8/1/14

Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα


Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου «Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο του ΙΑΝΟΥ (Αριστοτέλους 7).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
-Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος
-Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης Μόσχος Βοϊτσίδης
-Ο ιστορικός Βασίλης Γούναρης, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρεμβαίνουν σύντομα:
α) Η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της Αριστεράς Γιώργη Τσααρουχά.
β) Ο τέως υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, συνήγορος του Γρηγόρη Στακτόπουλου στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας Πολκ.
γ) Ο δικηγόρος Κώστας Χορομίδης που υπήρξε συνήγορος πολιτικής αγωγής στις πολιτικές δολοφονίες Λαμπράκη, Χαλκίδη και Τσαρουχά.

H Θεσσαλονίκη σημαδεύτηκε στη διάρκεια του 20ου αιώνα ως η πόλη των πολιτικών δολοφονιών, καθώς σε σκοτεινές περιόδους της νεότερης ιστορίας της, οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν μεγάλα οργανωμένα πολιτικά εγκλήματα, τα περισσότερα των οποίων ελάχιστα εξιχνιάστηκαν και οι ηθικοί τους αυτουργοί δε βρέθηκαν ποτέ.
Ο βασιλιάς Γεώργιος o A΄, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην υπουργός Γιάννης Ζεύγος, οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργης Τσαρουχάς και ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννης Χαλκίδης, ήταν τα θύματα αυτών των εγκληματικών ενεργειών
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τόσο κατά τη διάπραξη, όσο και τη συγκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, παρέμενε σχεδόν η ίδια. Λες και οι δολοφονίες αυτές σχεδιάζονταν και εκτελούνταν από έναν κοινό εγκέφαλο, αν και το πρώτο έγκλημα από το τελευταίο απείχε μισό αιώνα.
Με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, τις μαρτυρίες, το ανέκδοτο υλικό, τα ντοκουμέντα και σημαντικές αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες, φωτίζονται επαρκώς και οι έξι αυτές συνταρακτικές πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP