26/3/14

Επιστολή διαμαρτυρίας για τον ΣΜΑ στο Δήμο ΘερμαϊκούΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣ

Σχετικά εγγραφα:       1. Απόφαση 169/2008 Δήμου Επανωμής

                                       2. Απόφαση 248/2008 Δήμου Θερμαϊκού

                                       3. Απόφαση 277/2008 Δήμου Μηχανιώνας

                                       4. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων ΣΜΑ Θερμαϊκού


Με τις παραπάνω σχετικές 1,2,3 έχει ληφθεί συντονισμένη απόφαση και από τους τρείς τέως καποδιστριακούς Δήμους Επανωμής, Ν. Μηχανιώνας και Θερμαϊκού για τελική επιλογή και χωροθέτηση ενός οικοπέδου στα όρια των τριών αυτών δήμων για την κατασκευή εγκατάστασης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για τον ενιαίο πλέον δήμο Θερμαϊκού και το δήμο Μίκρας, με μοναδικό κριτήριο την εξ αδιαιρέτου για τους τρείς παραπάνω δήμους κυριότητα του οικοπέδου.

Η γνησιότητα του κριτηρίου αυτού δεν αντέχει όχι μόνο στην κοινή αλλά σε καμμιά λογική, αφού για τους κατοίκους των δήμων αυτών, αλλά και για τους γνωρίζοντες την ευρύτερη περιοχή, το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αποτελεί ένα εκ των πλέον επιλέκτων οικοπέδων από άποψη θέας (πανοραμική άποψη Θερμαϊκού), μικροκλίματος (εξαιρετική ηλιοφάνεια και ατμοσφαιρική καθαρότητα), ενδιαιτήματος πάμπολλων ειδών πτηνών, με οργανωμένες γεωργικές καλλιέργειες στηριγμένες σε υποδομή πληθώρας γεωτρήσεων, και αρκετών κατοικιών μόνιμης εγκατάστασης ανθρώπων για όλους τους παραπάνω προφανείς λόγους.

Θα μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε αμέτρητα απομονωμένα οικόπεδα, χωρίς καθημερινή ανθρώπινη παρουσία, όπως συμβαίνει στο ατυχώς επιλεγμένο.

Και ενώ , θα περίμενε κανείς την επιδειξη ιδιαίτερης ευαισθησίας από τους συγκεκριμένους δήμους για την ,με όλα τα μέσα, προστασία αυτής της προνομιούχου περιοχής και την περαιτέρω ανάπλαση και ανάπτυξή της, γίνεται απεναντίας παρατηρητής μιας αυτοκαταστροφικής πολιτικής των ψηφισμένων αρμοδίων για την προάσπιση της ζωής μας ως δημοτών, οι οποίοι θυσιάζουν και δίνουν βορά στη μικρονοϊκή πολιτική σκοπιμότητα τη βιτρίνα-κυριολεκτικά τη βιτρίνα-του οίκου τους και την μετατρέπουν σε σκουπιδότοπο ερήμην των πολιτών τους. Τόπο , που οι ίδιοι έχουν προτείνει για την ανέγερση ειδικού κέντρου –σχολείου παιδιών με ειδικές ανάγκες (βλ. εισήγηση για την χωροθέτηση χρήσεων γής περιοχής Δήμου Μηχανιώνας). Θα ...εγκαταστήσουν επομένως τα παιδιά αυτά δίπλα στα σκουπίδια, για το υπόλοιπο της ζωής τους;;;

Τι θα μπορούσε κανείς να υποθέσει για τα πολιτικά αυτά υβρίδια ελληνικής κοπής , που αυτοαναιρούνται μετατρέποντας τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων σε ασκήσεις επί χάρτου;

Και συνεχίζουμε:

Ενώ η ευρωπαϊκή και διεθνής πρακτική  χωροθέτησης εγκαταστάσεων σχετικών με τη διαχείριση απορριμμάτων πέρα από τεχνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά, λαμβάνει υπόψηπρωτίστως κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια (US- Environmental Protection Agency, 2001, Waste Transfer Stations: A Manual for Decision Making), και κυρίως :

1.      Να είναι σε απόσταση ασφαλείας από κατοικίες και προστατευόμενες περιοχές, ώστε να μπορούν να αποκλεισθούν ενοχλήσεις λόγω οσμών, θορύβου, μόλυνσης των υπογείων υδάτων από τη παραγωγή και διάθεση των υγρών αποβλήτων της μονάδας(που σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων  της συγκεκριμένης εγκατάστασης θα εγγίζουν τα 11,04 κυβικά μέτρα ημερησίως  - σχετική 4, σελ. 9 )   και ότι2.      Η χωροθέτηση μιας τέτοιας χρήσης θα επηρεάσει την αξία της γης στην εγγύς περιοχή προς τα κάτω καθώς και την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής στο σύνολό της .

οι παραπάνω αιρετοί τοπικοί άρχοντες αγνόησαν πλήρως το γεγονός ότι σε ακτίνα 200-700 μέτρων υπάρχουν διάσπαρτες μόνιμες κατοικίες και περιουσίες ανθρώπων φτιαγμένες με τις θυσίες και το αίμα μιας ζωής, ήδη από ,αλλά και πριν το χρόνο λήψης της απόφασης αυτής. Τι θα γίνει λοιπόν, θα τους δοθούν άλλα σπίτια και άλλα χωράφια για τις καλλιέργειες τους;;; Ή μήπως οι ανθρώπινες ζωές κρίνονται πολιτικά με ποσοτικά και όχι με ηθικά κριτήρια: οι ζωές των λίγων είναι λιγότερο ιερές μπροστά στις ζωές των πολλών!!

Κατόπιν όλων αυτών των ακροθιγών επισημάνσεων:

  1)Εγκαλούμε την σημερινή αρχή του Δήμου Θερμαϊκού για αυταρχισμό και έλλειμα δημοκρατικής διακυβέρνησης στη διαχείριση του μείζονος αυτού θέματος του ΣΜΑ

   2)Εγκαλούμε την δημοτική αρχή , γιατί δεν κάλεσε καμμία ομάδα εκπροσώπων των τοπικών συμβουλίων των πολιτών στις κρίσιμες συνεδριάσεις , ούτε παρέσχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τη λήψη μιας απόφασης , που θα καταδικάσει σε ες αεί υποβάθμιση τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους.

    3)Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναψηλαφίσει και να αποσύρει πάραυτα τις επίμαχες αποφάσεις και να προκρίνει εκ νέου τεκμηριωμένη και κοινωνικοπολιτικά ορθή λύση με κέντρο βάρους την επιλογή της πλέον κατάλληλης έκτασης,χωρίς να σπέυδει να ντύσει απλά με τον μανδύα της νομιμότητας ( μελέτες, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλα δήθεν...τεχνοκρατικά τερτίπια) μια αυθαίρετη και εύκολη απόφαση, για να κάνει δίαιτα χαρακτήρος στους πολιτικούς της προϊσταμένους.

                                                                                            Δημότες ενάντια στο ΣΜΑ
www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP