11/11/13

Κανένας άνεργος μικρομεσαίος χωρίς επίδομα ανεργίας
Με αφορμή τη διαμαρτυρία της ΕΣΕΕ για τις σχεδόν απαγορευτικές διατάξεις απόδοσης του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους εμπόρους και την πολιτική διακρίσεων σε βάρος τους από την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Ρεκλείτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πράγματι, οι διατάξεις  με τις οποίες αποδίδεται το επίδομα ανεργίας στους
μικρομεσαίους επιχειρηματίες ισούνται με απαγορευτικούς όρους απόδοσης. Προκαλεί δε το κοινό αίσθημα η θέσπιση ως προαπαιτούμενο την εξόφληση των υποχρεώσεων του ανέργου μικρομεσαίου προς τον ΟΑΕΕ και το κράτος! Αν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του δεν θα έκλεινε το μαγαζί ούτε θα κατέτασσε τον εαυτό του στους ανέργους. Κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας δεν επιθυμεί να χάσει την δουλειά του και να μείνει άνεργος. Αν κάποιοι έχουν κατά νου τις περιπτώσεις κατάχρησης επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ ας το βγάλουν από το μυαλό τους για τους μικρομεσαίους.

Το ΕΕΑ αγωνίστηκε επί χρόνια για να θεσπιστεί το επίδομα ανεργίας στους επαγγελματίες και όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Σήμερα καταβάλουμε όλοι το ασφάλιστρο της ανεργίας. Δυστυχώς φαίνεται πως με τους όρους που θέσπισε η κυβέρνηση «άνθρακες ο θησαυρός» για τους συναδέλφους μας. Είναι επείγον ο Υπουργός Εργασίας να επανεξετάσει το θέμα των κριτηρίων απόδοσης του επιδόματος. Κανένας πραγματικά αναξιοπαθών άνεργος  ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ να μη στερείται του επιδόματος.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη διάκριση που με την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 44 ν. 3986/2011 και με την έκδοση της Φ.80000/8285/253/2013 Υπουργικής Απόφασης, καθιερώθηκε εισοδηματικό τεκμήριο υπαγωγής μόνο για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες αλλά όχι για τους εμπόρους και τους λοιπούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, για τους οποίους ο νόμος απαιτεί πλήρη διακοπή (άρα και πλήρη διευθέτηση των οφειλών) και αυστηρά κριτήρια, προκειμένου να λάβουν το σχετικό βοήθημα.  Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες διακρίσεις σε βάρος των μικροεπιχειρηματιών. Αλλά δεν φτάνουν αυτά. Τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης από τον ΟΑΕΕ, σε στιγμές τραγικής της ζωής τους, δείχνουν ακριβώς την αντιμετώπιση των συναδέλφων αυτών ως ασφαλισμένων και πολιτών δεύτερης κατηγορίας.

Δικαίως αναρωτιόμαστε: Εφόσον τα κριτήρια παραμένουν απαγορευτικά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες,  πού πηγαίνουν τα λεφτά μας από τις εισφορές για το επίδομα ανεργίας που έχουμε καταβάλει και καταβάλλουμε;

Μαζί με αυτό είναι καιρός να διασφαλιστεί και η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους χάνουν την ασφαλιστικής τους ενημερότητα. Εμείς που καταφέρνουμε ακόμη να πληρώνομε τις εισφορές απαιτούμε μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη να αποδίδονται στους συναδέλφους μας όλα τα δικαιώματα στην υγεία και να μην έχουμε ασφαλισμένους δυο κατηγοριών».www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP