23/6/11

Καθαρισμός παραλιών στην Επανομή

"Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011, οργανώθηκε μια μεγάλη δράση με σκοπό τον καθαρισμό (36 χιλιομέτρων) παραλιών της Επανομής. Ο καθαρισμός ξεκίνησε στις 9πμ. Σκοπός μας ήταν να κινητοποιήσουμε πολλούς ανθρώπους: μόνιμους κάτοικους, φίλους της Επανομής, ντόπιους, νέους, γέρους, συλλόγους, οργανισμούς, φορείς.
Όταν πολλά χέρια είναι διαθέσιμα, η εργασία λιγοστεύει και το αποτέλεσμα διευρύνεται: σε λίγες ώρες, μπορούμε να καθαρίσουμε πολλές παραλίες. Κι έτσι θα μπορούμε να ξαπλώσουμε στις καθαρές παραλίες χωρίς να αισθανόμαστε ντροπή και ενόχληση από τη θέα των πλαστικών, των τρύπιων παπουτσιών ,των άδειων μπουκαλιών και λοιπών σκουπιδιών. Ας φροντίσουμε μόνοι μας το περιβάλλον μας!

Γιατί έπρεπε να καθαρίσουμε;
Οι παραλίες μας ήταν γεμάτες σκουπίδια και πλαστικά που έχουν ξεβραστεί στις ακτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ σε κάποιες παραλίες υπήρχαν πλαστικά εδώ και χρόνια χωρίς να μαζευτούν. Κανονικά ο καθαρισμός των παραλιών έπρεπε ξεκινάει στο τέλος του Μάη καθώς εκείνη την εποχή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες αρχίζουν την προετοιμασία τους ώστε να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Γιατί να περιμένουμε τόσο πολύ; Δεν προτιμάμε όλοι, τη θέα μια καθαρής παραλίας; Κι ακόμα περισσότερο: γιατί να έχουμε βρώμικες παραλίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Οι παραλίες της Επανομής είναι ένα από τα βασικά τουριστικά θέλγητρα της περιοχής καθώς διαθέτει πεντακάθαρες και απέραντες αμμουδιές και γαλάζιες καθαρές θάλασσες μακριά από τα βρομόνερα και τα λύματα των πόλεων γιαυτό και πρέπει να είναι καθαρες για προσέλκιση επισκεπτων... ειδικά σε περίοδο κρίσης. Μετά από όλη αυτή την περισυνή, κακή δημοσιότητα για την Ελλάδα στα ξένα ΜΜΕ, ήρθε η ώρα για θετικές δράσεις! Ας γιορτάσουμε το καλοκαίρι σε μια καθαρή Επανομή!

Γιατί πρέπει ΕΜΕΙΣ να κάνουμε τη δουλειά και όχι «ΑΥΤΟΙ»;
Μας έχουν ήδη ρωτήσει: «Γιατί να κάνουμε εμείς αυτή τη δουλειά»; και «Γιατί δεν κάνουν αυτή τη δουλειά οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις παραλίες»; Εμείς απαντάμε με το εξής απλό: αυτή τη στιγμή κανένας δεν κάνει αυτή τη δουλειά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και αυτό γίνεται για πολλά χρόνια τώρα. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχαν κανονισμοί σχετικά με τον καθαρισμό των παραλιών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, ωστόσο δεν υπάρχουν. Στο δήμο υπάρχει έλλειψη χρημάτων αλλά και έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις παραλίες, κανονικά, θα ξεκινήσουν τους καθαρισμού στα τέλη Μάη (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) και οι ανοργάνωτες παραλίες ίσως καθαριστούν από τους χρήστες τους (ντόπιους και παραθεριστές) όταν ξεκινήσουν τα μπάνια τους. Μπορούμε είτε να συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε, να στέλνουμε φωτογραφίες στις εφημερίδες και να συνεχίσουμε να δεχόμαστε κακές κριτικές από τους τουρίστες για τις άθλιες παραλίες μας, ή μπορούμε να αναλάβουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ δράση. Ας δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας και ας τους δείξουμε πόσο απλές και ανέξοδες είναι κάποιες λύσεις! Για παράδειγμα, τι θα ήταν το ‘Ναυάγιο’ και το πανέμορφο ΄Φανάρι’ χωρίς την εντατική συνδρομή πολλών εθελοντών;

Η Δημοτική Κοινότητα Επανομής
Έίχαμε την υποστήριξη του Κοινοτάρχη και ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του βοήθησαν επίσης, στον καθαρισμό εκείνη τη μέρα. Μας προμήθεύσαν με πλαστικές σακούλες ,γάντια ,καπέλα ,τα δε αναψυκτικά και τα νερά ήταν προσφορά από μεγάλο Super market της Επανομής,ενώ τα οχήματα και το προσωπικό του δήμου φρόντισε για τη μεταφορά των σκουπιδιών στη χωματερή.

Ποιες παραλίες καθαρίσαμε;
Καθαρίσαμε όσες περισσότερες παραλίες ήταν δυνατόν κι αυτό φυσικά, χαρη του μεγάλου αριθμού των εθελοντών που συμμετείχαν. Κάθε παραλία έίχε την ομάδα καθαρισμού της ,λόγω της άριστης κατανομής και του σχεδίου που εκπόνησε η ‘’Εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας της κοινότητας Επανομής.
Η ιδέα ήταν της Ακαδημίας Οίνου και αμπέλου Επανομής και συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι σύλλογοι της πόλης. Αναλυτικά: Ακαδημία Οίνου & Αμπέλου Επανομής, Αλιευτικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο Φάρος», Αναγέννηση, «Γιγωνις Άκρα», Σύλλογος εικαστικών τεχνών, Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών, Σύλλογος κατοίκων «Κυανής Ακτής», «Κρουσίδα Γη», Κυνηγετικός Σύλλογος, Ναυτικός Όμιλος, Ναυτοπρόσκοποι 12ο σύστημα
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Μετά τον καθαρισμό οι αμμουδιές σ’ όλες της παραλίες ήταν πεντακάθαρες έτοιμες να δεχθούν τους λουόμενους.
Οι ντόπιοι κάτοικοι θυμήθηκαν της αμουδιες πεντακάθαρες όπως ήταν μπροστά από πολλα χρόνια που μόνιμοι κάτοικοι των παραλιών αυτών ήταν μόνο …οι γλάροι….
……..και του χρόνου

Υ.Γ …… Λες να το ξαναδοκιμάσουμε άλλη μια φορά μέσα στο καλοκαίρι;
Που ξέρεις …θα δούμε…."


www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP