5/6/12

«10+4 χρόνια Καψιδάκης + Το Μήλον της Έριδος»


 
 «Το Μήλον της Έριδος», το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης και ο ζωγράφος – χαράκτης Γιάννης Καψιδάκης παίρνουν τη… σκυτάλη των εκθέσεων στο Τελλόγλειο από τις 7 Ιουνίου. Στην έκθεση που φέρει τον τίτλο «10+4 χρόνια Καψιδάκης + Το Μήλον της Έριδος» θα παρουσιασθούν έργα από την αναδρομική, αλλά και την πρόσφατη δουλειά των μαθητών του Γ. Καψιδάκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιουλίου.


Στο Τελλόγλειο θα παρουσιασθούν ξυλογραφίες και  χαλκογραφίες μαυρόασπρες και χρωματιστές τυπωμένες στο χαλκογραφικό πιεστήριο του εργαστηρίου τους και στο χέρι,  αγγεία με φυσικό πηλό, πυροχρωματισμένα, γυαλωμένα και ψημένα στο καμίνι του εργαστηρίου,  γλυπτά από φυσικό πηλό, σχέδια με μολύβι σε χαρτί, ζωγραφική  με πλαστικά χρώματα πάνω σε μουσαμά και μαυρόασπρες φωτογραφίες τυπωμένες στο σκοτεινό θάλαμο του εργαστηρίου των Βασιλικών. Τα θέματα των έργων είναι νεκρές φύσεις, πορτρέτα, φιγούρες και μια γενικότερη θεματολογία από τον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου.


Εργαστήρι – πρότυπο
Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε το 1998 και αποτελεί ένα πρότυπο για τα ελληνικά σχολεία. Μετά από μεγάλη επίπονη προσπάθεια του δασκάλου του εργαστηρίου Γιάννη Καψιδάκη και των μαθητών, εξοπλίστηκαν και οργανώθηκαν τα εργαστήρια:  Ελεύθερο Σχέδιο, Ζωγραφική, στη Χαρακτική Ξυλογραφία και Χαλκογραφία,  Αγγειοπλαστική, Γλυπτική, Μαυρόασπρη Φωτογραφία, Κόσμημα  και Ιστορία της Τέχνης. Τα δύο επόμενα εργαστήρια που προετοιμάζει είναι το Θέατρο Σκιών και η Υφαντική με αργαλειό. Το Εργαστήρι οργάνωσε και επιμελήθηκε 43 εκθέσεις σε Βασιλικά, Θεσσαλονίκη, Graz, Perugia, Αγία Παρασκευή, Σουρωτή, Eπανομή, Ξάνθη, Κιλκίς, Αγγελοχώρι, Kέρκυρα, Πετροκέρασα, Αθήνα, Βέροια και έλαβε μέρος σε 9 oμαδικές στη Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Μυτιλήνη, Φιλανδία.  Δάσκαλος και μαθητές πραγματοποίησαν 31 παρουσιάσεις και συμμετείχαν σε πέντε πανελλήνια συνέδρια, αλλά και σ΄ ένα διεθνές για τη χαρακτική. Το Εργαστήρι συνεργάστηκε  με πολλά μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα, όπως το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, η Μονή Λαζαριστών, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βαφοπούλειο, η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στη Ξάνθη, η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, ΄Ενωση Ελλήνων Χαρακτών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, η ΄΄Τέχνη΄΄ στο Κιλκίς, κα.  Σημειώνεται πως το Εργαστήρι θα συμμετάσχει  μετά το Τελλόγλειο στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικής  15-20 Ιουλίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Καψιδάκης: 37 ατομικές, 200 ομαδικές εκθέσεις


www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP