσωπος Ενιαίας Αρχής Πληρωμών
4. Ψαρουδάκης Ελευθέριος – Υπουργείο Ανάπτυξης
5. Ευγενικός Πέτρος – Ειδικός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
6. Αξαόπουλος Γεώργιος – Υπουργείο Οικονομικών
7. Ψωνόπουλος Παναγιώτης – Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή
8. Βασιλείου Μαρία – Υπουργείο Οικονομικών

Στην 11μελή Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας προέδρευε ο Άγγλος Jonathan Denness και  η οποία συνεδρίασε από 08:30 -16:30 παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

          Η Ελληνική πλευρά στην πολύ αυστηρή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε τα παρακάτω τα οποία παρουσίασε αναλυτικότατα και με σχέδια που μοίρασε σε όλη την επιτροπή.

1. Ύπαρξη εντός του Δήμου σταθμού επεξεργασίας λημμάτων εν λειτουργία ο οποίος έγινε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  
2. Ύπαρξη ήδη κατασκευασμένου τμήματος  Μηχανιώνα – Αινείας στο οποίο θα προστεθεί ο νέος εξωτερικός αγωγός Επανομής
3. Οι περιβαλλοντολογικοί όροι στους οποίους οφείλονταν η μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση εγκρίθηκαν στις 6/12/2010 και ισχύουν ως 2020
4. Υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση μα ανάδοχο
5. Παρουσιάστηκε αναλυτικό εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου
6. Έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες (δόθηκαν φωτογραφίες του έργου)
7. Προβλήθηκε η απαραίτητη ισόρροπη ανάπτυξη όλων των διαμερισμάτων του Δήμου και πως πρέπει η Επανομή να αποκτήσει αποχέτευση όπως ο πρώην Δήμος Θερμαϊκού και Δήμος Μηχανιώνας
8.Τυχόν χρονικές καθυστερήσεις δεν οφείλονταν σε υπαιτιότητα της ΔΕΥΑΘ  αλλά στις δικαστικές διαμάχες των εργολάβων

          Ο Δήμαρχος Ιωάννης Αλεξανδρής τόνισε στην επιτροπή ότι η παρουσία μου στις Βρυξέλλες  δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του Δήμου για το έργο και τόνισε

1. Την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου και την ισχυρή βούληση μας για την υλοποίησή του
2. Μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πλέον ανάδοχο και υπογεγραμμένη σύμβαση, ο οποίος ανάδοχος έχει ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού και των αντλιοστασίων τηρώντας το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες  31/12/2014
3. Υπάρχει έτοιμη μονάδα υποδοχής λημμάτων οπότε με την ολοκλήρωση του εξωτερικού δικτύου το έργο είναι πλέον λειτουργικό
4. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου και μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους της Επανομής για την ολοκλήρωσή του
5. Υπάρχουν ήδη κατασκευασμένες ιδιωτικές περιοχές οι οποίες με την ολοκλήρωση του έργου θα συνδεθούν αμέσως στο δίκτυο
6. Η Επανομή είναι μια τουριστική περιοχή όπου η δυσανεξία από την οσμή των βυτιοφόρων εκκένωσης δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου.

          Κατόπιν των ανωτέρω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού μας συνεχάρη για την παρουσία μας (δεν είναι σύνηθες να έρχονται αιρετοί) επείσθη και μας έκαναν την εξής πρόταση – διευκόλυνση όταν στην έναρξη των συνομιλιών ήταν κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε παράταση.

          Επιβεβαίωση ολοκλήρωσης και λειτουργίας του έργου “Αποχέτευση Επανομής” έως 31-3-2015 την οποία θα επιβεβαιώνει και η ΕΛ.ΔΕ , τότε θα πάρουμε την αναθεωρημένη πρόταση κλεισίματος του έργου.

          Κατόπιν τούτου η Ελληνική πλευρά αποχώρησε υποσχόμενη την ολοκλήρωση του έργου.

          Με τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων χρεώνεται η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Δήμος – Δημότες τα μέχρι τούδε εκταμιευθέντα. Άρα μετά τη δοθείσα παράταση υπάρχει χρέος της υπάρχουσας διοίκησης και της νέας για πίεση προς όλους για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.
 
          Από τους εκπροσώπους δε των Υπουργείων θεωρήθηκε επιτυχία τόσο η αποτροπή της απένταξης του έργου όσο και η παράταση που δόθηκε.


          Ο Δήμαρχος Ιωάννης Αλεξανδρής σχολίασε ότι παρά τις καθυστερήσεις από τις δικαστικές διαμάχες των εργολάβων και τις εμπλοκές πολλών υπηρεσιών του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού αφήνουμε ένα έργο με έτοιμες τις αναμονές για τις συνδέσεις απότο ολοκληρωμένο εσωτερικό δίκτυο και την εγκατάσταση του εργολάβου στο εξωτερικό δίκτυο που ήδη άρχισε να κατασκευάζει.
          Ήταν μια προσπάθεια που τελικά ξεμπλοκαρίστηκε, ευοδώθηκε και αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για την τελική έκβαση και την ωφέλεια που θα προκύψει για τους κατοίκους της Επανομής.
          Ήταν για μένα ένα από τα στοιχήματα που κέρδισα.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP