2/6/12

Το αχτύπητο δίδυμο;Τους θυμόμαστε από τις ασπρόμαυρες ταινίες. Αυτοί οι δύο πάνε μαζί. Περνούν τις ίδιες αγωνίες και παλεύουν κάθε φορά να τα βγάλουν πέρα. Έχουν τις εκρήξεις τους, αλλά βρίσκουν τον τρόπο να συμβιώσουν. Είναι αχώριστοι. Ο Hardy ισχυρογνώμων, προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του. Ο Laurel γκαφατζής και καλόβολος, υποτάσσεται πιο εύκολα στη γνώμη του φίλου του. Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε. Όταν χρειάζεται όμως, πάντα ο ένας στηρίζει τον άλλο μέχρι τέλους. Οι γνωστοί χαρακτήρες του Χοντρού και του Λιγνού έχουν κατακτήσει τη συμπάθεια του κόσμου. Στο σινεμά. Τι γίνεται στην πραγματική ζωή και μάλιστα στην υπάρχουσα συγκυρία;

Πώς αντιδρά κανείς όταν έχει ένα δίδυμο με παρόμοια χαρακτηριστικά μπροστά του; Στη δική μας περίπτωση, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο ένας στηρίζει τον άλλο. Όχι πάντα φανερά. Όταν είναι παντοδύναμοι, η καρέκλα χωρά μόνο έναν και αλληλοτρώγονται. Όταν απειλείται η κυριαρχία τους όμως, αναπτύσσουν αντανακλαστικά επιβίωσης. Στα δύσκολα ενώνονται. Ένα καλά οργανωμένο σύστημα επιστρατεύει κάθε μέσο, που φτάνει ακόμη και στη χρήση λεκτικής και ψυχολογικής βίας, για να τους παρουσιάσει ως τη λύση στο πρόβλημα του καθενός και ως τη μόνη σωτηρία για τον τόπο. Εντοπίζουν παντού απειλές. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συντηρήσουν ό, τι έχουν φτιάξει τόσα χρόνια. Και μαζί με αυτό, να συντηρηθούν και οι ίδιοι. Όπως είναι και όπως έχουν μάθει να πορεύονται.

Μόλις πέσει η πρώτη μπάτσα λένε ότι θα αλλάξουν. Αλλά ποτέ δεν το κάνουν. Όχι γιατί δεν μπορούν. Αλλά γιατί δεν θέλουν. Έτσι έχουν μάθει, αν και προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο. Θεωρούν αυτόν που τους παρακολουθεί από τη μικρή οθόνη, περιορισμένης νοημοσύνης, κρίσης και γούστου. Στοιχηματίζουν, ακόμα και τώρα που οι δυνάμεις τους εξαντλούνται, ότι θα κερδίσουν αυτό που επιδιώκουν. Δεν ανταγωνίζονται για το χειροκρότημα, τη συμπάθεια ή την εκτίμηση του “ακροατηρίου” τους. Παρουσιάζονται ως χρήσιμοι, αναγκαίοι και απαραίτητοι. Παρόλο που σερβίρουν τις προτάσεις τους απλόχερα και με πλούσιο περιτύλιγμα, βλέποντάς τους καταλαβαίνει κανείς τις προθέσεις τους.

Με τον τρόπο και τις μεθόδους με τις οποίες έχουν θέσει τα διλήμματα στους πολίτες, αποδεικνύουν ότι οι οποιες διαφορές τους έχουν εξανεμιστεί, μπροστά σε αυτά που τους συνδέουν πραγματικά. Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ, ότι η δύναμη του ενός τροφοδοτεί τον άλλο. Η σχέση τους είναι αμφίδρομη. Είναι αλληλένδετοι. Οι δρόμοι τους παράλληλοι. Αποτελούν δημιουργήματα του ίδιου πολιτικού και ιστορικού χρόνου.

Έτσι είναι τα δίδυμα. Όταν ενισχύεται το ένα, επιβιώνει και το άλλο. Χωρίς το ένα, το άλλο δεν μπορεί να σταθεί.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP