2/5/12

10 + 3 χρόνια Καψιδάκης + ΄΄Το Μήλον της Έριδος΄΄


                                    
Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών Γυμνασίου Βασιλικών ΘεσσαλονίκηςΓια τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, δάσκαλος και μαθητές, στο πλαίσιο εορτασμού των 13 χρόνων του Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών ΄΄Το Μήλον της Έριδος΄΄, οργανώνουν μια μεγάλη εικαστική έκθεση, με παράλληλη λειτουργία 8 εικαστικών εργαστηρίων. Σχεδίου, Ζωγραφικής, Αγγειοπλαστικής, Γλυπτικής, Χαλκογραφίας, Ξυλογραφίας, Φωτογραφίας και Κοσμήματος. Θα εκτεθούν σχέδια με μολύβι και κάρβουνο, ζωγραφικά,
ξυλογραφίες τυπωμένες με την μέθοδο του ανορθόδοξου και του ορθόδοξου χρώματος, γλυπτά, φωτογραφίες, κοσμήματα, αγγεία, χρηστικά με φυσικό πηλό δουλεμένα στο χέρι, στο τροχό και ψημένα στο καμίνι του εργαστηρίου μας με πυροχρώματα και γυαλωμένα.

Για τα σχολεία θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, που θα περιλαμβάνει προβολή μικρής ταινίας με την ιστορία του εργαστηρίου, ξενάγηση στα 8 εργαστήρια και συμμετοχή των μαθητών στα εργαστήρια αγγειοπλαστικής με φυσικό πηλό και της χαρακτικής, με ανάγλυφα και εσώγλυφα τυπώματα χωρίς μελάνη.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή 9-11, 11-2 σε ομάδες των 50 περίπου μαθητών χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Θα λειτουργήσει πωλητήριο έργων δασκάλου και μαθητών.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 7 Μαΐου στις 8μμ, στην Πινακοθήκη του Γυμνασίου Βασιλικών και η διάρκεια θα είναι από 7 έως 11 Μαΐου 2010.

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2μμ

΄΄ Το Μήλον της Έριδος ΄΄ Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε το 1998, με πρωτοβουλία του γυμνασιάρχη κ. Χάρη Καϊτατζή μετά από πρόταση του δασκάλου του μαθήματος των καλλιτεχνικών ζωγράφου και χαράκτη κ. Γιάννη Καψιδάκη. Την προσπάθεια αυτή συνεχίζει σήμερα ο διυθυντής κ. Αχιλλέας Ζαλακώστας. Μετά από 13 χρόνια αδιάκοπης και επίπονης προσπάθειας, δασκάλου και μαθητών, οργανώθηκαν και εξοπλίσθηκαν τα εργαστήρια Ελευθέρου Σχεδίου, Ζωγραφικής, Ξυλογραφίας, Χαλκογραφίας, Αγγειοπλαστικής, Γλυπτικής, Μαυρόασπρης Φωτογραφίας, Κοσμήματος, Ιστορίας της Τέχνης και Κοσμήματος. Το Εργαστήρι πραγματοποίησε 41 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε 9 ομαδικές και έχει συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς, ενώσεις, επιμελητήρια, μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε 29 παρουσιάσεις-σεμινάρια για τις τεχνικές της Χαρακτικής, συμμετείχε σε 5 επιστημονικά συνέδρια, απέσπασε 38 μετάλλια στην 4η Διεθνή Biennale Ζωγραφικής, πολλά βραβεία, επαίνους, πανελλήνιες διακρίσεις και άριστες κριτικές, από ιστορικούς της τέχνης, καθηγητές, συμβούλους και καλλιτέχνες.

Ο Γιάννης Καψιδάκης σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με δασκάλους τον Δ. Κοντό, τον Ξ. Σαχίνη και τον Γ. Μήλιο. Από το1994 πραγματοποίησε 37 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε περισσότερες από 200 ομαδικές, έλαβε μέρος σε 5 επιστημονικά συνέδρια, πραγματοποίησε 34 παρουσιάσεις των τεχνικών της χαρακτικής, δημιούργησε 14 εργαστήρια χαρακτικής για το κοινό, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Μονή Λαζαριστών, Πινακοθήκη Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Πινακοθήκη Αβέρωφ Μέτσοβο, Διδασκαλείο ΄΄Δ. Γληνός΄΄, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Helexpo-ΔΕΘ, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθη, Σχολή Μωραΐτη Αθήνα, Επιμελητήριο Φλώρινας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Δήμος Βεργίνας, Εικαστικά Εργαστήρια Νάουσας, Χαλκιδική, Μηχανιώνα, Βασιλικά, κ.α., Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αυλαία, το1995 με το Βραβείο συμμετοχής του 5ου Διαγωνισμού της Bosch Gallery Αθήνα., τον ίδιο χρόνο με το Β’ Βραβείο στο 2ο διαγωνισμό της Heineken-Art στη Θεσσαλονίκη και το 2002 με το Α΄ Βραβείο για το διαγωνισμό του προγράμματος Comenius . Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το εξωτερικό, καθώς και σε υπαίθριους χώρους. Για το έργο του έχουν γράψει, καθηγητές, θεωρητικοί και ιστορικοί της Τέχνης στον ημερήσιο, περιοδικό τύπο, καθώς και σε βιβλία και εκδόσεις τέχνης (Κ. Κιλεσοπούλου, Ξ. Σαχίνης, Χ. Χρήστου, Γ. Μήλιος, Μ. Μαυρομάτης, Ελ. Κάρτσακα κ.α.).

Από το 2002 μελετά και σχεδιάζει τη δημιουργία κατασκευών και εγκαταστάσεων στο χώρο, σε μεγάλη κλίμακα, με υλικό τον οξειδωμένο σίδηρο.www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP