2/7/11

ΕΣΠΑ Τραγωδία χωρίς κάθαρσηΤου Δημήτρη Μάρδα
Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Κατά τη τελευταία σύνοδο κορυφής, στις 23 Ιουνίου στη βραδινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής κος Μπαρόζο, ανακοίνωνε ότι η ΕΕ θα καλύψει το 85% της
συνολικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη να παράσχουν κάθε τεχνική βοήθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει την απορροφητικότητά της!!!

Από το σύνολο των 20 δις ευρώ του ΕΣΠΑ (2007-2013) η Ελλάδα απορρόφησε έως τότε τα 4,9 δις ευρώ.
Ο κος Μπαρόζο με τις δηλώσεις του και την επίκληση της ξένης τεχνογνωσίας, επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς το χαμηλό βαθμό της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διοίκησης.
Μετά λοιπόν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης ο πρόεδρος της επιτροπής μπουχτισμένος από την εκπληκτική ανικανότητα των ελλήνων πολιτικών ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων για να περισώσει η Ελλάδα ότι μπορεί!.
Ουδείς πολιτικός μας βέβαια αισθάνθηκε θιγμένος από τα όσα ανέφερε ο κος Μπαρόζο. Ως εκ τούτου ουδείς αντέδρασε. Αναρωτιόμαστε αν αντιλήφθηκαν οι Έλληνες υπουργοί τους υπαινιγμούς του προέδρου της Επιτροπής.
Η αναποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τη διαφθορά αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν ανέγγιχτο εδώ και χρόνια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ παραβιάζει τους κανόνες της δικής της συνδρομής (που ανέρχεται σε γενικές γραμμές στο 50%) στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των ΚΠΣ.
Στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Φθινοπώρου του 2008 στη Νίκαια της Γαλλίας, αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους το 100% των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τα έτη 2009 και 2010. Και ενώ όλοι θα περιμέναμε ένα πανδαιμόνιο έργων στην Ελλάδα, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για δύο χρόνια…σνόμπαραν την τόσο σημαντική αυτή προσφορά.
Η ΝΔ, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της, δεν έπαψε βέβαια να διατυμπανίζει ότι το 2009 η χώρα κατελάμβανε την 5η θέση στην ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Το ερώτημα βέβαια που τέθηκε τότε ήταν το εξής:
Σημασία έχει η 5η θέση ή το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας στο 4,5% στα τέλη του 2009, ένδειξη που αναφέρεται στην περίοδο 2007-9, δηλαδή στην περίοδο των πρώτων χρόνων του ΕΣΠΑ;.
Επίσης, η 5η θέση οφειλόταν στην απορροφητικότητα κονδυλίων που σχετίζονταν με το ΕΣΠΑ ή στα υπόλοιπα σε εκκρεμότητα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ;
Απάντηση: Κατά την περίοδο 2007-2009 έτρεχαν παράλληλα οι αποπληρωμές (έως τον Ιούνιο του 2009) των ολοκληρωμένων έργων του Γ΄ ΚΠΣ και θεωρητικά των νέων έργων ΕΣΠΑ. Τα τελευταία ούτε που αγγίχτηκαν. Με ξένα κόλλυβα εν πολλοίς λοιπόν χτίστηκε η περιβόητη αυτή 5η θέση επί ΝΔ, καθώς αυτή οφειλόταν στα έργα του Γ ΚΠΣ, που αποπληρώθηκαν τότε, ενώ ένα σύνολο τους είχε αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. (Βλ. σχετική συζήτηση Μάρδα-Πανοζάχου σε blog με αφορμή το Ζάππειο ΙΙ).
Με την πολιτική της επικοινωνίας δεν κτίζεται ένα σύγχρονο κράτος! «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές», ρήση του πρωθυπουργού της Αγγλίας του κου Ντισραέλι, που παραμένει πάντοτε επίκαιρη στις περιπτώσεις, όπου θέλουμε να παρουσιάσουμε το μαύρο άσπρο ή το αντίθετο!.www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP