23/2/12

Συμμετοχή των «Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας» στην 4η Άσκηση συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας


Οι «Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας» συμμετείχαν με περισσότερα από 15 μέλη, στην 4η Άσκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17 - 19 Φεβρουαρίου 2012 και στόχο είχε την εκπαίδευση των εθελοντών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση
καταστάσεων κρίσης, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής.
Στο πλαίσιο της άσκησης, οι εθελοντές κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμό ατόμων μετά από σεισμό και διάσωση ορειβατών σε κρημνώδη περιοχή.
Σύμφωνα με το σενάριο της πρώτης ημέρας της άσκησης, οι εθελοντές μετά από σήμα που έλαβαν από το κέντρο επιχειρήσεων, επενέβησαν προκειμένου να προβούν στον απεγκλωβισμό ατόμων, στην περιοχή του Πανοράματος, μετά από σεισμό 6,2 R. Οι εθελοντές κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν 12 εργαζόμενους από κτίριο που είχε καταρρεύσει μερικώς, αλλά και να βοηθήσουν στην ασφαλή έξοδο μαθητών από σχολείο που βρισκόταν πλησίον του κτιρίου, καθώς δεν μπορούσαν να εξέλθουν λόγω καθίζησης της εξωτερικής πόρτας.
Το σενάριο της δεύτερης ημέρας της άσκησης προέβλεπε την κινητοποίηση των εθελοντών για τον απεγκλωβισμό ορειβατών από κρημνώδη περιοχή στις παρυφές λίμνης (πλησίον του φράγματος της Θέρμης). Η προσέγγιση και η μεταφορά των θυμάτων έγινε με τη χρήση πλωτών μέσων και εξοπλισμού ορεινής διάσωσης, ενώ μετά το Triage (διαλογή θυμάτων - εκτίμηση της κατάστασής τους) και την παροχή πρώτων βοηθειών, οι ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, όπου είχε δημιουργηθεί υγειονομική μονάδα.
Την τελευταία ημέρα της άσκησης οι εθελοντές που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πώς εξελίχθηκε η άσκηση.
Στην άσκηση που διοργανώθηκε από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν εθελοντές από περισσότερες από 18 εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το παρόν έδωσαν η 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΑΠΘ και η Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.
Οι «Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας», μέσα από τη συμμετοχή τους στην παραπάνω άσκηση, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην πράξη στη διαχείριση καταστάσεων που προκύπτουν μετά από ανθρωπιστικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους, αλλά και να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με μέλη άλλων εθελοντικών ομάδων, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP