24/10/13

Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Ιωάννης Αλεξανδρής, απευθύνει  χαιρετισμό, με την παράκληση να αναγνωσθεί στους μαθητές των σχολικών μονάδων.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


"Την 28η Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα βροντοφώνησε δύο συλλαβές, που αποτελούν τη λέξη ΟΧΙ, στην Ιταλία, η οποία της ζητούσε την παραχώρηση τμημάτων του εδάφους της. Μία λέξη που άλλαξε το ρου της ιστορίας και έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστή για την περηφάνια, τη γενναιότητα και την ανδρεία, που έκρυβε μέσα της.


Το περίτρανο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά στήριξε όλος ο Ελληνικός λαός με απαράμιλλη γενναιότητα και σθένος ψυχής. Το Ελληνικό πνεύμα με χαμόγελο και τραγούδι στα χείλη ρίχτηκε στη «γιορτή» του πολέμου, παρά τον βαρύ χειμώνα που πλησίαζε, γνωρίζοντας πολύ καλά την πραγματικότητα για τη δύναμη του εχθρού.

Κορυτσά, Πρεμετή, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Κλεισούρα… γεμίζουν από Έλληνες ήρωες. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, φέρνοντας τα νέα σε όλη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν κατακόρυφα το ηθικό όλων των Ελλήνων.

Ο ξένος τύπος, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα, γράφει σχετικά:

«Το ελληνικό έθνος ανανέωσε την αρχαία ιστορική δόξα του, ως σημαιοφόρος της ελευθερίας και του πολιτισμού». Daily Telegraph, Αγγλία.

«Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων και νικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς, γιατί είστε ΕΛΛΗΝΕΣ. Κερδίσαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να προπαρασκευάσουμε την άμυνά μας. Ως Ρώσοι κι ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε». Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας.

«Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαίτερα η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό των αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία και μας συγκινεί τόσο, ώστε, παραμερίζοντας κάθε άλλο αίσθημα, αναφωνούμε: Ζήτω η Ελλάδα!». Ιαπωνική εφημερίδα.

Από τότε πέρασαν 73 χρόνια… Πληγωμένοι, αλλά ξανασταθήκαμε στα πόδια μας… Σήμερα, που δεχόμαστε, καταιγισμό αμφισβήτησης ως προς τις δυνατότητές μας ως λαός…, σήμερα, που πλήττεται η τιμή και η υπόληψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων…, σήμερα, που ξένοι και Ελληνικοί δάκτυλοι προσπαθούν να ποδοπατήσουν την αξιοπρέπεια μας…

Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια και τα συμφέροντα των ανθελλήνων, όπου γης, και να φωνάξουμε ενωμένοι και πάλι ΟΧΙ!

Μια δισύλλαβη λέξη, με τρία γράμματα, αλλά με πολλή δύναμη!

Ο  Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο ΣΙωάννης Αλεξανδρής


www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP