14/2/12

4η ΑΣΚΗΣΗ συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας 17,18 και 19 Φεβρουαρίου 2012


Εθελοντές διασώστες που απεγκλωβίζουν παιδιά από σχολείο μετά από σεισμό ή διασώζουν ορειβάτες με τη χρήση πλωτών μέσων και εξειδικευμένου ορειβατικού εξοπλισμού μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι αποφασίσουν να κάνουν μια βόλτα μέχρι το φράγμα της Θέρμης ή το Πανόραμα στο τέλος της εβδομάδας.
Η τριήμερη άσκηση συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας που διοργανώνεται από τον Δήμο Θέρμης
και τους εθελοντές διασώστες του το τριήμερο 17, 18, 19 Φεβρουαρίου έχει στόχο την ωφέλιμη εκπαίδευση των εθελοντών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στη διαχείριση καταστάσεων κρίσης και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων. Στην άσκηση συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασία από όλη την Κεντ. Μακεδονία, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης, η 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, το κέντρο επιχειρήσεων του Α.Π.Θ. και η Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας. Η άσκηση τελεί υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Την άσκηση που θα εκτυλιχθεί σύμφωνα με τα σενάρια που περιγράφονται παρακάτω θα μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό την Παρασκευή στις 15:30 από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος και το Σάββατο στο Φράγμα της Θέρμης από τις 10:30 έως τις 16:00.

Σενάριο 1ο: Σεισμός 6,2 της κλίμακας Richter (1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος)
Σενάριο 2ο: Ορεινή Διάσωση (Φράγμα Θέρμης στην είσοδο του Περιβαλλοντικού Πάρκου)


Σεισμός
1η ημέρα Παρασκευή 17-2-2012
Στις 14:30 από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ. θα δοθεί η έναρξη της άσκησης και η περιγραφή του συμβάντος.
Το σενάριο της άσκησης αφορά στην εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6,2 Richter, με αποτέλεσμα την μερική κατάρρευση κτιρίου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Εθελοντικές οργανώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο διάσωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα του σεισμού εγκλωβίστηκαν εντός του κτιρίου οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτό, περίπου 12 άτομα. Πλησίον του κτιρίου υπάρχει σχολείο (Γυμνάσιο) που κατά πληροφορίες από αδυναμία εξόδου τους, λόγω καθίζησης της εξωτερικής πόρτας, εγκλωβίστηκαν οι μαθητές. Θα επέμβουν εθελοντές διασώστες για την ασφαλή έξοδό τους.

Ορεινή Διάσωση
2η ημέρα Σάββατο 18-2-2012
Στις 8:30 και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ. θα δοθεί η έναρξη της άσκησης της 2ης ημέρας. Το σενάριο έχει ως εξής: Σε κρημνώδη περιοχή στις παρυφές λίμνης βρίσκονται εγκλωβισμένοι ορειβάτες. Η προσέγγιση και η μεταφορά τους θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλωτών μέσων και εξοπλισμού ορεινής διάσωσης. Μετά από το Triage και την παροχή των Α΄ Βοηθειών θα μεταφερθούν σε ασφαλές πεδίο όπου έχει ήδη αναπτυχθεί η Υγειονομική μονάδα. Το συμβάν εξελίσσεται πλησίον του Φράγματος Θέρμης.

Λήξη και Απενημέρωση
3η ημέρα Κυριακή 19-2-2012
Στις 10:00 συγκέντρωση των εθελοντών σε αίθουσα του Δήμου Θέρμης για απενημέρωση και λήξη της Άσκησης.

Υπεύθυνοι των φορέων: Σαμαράς Σωκράτης αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Θέρμης με αρμοδιότητα την πολιτική προστασία, Πάλλας Κωνσταντίνος (περιφερειακός σύμβουλος Κεντ. Μακεδονίας, εντεταλμένος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Πασχαλίδου Μαρία αντιδήμαρχος νεότητας, αθλητισμού & εθελοντών Δήμου Θεσσαλονίκης
Α. Σχεδιασμός: Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης Υπεύθυνος: Μπενάκης Μίλτος
Β. Συντονισμός: Κέντρο επιχειρήσεων Α.Π.Θ. συντονιστής Ψαλτόπουλος Νικόλαος Προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Α.Π.Θ. (Παπούλιας Ιωάννης και Βασιλούδη Ελευθερία)
Συντονιστικά στελέχη α) Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, Υπεύθυνος: Νάκος Δημήτριος β) Εθελοντές Δήμου Θέρμης, Υπεύθυνος Κουγιουμτζίδης Κωνσταντίνος και γ) Εθελοντική Ομάδα Πανοράματος, Υπεύθυνος: Ψευτάκης Λάμπρος και Στολτίδης Φώτης.
Γ. Συμβουλευτική Ομάδα: Πορτσέλης Στέφανος, Βάγγος Γεώργιος, Μωυσίδης Γρηγόριος, Μπαϊρακτάρης Γεώργιος, Μιχαλιάς Γεώργιος, Συμεωνίδης Παναγιώτης, Κοκέζος Νικόλαος, Σιδηρόπουλος Ιωάννης, Λιάμος Αλέξανδρος
Δ. Επιμέλεια κινηματογραφικής Κάλυψης: Αρώνης Χρήστος Σκηνοθέτης.

Ε. Παρατηρητές: Π.Υ., Ε.Κ.Α.Β., ΕΛ.ΑΣ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΜΑΚ-ΘΡΑΚ., Δήμοι, Πρυτανεία Α.Π.Θ.

Επικοινωνία:
- Κουγιουμτζίδης Κώστας 6972312198 (Πρόεδρος εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δ. Θέρμης
- Ψαλτόπουλος Νικόλαος 6977 510418 (συντονιστής)
- Μαλλιαρού Κωνσταντίνα 6944 898059 (καταγραφή συμμετοχών των ομάδων ),email: kmalliarou@gmail.com
- Μπενάκης Μιλτιάδης 6932 758636 (σχεδιασμός)
- Βασιλούδη Ελευθερία 6976 220587 (Κέντρο επιχειρήσεων Α.Π.Θ.), email: evasil@ad.auth.gr,
- Παπούλιας Ιωάννης 6972 409540 (Κέντρο επιχειρήσεων Α.Π.Θ.) email: giannisp@ad.auth.gr

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ1η:
Οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων θα λήξουν στις 14-02-2012.


 ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η:
Η άσκηση θα υποστηρίζεται από ομάδα ψυχολόγων.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP