30/1/14

Η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ


Δελτίο τύπου
Φίλες και φίλοι  μετά από πάρα πολύ κόπο και χρόνο, ανακοινώνουμε  την Ιδρυτική Διακήρυξη της δημοτικής κίνησης με κορμό τον Σύριζα  
(και ανοιχτό σε συνεργασίες) στο Δήμο Θερμαϊκού.

Ιδρυτική Διακήρυξη 
Πολιτικό πλαίσιο

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά.
Σε αυτές τις συνθήκες η Αυτοδιοίκηση τίθεται στο επίκεντρο της μνημονιακής πολιτικής. Αμφισβητείται ο ρόλος της ως δημοκρατικού λαϊκού θεσμού, με πρωτοφανή μείωση της χρηματοδότησης (η μείωση ξεπερνά το 60%), με ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των υπηρεσιών της και την ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου, με την εφαρμογή του παρατηρητηρίου, και την αφαίρεση όλων των δυνατοτήτων άσκησης ουσιαστικής, τόσο τοπικής, όσο και κοινωνικής πολιτικής. Στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνουσα πολιτική σημασία τα θέματα τίθενται διλημματικά: ή η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό - μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε πραγματική αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία, με ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και δυναμικό φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής, και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο αγώνας μας στην ΤΑ είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής αλλά για την πλήρη ανατροπή της.
Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση όπου η Δημοκρατία θα λειτουργεί από την αρχή και επί της αρχής με την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε κάθε εκλογική διαδικασία. Που θα εχει σημαία της το δημοκρατικό προγραμματισμό, θα αποδέχεται το διάλογο και θα επιζητά την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών. Θα οργανώνει δίκτυα κοινωνικής Αλληλεγγύης, και θα είναι ικανή να διαμορφώσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή μας μέσα από διαβούλευση.
Σε λίγους μήνες στο Δήμο μας όπως σε όλη τη χώρα θα γίνουν Δημοτικές εκλογές. Στο Δήμο Θερμαϊκού επικρατεί μια πολύ άσχημη εικόνα. Εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής. Τα σκουπίδια στους δρόμους, τα πεζοδρόμια ανύπαρκτα, οι δρόμοι στο μαύρο τους το χάλι, τα σχολεία παρατημένα. Η αλληλεγγύη, η κοινωνική πολιτική, οι κοινωνικές υποδομές δεν είναι στη ατζέντα της δημοτικής αρχής. Οι λύσεις του ποδαριου δίνουν και παίρνουν. Επειδή πιστεύουμε ότι εχθρός της εγκατάλειψης είναι η δράση, αποφασίσαμε την ίδρυση της δημοτικής παράταξης Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής Δήμου Θερμαϊκού. Σκοπός μας είναι η επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την Αυτοδιοίκηση και για το Δήμο μας.

Πιο αναλυτικά στη συζήτηση που ξεκίνησε οι αρχικές, κοινές και δεσμευτικές θέσεις μας είναι :
1       Πιστεύουμε πως η χώρα μας χρειάζεται μια Αυτοδιοίκηση, αδέσμευτη διοικητικά, ανεξάρτητη οικονομικά και αυτόνομη στη χάραξη τοπικής πολιτικής. Όσο όμως είναι σε εφαρμογή η μνημονιακη πολιτική, αυτή η προοπτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, στόχος της δημοτικής παράταξης είναι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, που εξοντώνει την Αυτοδιοίκηση με την περικοπή πόρων και την εγκατάσταση των κάθε μορφής παρατηρητηρίων ασφυκτικού έλεγχου.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP