16/6/14

Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξηΤου Κυριάκου Στεφανίδη
Λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές,ξαφνικά κόπασαν οι πολιτικές ρητορικές, οι διαξιφισμοί, οι αντιπαλότητες, οι κατηγορίες, οι δοσοληψίες, κλπ. Το εκλογικό αποτέλεσμα ενθουσίασε τους συμμετέχοντες στον νικηφόρο συνδυασμό και γέμισε προσδοκίες στους ίδιους και σε κάποιους δημότες, που με αγωνία περιμένουν την ικανοποίηση κάποιων προσωπικών τους αναγκών, για τις οποίες πήραν τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Όμως μαζί με τις εκλογέςκόπασαν και οι αναφορές για την ανάπτυξη του τόπου μας. Για μια ακόμα φορά η ανάπτυξη χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογικό επικοινωνιακό εργαλείο. Σήμερα λίγοι είναι οι δημότες που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στον τόπο μας, ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα έχουν περισσότερα χρήματα, καλύτερες δημοτικές υπηρεσίες, λιγότερα δημοτικά τέλη, κλπ. Οι περισσότεροι απλά ελπίζουν να ζουν λίγο καλύτερα απ’ ότι στην προηγούμενη 4ετία.
Αγαπητοί δημοτικοί άρχοντες
Η Ανάπτυξη δεν είναι ένα αόριστο επικοινωνιακό εργαλείο, αλλά μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά όλους μας, γιατί συνδέεται με την ανάγκη μας να βελτιώσουμε το επίπεδο της διαβίωσης μας.
Πως όμως μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη;
Η επιχειρηματικότητα είναι το κυρίαρχο μέσον με το οποίο θα αναπτυχθεί η οικονομία μας. Η επιχειρηματικότητα εξαρτάται από την επιχειρηματική νοοτροπία και όχι τόσο από οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Η επιχειρηματική νοοτροπία είναι αποτέλεσμα εμπειριών. Είναι κάτι που χτίζεται με το χρόνο. Επιχειρηματίας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι.
Η Επιχειρηματικότητα όμως, θα πρέπει να καθοδηγείται από μια δίκαιη και εμπνευσμένη διοίκηση. Μια διοίκηση που έχει όραμα και θέτει στόχους για το που πρέπει να πάμε ως κοινωνία. Μια διοίκηση που θα δημιουργήσει επιλεγμένα-στοχευμένα πλαίσια ανάπτυξης και θα παροτρύνειτους νέους επιστήμονες, τους νέους αγρότες, τους νέους επιτηδευματίες, να επιχειρήσουν στον τόπο μας. Η διοίκηση έχει χρέος να βοηθήσει την νέα γενιά να απαλλαχτεί από τους μισθούς πείνας των 300 ευρώ, την ανεργία,τη μιζέρια, τη μετανάστευση, την καφετέρια, την απάθεια. Πρέπει να ενθαρρύνει την υγιή δημιουργικότητα, να βοηθήσει όσους επιχειρηματίες έχουν καινοτόμες ιδέες καιδεν φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες. Πρέπει να βοηθήσειόσουςπολίτες μπορούν να συνθέτουν δεξιότητες των ανθρώπων, όσουςδιαθέτουν ανθρώπινες αξίες, σκέφτονται τις ανάγκες της κοινωνίας μας και μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή εξέλιξη της ανθρωπότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Μπορεί η δημοτική αρχή να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα;
Η δημοτική αρχή έχει πολλά να προσφέρει στο «επιχειρείν», γιατί μπορεί να θέτει τους στόχους και τα πλαίσια και να δίνει κίνητρα για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να αναπτυχθούνοι ήδη υπάρχουσες, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικότερες στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε. Τι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή; Μπορεί να διευκολύνει τους επιχειρηματίες είτε με τη μείωση των δημοτικών τελών και φόρων, είτε με τη μείωση του ενοικίου στην χρήση του αιγιαλού, είτε με τον τρόπο αποπληρωμής, είτε με την ελάφρυνση των προστίμων, είτε με την άμεση έκδοση αδειών λειτουργίας. Μπορεί επίσης να οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια για νέους επιχειρηματίες και να τους καθοδηγήσει για τους τρόπους χρηματοδότησης. Ο ευπρεπισμός του δήμου είναι υποχρέωση της κάθε δημοτικής αρχής και έγκειται στην αποτελεσματική καθαριότητα, την τάξη, την ομοιομορφία και γενικότερα την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του τοπίου. Ο δήμος δεν πρέπει να είναι απέναντι στους επιχειρηματίες αλλά δίπλα τους. Ένας δήμος υπερασπιστής των ανθρώπων που παίρνουν ρίσκα στην ζωή τους.
Υπάρχει ελπίδα στον δήμο μας;
Η περιοχή μας έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και δεν επιτρέπεται το όραμα της δημοτικής αρχής να περιορίζεται στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Το βασικότερο ερώτημα είναι αν η νέα δημοτική αρχή έχει πράγματι όραμα - και αν ναι, μπορεί να θέσεισε εφαρμογή τουςαναπτυξιακούς στόχους,που υποσχέθηκε προεκλογικά; Υπάρχει ελπίδα;
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι αρνητική και ελπίζω να διαψευστώ. Αν τίποτε δεν αλλάξεις, τίποτε δεν θα αλλάξει. Θεωρώ ότι η τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου μας δεν μοιάζει ως «κεραυνός εν αιθρία». Σ’ αυτήν συνέβαλλαν όλοι οι παλιοί δήμαρχοι γιατί τόσα χρόνια ξόδευαν αλόγιστα τα χρήματα μας χωρίς να τα σέβονται. Δεν βοήθησαν να γίνει κανένα αναπτυξιακό έργο στην περιοχή μας, αλλά αντίθετα έκαναν εκατοντάδες ρουσφετολογικές – άστοχες προσλήψεις, παρατυπίες, αδικαιολόγητα ελλείμματα, αμέτρητες παράνομες κατατμήσεις έργων (ώστε να γίνονται απ' ευθείας ανάθεση σε «ημετέρους»), αμέτρητες αδικαιολόγητες μελέτες, εξόφθαλμες υπερτιμολογήσεις, ρουσφετολογικές διαγραφές οφειλών σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου κλπ, κλπ. Ένας από αυτούς τους παλιούς δημάρχους, εκλέχθηκε πάλι - μάλιστα με εντυπωσιακό ποσοστό - και θα αναλάβει από την 1 Σεπτεμβρίου την διοίκηση του Δήμου. Ο πρώην δήμαρχος της Μηχανιώνας στα 8 χρόνια που διοίκησε δεν είχε προσανατολισμό στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη του δήμου. Επί θητείας του έκλεισαν επιχειρήσεις, μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τα τεχνικά προγράμματα και οι προϋπολογισμοί του δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι από το 2008 δεν κατάφερε να αδειοδοτήσει το πλωτό αναψυκτήριο στην Μηχανιώνα. Ο επιχειρηματίας έφυγε πριν από λίγους μήνες από την Μηχανιώνα, πήγε στην Καβάλα και από την πρώτη μέρα άνοιξε το αναψυκτήριο του και εργάζεταικανονικά. Επίσης όσο ήταν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης - από το 2011 μέχρι σήμερα - δε πήρε σαφή θέση υπέρ του beachbarRiviera, υπερψήφισε την πρόταση της διοίκησης για έξωση κάποιων επαγγελματιών που λόγω της οικονομικής κρίσης καθυστέρησαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (αν και γνώριζε ότι η έξωσή τους, θα οδηγούσε σε αδυναμία εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων ακινήτων από τον δήμο), τοποθετήθηκε αρνητικά στο θέμα του SantaHotel(χωρίς να καταθέσει προτάσεις), καθυστέρησε την λειτουργία της ΤΕΘ ΑΕ και φυσικά δεν έκανε προτάσεις για να μπορέσει αυτή η επιχείρηση να λειτουργήσει αναπτυξιακά.


www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP