OLOI

Αναγνώστες

28/9/11

H Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΣ για τους κανονισμούς εσωτερικής υπηρεσίας

Από την δημοτική παράταξη  Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Θερμαϊκού λάβαμε το εξής δελτίο Τύπου:  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΤΙΣ 21/9/2011.
ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΟΕΥ).
«Όταν συζητούσαμε το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των ΔΕ, όπως προβλεπόταν από τον Καλλικράτη, είχαμε τοποθετηθεί αρνητικά, αναλύοντας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, που αφορούσε τη στόχευσης της ύπαρξης επιχειρήσεων στους δήμους, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές, την παροχή υπηρεσιών και την μεταφορά του κόστους στους δημότες.
Στο πρότυπο σχέδιο του ΥΠ.ΕΣ σύμφωνα με το οποίο καταρτίζεται ο ΟΕΥ, με βάση το οποίο έγιναν και οι συγκεκριμένοι, αυτό που ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης, η οποία διασφαλίζεται με την αύξηση των εσόδων ή με το όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Τα κριτήρια λοιπόν είναι ίδια με αυτά που διέπουν μια οποιαδήποτε επιχείρηση της αγοράς, καθαρά ιδιωτικοοικονομικά. Έτσι άλλωστε εξηγείται και η χρησιμοποίηση, σε όλο τον κανονισμό, όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου. Πραγματικά μελετώντας τους, βλέπεις ότι είναι σε ισχύ όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, και τι δεν έχει μέσα ο κανονισμός… συμβασιούχους αορίστου, απολύσεις αορίστου, προσλήψεις ορισμένου χρόνου, μπλοκάκια (φανταστείτε έναν εργάτη που σκουπίζει την πλατεία να προσλαμβάνεται ως εργολάβος) μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασία (σε χρειάζομαι 4 ώρες αυτήν την εβδομάδα και άλλες 4 την επόμενη), αναθέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύνδεση μισθού παραγωγικότητας. Συνύπαρξη στον ίδιο χώρο εργασίας εργαζόμενων με τα ίδια επιστημονική αποδεικτικά, το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, τις ίδιες υποχρεώσεις και τον έναν να βρίσκεται κάτω από την εργασιακή ασφάλεια της ΣΣΕ ως μόνιμο προσωπικό και τον άλλο να μετράει τους μήνες που περνούν και τον φέρνουν πιο κοντά στην απόλυση, ως συμβασιούχος ορισμένου χρόνου (βλέπε παιδικούς σταθμούς). Και από τη μελέτη του κανονισμού αλλά και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη φάση των ερωτήσεων που προηγήθηκαν, γίνεται φανερό ότι οι ΔΕ έρχονται να υποκαταστήσουν οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου. Πιο συγκεκριμένα ειδικότητες που διαβάζουμε στον κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου όπως μηχανικός αυτοκινήτων που προβλέπονται 2 θέσεις, να υπάρχει ένας με αντίστοιχη θέση στην ΔΕ ή εργάτης συνεργείου, δεν θα έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι να προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους στο δήμο εκεί που υπάρχει συγκεντρωμένος ο στόλος των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων με οργανωμένη τεχνική υπηρεσία. Εργάτες καθαριότητας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 14 στην ΔΕ, όταν με βάση τις ανάγκες κάλυψης αναγκών των δημοτών από τη μεριά του δήμου, προβλέπονται 15 μόνιμοι υπάλληλοι. Αυτοί θα είναι όμως εργαζόμενοι που θα καλύπτουν οργανικά κενά του δήμου, ενώ οι συμβασιούχοι είναι φτηνά εργατικά χέρια χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Επίσης θα εμφανίζεται αυτή η ασυνέχεια και ασυνέπεια και η ανακολουθία στον τομέα της καθαριότητας , εξαιτίας των παραπάνω επιλογών. Αυτή είναι η αντιφατικότητα της πολιτικής που υπηρετείτε. Ενδεικτικά κάποιες από τις παροχές που δεν μπορούν να απολαύσουν… γάλα και είδη ατομικής προστασίας που δεν νομίζω να προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις με βάσει τις οποίες προσλαμβάνονται. Και κλείνουμε με μια υπόθεση εργασίας με την ελπίδα να παραμείνει υπόθεση. που αναδεικνύει πόσο τραγελαφικά είναι τα πράγματα. Γίνεται πρόληψη ενός ψυχολόγου για 2 μήνες για να στηρίζει ψυχολογικά τους ανέργους κατοίκους του δήμου μας, όταν ο ίδιος λίγες βδομάδες μετά θα βρίσκεται στη θέση αυτών που στηρίζει σήμερα.»
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινοφελούς επιχείρησης στο κλείσιμό του που έκανε μετά το πέρας της συζήτησης του θέματος για τον κανονισμό της επιχείρησης δεσμεύτηκε ότι εργαζόμενοι που το αντικείμενό τους δεν συνάδει με αυτό των τμημάτων της επιχείρησης όπως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα περάσουν στο ΝΠΔΔ

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP