8/2/12

Ασκηση συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Θέρμης


Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης καλεί όλες τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου Θερμαϊκού και των περιχώρων να συμμετάσχουν στην 4η ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμης, την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού Δήμου Θεσ/νίκης, την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσ\νίκης και
του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 17,18 και 19 Φεβρουαρίου του 2012, με πρώτο σενάριο “Σεισμός 6,2 της κλίμακας Richter” και δεύτερο σενάριο “Ορεινή Διάσωση”. Στόχος της άσκησης είναι η ωφέλιμη εκπαίδευση των εθελοντών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών φορέων και των Εθελοντικών οργανώσεων.
Αναλυτικότερα την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 17-2-2012, στις 14:30 από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ. θα δοθεί η έναρξη της άσκησης και η περιγραφή του συμβάντος. Το σενάριο της άσκησης αφορά στην εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6,2 Richter, με αποτέλεσμα την μερική κατάρρευση κτιρίου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Πανοράματος Θεσσαλονίκης όπου οι Εθελοντικές Οργανώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο διάσωσης. Την δεύτερη ημέρα, Σάββατο 18-2-2012, στ6 σενάριο Ορεινής Διάσωσης, στις 8:30 και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ., θα δοθεί η έναρξη της άσκησης ενώ η πλοκή θα εξελειχθεί σε κρημνώδη περιοχή στις παρυφές λίμνης βρίσκονται εγκλωβισμένοι ορειβάτες. Η προσέγγιση και η μεταφορά τους θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλωτών μέσων και εξοπλισμού ορεινής διάσωσης. Μετά από το Triage και την παροχή των Α΄ Βοηθειών τα θύματα θα μεταφερθούν σε ασφαλές πεδίο όπου έχει ήδη αναπτυχθεί η Υγειονομική μονάδα. Το συμβάν εξελίσσεται πλησίον του Φράγματος Θέρμης. Την τρίτη ημέρα, Κυριακή 19-2-2012, δηλώνεται η Λήξη και Απενημέρωση της Άσκησης στις 10:00 σε συγκέντρωση των εθελοντών σε αίθουσα του Δήμου Θέρμης.

Σύντομο Ιστορικό: Τον Μάιο του 2011 ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θέρμη Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ». Σκοπός του Σωματείου είναι η ανάπτυξη της εθελοντικής δράσης και του πνεύματος αλληλεγγύης και εν γένει δράσης που διέπεται από ειρηνικά και φιλανθρωπικά συναισθήματα. Ειδικότεροι σκοποί είναι η λειτουργία ομάδων σε τοπικό επίπεδο με ενεργοποίησή σε θέματα πρόληψης, η συνεχής εκπαίδευση των μελών του σε τεχνικές διάσωσης, πρώτων βοηθειών και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας, η προσφορά άμεσης βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (όπως επί σεισμών, αποκλεισμών, πυρκαγιών, μαζικών καταστροφών, ατυχημάτων και επιδημιών), η προσφορά βοήθειας σε έρευνες αγνοουμένων, ιδιαίτερα σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές και η τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.
Μετά από την επικύρωση του Καταστατικού έγιναν αρχαιρεσίες και προέκυψε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου με Πρόεδρο τον Κουγιουμτζίδη Κωνσταντίνο, Αντιπρόεδρο τον Βουτσά Μιχαήλ, Ταμία την Παυλικιάνη Σαραντία, Γραμματεά τον Κουμποτή Αδαμάντιο, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων την Μαλλιάρου Κωνσταντίνα, Υπεύθυνη Υλικού την Σταϊκαλάκη Δήμητρα και Υπέυθυνο Ραδιοεπικοινωνιών τον Βαλασίδη Ευάγγελο.
Το Σωματείο, αν και νεοσύστατο, έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις με ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επιμελήθηκε σεμινάριο πυρόσβεσης, τηλεπικοινωνιών, σε καθαρισμούς δασών, σε σεμινάριο ενημέρωσης για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών κατάσβεσης πυρκαγιών Canadair και ξενάγηση σ΄αυτά, με συνέχεια την παρακολούθηση σεμιναρίου για τις φυσικές καταστροφές και την κατάσβεση τους όπως καιν συνεχής συμμετοχή με περιπόλους στον τομέα ευθύνης για πυροφυλακή με αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως και συμμετοχή στο Περίπτερο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Πανελλήνιας Πολιτικής Προστασίας στο Ολυμπιακό Μουσείο αλλά και στο ΤΟ.ΣΥ.Ν.(Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας) Θέρμης.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και η καταγραφή των Ομάδων Πολιτικής Προστασίας μπορούν να γίνουν στους παρακάτω υπευθύνους έως και τις 14-2-2012: Ψαλτόπουλος Νικόλαος 6977 510418 (συντονιστής), Μαλλιάρου Κωνσταντίνα 6944 898059 (καταγραφή συμμετοχών των ομάδων) email: kmalliarou@gmail.com, Μπενάκης Μιλτιάδης 6932 758636 (σχεδιασμός), Βασιλούδη Ελευθερία 6976 220587 (Κέντρο επιχειρήσεων Α.Π.Θ.), email:evasil@ad.auth.gr, ,Παπούλιας Ιωάννης 6972 409540 (Κέντρο επιχειρήσεων Α.Π.Θ.) email: giannisp@ad.auth.grwww.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP