14/7/14

Τέλος τα ισόβια για Παπαγεωργόπουλο & Λεμούσια – Ποινές για υπεξαίρεση των 17,9 δισ.


Η απόφαση του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης για τις ποινές του πρώην δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου, του Μ. Λεμούσια, Π. Σαξώνη, Θ. Γκόλα, Γ. Γκαϊδατζή 
Σπάει τα δεσμά της ισόβιας κάθειρξης ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ωστόσο, ένοχος, με ποινή κάθειρξης 12 ετών (έναντι 13 που είχε προτείνει ο εισαγγελέας) για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση, καθώς η έδρα αποδέχθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του. Στην ποινή φυλάκισης του πρώην δημάρχου, προσμετράται ο ενάμιση χρόνος που έχει ήδη εκτίσει.

Επίσης:
Αίρεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. Το Πενταμελές Εφετείο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών για την υπόθεση της υπεξαίρεσης σύν 15 μήνες για πλαστογραφία σε βαθμό πλημμελήματος. Αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό, ο πρότερος έντιμος βίος. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή 15ούς φυλάκισης για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 15 μήνες για πλαστογραφία. Τελικά η Έδρα, ακύρωσε την ισόβια ποινή, μετατρέποντας την αρχική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην υπεξαίρεση και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία, σε βαθμό πλημμελήματος.
Ο πρώην ταμεία του Δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη, παρά τη συνεργασία του με τις αρχές, καταδικάστηκε σε 18χρόνια κάθειρξη για την υπεξαίρεση, 2 χρόνια για την πλαστογραφία και 6 χρόνια για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή 27 ετών. Η απόφαση για το πρόσωπό του ήταν η μόνη που ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς για όλους τους άλλους κατηγορούμενους ελήφθη ομοφώνως. Και για τον Π. Σαξώνη, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρώην έντιμου βίου.
Ένοχοι όπως και στην πρωτόδικη απόφαση, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση κρίθηκαν και οι δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, των οποίων όμως οι ποινές μειώθηκαν σημαντικά και ο μεν πρώτος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια, ο δεύτερος σε ένα. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει για την παράβαση του ελλιπούς ελέγχου των υφισταμένων τους,  φυλάκιση 5 ετών για τον Γιώργο Γκαϊδατζή και 4 ετών  για τον Θωμά Γκόλα. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο Θ. Γκόλας είχε καταδικαστεί σε  15 χρόνια κάθειρξη και ο Γ. Γκαϊδατζής σε 10 χρόνια κάθειρξη.
Αναλυτικότερα:
Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Δημήτρη Νάιντου ύστερα από 15νθήμερη διάσκεψη. Ο πρόεδρος της έδρας του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση της ισόβιας κάθειρξης για την οποία ο κ. Παπαγεωργόπουλος βρίσκεται στις φυλακές Διαβατών από τον Φεβρουάριο του 2013. Η απόφαση πάντως, ελήφθη μόνο για τον Π. Σαξώνη ομοφώνως, ενώ με πλειοψηφία 3-2 υπερψηφίστηκε η ενοχή των Β. Παπαγεωργόπουλου και Μ. Λεμούσια, γεγονός που οδήγησε τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης να φωνάξει μέσα στην αίθουσα «Είναι λάθος, είναι λάθος η απόφαση» και τον Μ. Λεμούσια να δηλώνει την ίδια ώρα «Δεν θέλω πρότερο έντιμο βίο, δεν θέλω τον οίκτο κανενός, θέλω την αθωότητα μου γιατί είμαι αθώος». Ήδη, δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν δηλώσει ότι η εσφαλμένη απόφαση θα προσβληθεί στο Ακυρωτικό δικαστήριο.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP