16/8/12

Εισαγγελέας για τις παράνομες συντάξεις


Τον δρόμο της Δικαιοσύνης, έστω και καθυστερημένα, παίρνει η υπόθεση των συνταξιούχων - μαϊμού. Οι έλεγχοι που διενεργούν οι Διοικήσεις των Ταμείων και η αποκάλυψη ότι μόνο σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ 8.500 και πλέον άτομα εισπράττουν παράνομα συντάξεις κινητοποιούν την κυβέρνηση.Τον δρόμο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ethnos.gr, παίρνουν οι περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους, ενώ μέχρι τώρα ξεπέρασαν τις 8.500 οι περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας και είναι ενδεικτικά για τις διαστάσεις που είχε πάρει για δεκαετίες η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

Μέχρι αύριο οι διοικήσεις όλων των Ταμείων πρέπει με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να παραδώσουν το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που εισέπρατταν για χρόνια τις συντάξεις νεκρών ασφαλισμένων, ενώ θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από το υπουργείο Εργασίας. Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε δύο ακόμα κατηγορίες: στους υγιέστατους ασφαλισμένους που παίρνουν αναπηρική σύνταξη και σε όσους έχουν... ξεχάσει να δηλώσουν τα χρήματα που παίρνουν από τις συντάξεις στην Εφορία.

Οσον αφορά στην καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους-φαντάσματα, αποκαλυπτικά είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία:


Σημειώνεται πως τα στοιχεία των συνταξιούχων που έχουν πεθάνει έχουν σταλεί στα κατά τόπους υποκαταστήματα, ώστε να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.

  • ΟΓΑ. Η διοίκηση του Ταμείου έστειλε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων. Το Ταμείο διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους για την πορεία των... ύποπτων συντάξεων.
  • ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί υπολογίζονται σε 7.500 και έχει ήδη ανασταλεί η καταβολή των συντάξεων. Μάλιστα έχει ήδη διαπιστωθεί πως 2.500 έχουν πεθάνει, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις υπόλοιπες 5.000 περιπτώσεις. Ηδη 58 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και έπεται συνέχεια.
  • ΟΑΕΕ. Στη δικαιοσύνη έχουν παραπεμφθεί 80 υποθέσεις, ενώ συνολικά υπάρχουν 150 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί.
Η προσπάθεια εντοπισμού των ασφαλισμένων «μαϊμού» είναι σε εξέλιξη από πέρυσι, οπότε και έγινε απογραφή όλων των συνταξιούχων. Μάλιστα απογραφή γίνεται και φέτος για να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που εισπράττουν παράνομα συντάξεις και άλλες παροχές από τα Ταμεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συμφωνήθηκε η κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση -και ως προς το ποινικό μέρος- των υποθέσεων που αφορούν σε καταχρηστικές περιπτώσεις είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και άλλων παροχών. Σημειώνεται πως μέχρι τις αρχές Αυγούστου μόνο 13 υποθέσεις είχαν φτάσει στον οικονομικό εισαγγελέα και γι' αυτό δόθηκε εντολή στα Ταμεία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Κάθε νέα υπόθεση που θα προκύπτει από τη διαδικασία ελέγχου (π.χ. απογραφές, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) θα αποστέλλεται και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου των υποθέσεων παράνομης χορήγησης και είσπραξης κοινωνικών παροχών.

Ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ: «Ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα


Σημαντικές φορολογικές παραβάσεις από συνταξιούχους που... ξεχνούσαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους στην εφορία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Από τον έλεγχο των συνταξιούχων μέσω του ΚΕΠΥΟ εκτιμάται πως το όφελος για τα Ταμεία μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθεί και στο ΙΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:
  • Στο Ταμείων των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) το 8,23% των ασφαλισμένων εντοπίστηκε να μην έχει υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση. Μάλιστα το 3,77% δεν υπέβαλε δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχε ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι το 11,7% των ασφαλισμένων δήλωσε μικρότερη σύνταξη από αυτήν που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο.
  • Στο Ταμείο των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) το 5,5% των συνταξιούχων έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ και δεν έχει προβεί σε δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα των αναφερομένων που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο.
  • Στο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) το 7,13% των συνταξιούχων (16.351 άτομα) δεν είχε υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση. Μάλιστα, οι 6.133 συνταξιούχοι δεν υπέβαλαν δήλωση παρότι ήταν υποχρεωμένοι, καθώς είχαν ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ.
Παράλληλα 5.972 άτομα (2.8%) δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτήν που πραγματικά χορηγεί το Ταμείο, ενώ πάνω από 1.200 άτομα λανθασμένο ή καθόλου Α.Φ.Μ.

Μπαράζ ελέγχων για τις αναπηρικές


Τη... βιομηχανία χορήγησης αναπηρικών συντάξεων σε υγιέστατους ασφαλισμένους θέλει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας, με τους ελέγχους να γίνονται ανά περιοχή αλλά και ανά Ταμείο.

Πρέπει να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο σχεδόν το 30% όσων περνούν από επιτροπές αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είτε κόβεται είτε παίρνει χαμηλότερο ποσοστό, γεγονός που πιστοποιεί τις διαστάσεις που είχε πάρει στο παρελθόν το φαινόμενο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

Οι έλεγχοι σε πρώτη φάση γίνονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων, όπως είναι η Κρήτη.
Για παράδειγμα, το Ηράκλειο και τα Χανιά καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις αναπηρικές συντάξεις του ΙΚΑ, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 20% (στην Αττική είναι μόλις 8,9%).

Παράλληλα, έλεγχοι γίνονται και ανά ασφαλιστικό φορέα και ήδη έχει διαπιστωθεί πως τα Ταμεία των μηχανικών και υγειονομικών έχουν υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης διαμορφώνεται στο 9,8% στο Ταμείο των μηχανικών και στο 11,3% στον φορέα των υγειονομικών, όταν ο μέσος όρος στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων είναι 7,7%.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP