11/7/13

Συνέδριο για την παρουσίαση του προγράμματος IT PROTECTEDΜε την κατασκευή του Κέντρου Προσωρινής Διαβίωσης Άγριων Ζώων στο Καλοχώρι, το οποίο θα λειτουργήσει ως σταθμός Α’ Βοηθειών για τραυματισμένα ζώα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας IT PROTECTED που υλοποιήθηκε κατά το διάστημα Απρίλιος 2011
– Απρίλιος 2013 από το Δήμο Δέλτα με εταίρους το Φορέα Διαχείρισης
Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, το Δήμο Χαλκηδόνος, το Δήμο Νέστου, καθώς και τους δήμους Γκότσε Ντέλτσεφ, Χάρμανλι και Σταμπόλοβο από τη Βουλγαρία.

Στη διάρκεια του τελικού συνεδρίου παρουσίασης του προγράμματος «Διαχείριση των παρόχθιων ενδιαιτημάτων και των επισκεπτών, διάχυση της γνώσης και ευαισθητοποίηση του κοινού στις προστατευόμενες περιοχές» IT PROTECTED που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εταίροι του προγράμματος αναφέρθηκαν στα έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιό του, τα οποία είχαν συνολικό προϋπολογισμό 1,49 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 1,266 εκατ. ευρώ προήλθαν από το ΕΤΠΑ και 233.440 ευρώ ήταν η εθνική χρηματοδότηση.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δήμοι Χαλκηδόνος και Νέστου απέκτησαν τη δυνατότητα να μεταδίδουν μέσω των ιστοσελίδων τους εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών τους μέσω live streaming, από κάμερες που τοποθετήθηκαν στους ποταμούς Αξιό και Νέστο αντίστοιχα. Ακόμη, προμηθεύτηκαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (tablets) με εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Μέσω του IT PROTECTED, το Δέλτα Αξιού απέκτησε ένα νέο παρατηρητήριο πουλιών, καθώς και ενημερωτικές πινακίδες, κατασκευάστηκαν έργα προστασίας των άγριων αλόγων της περιοχής, ενώ παρήχθη ένας 28σέλιδος οδηγός επισκέπτη με προτεινόμενες διαδρομές.

Μεταξύ των βουλγαρικών δήμων, η σημαντικότερη παρέμβαση έγινε στο Γκότσε Ντέλτσεφ, όπου δημιουργήθηκε ένα θεματικό πάρκο περιπέτειας με πίστα paintball, μίνι γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις
 Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση του οικοτουρισμού στις περιοχές που συμμετείχαν, αλλά και η παράλληλη βελτίωση των συνθηκών για την προστασία της άγριας ζωής, των οικοτόπων και των φυσικών πόρων.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP