30/5/11

Αποχετευτικό Επανομής συνέχεια...

Aναρωτιούνται γιατί δεν γράψαμε τίποτα για την συγκέντρωση της Επανομής που έγινε την Παρασκευή σχετικά με το θέμα του αποχετευτικού.
Αποφασίσαμε να μην τοποθετηθούμε για την συγκεκριμένη συγκέντρωση γιατί υπήρξε προσπάθεια να γίνει πολιτική εκμετάλλευση και αποπροσανατολισμός από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η ιστορία.
Για το ότι υπάρχει θέμα με το αποχετευτικό της Επανομής δεν γεννάται ζήτημα. Εξάλλου τα έχουμε πει κατ' επανάληψη.
Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο κάποιοι προσπάθησαν να το κάνουν θεατρική παράσταση...
Όμως για την σφαιρική ενημέρωσή σας θα σας δώσουμε να διαβάσετε 3 διαφορετικές απόψεις από ιστοσελίδες του δήμου Θερμαϊκού.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

www.e-peraia.gr

"Η διοίκηση δεν εκβιάζεται
Όταν έχεις συγκεντρωμένους σε έναν χώρο, σύσσωμη την διοίκηση και την αντιπολίτευση ενός τόπου και γίνεται λόγος για τη «διαδικασία», τότε φαίνεται και ο σκοπός και η γύμνια των επιχειρημάτων εκείνων που κινούνται με προσωπικά κίνητρα. Αυτό συνέβη κατά τη γνώμη μου, το απόγευμα της Παρασκευής, στο δημοτικό θέατρο της Επανομής όταν οι «αγανακτισμένοι φορείς» είχαν την ευκαιρία να θέσουν στη Διοίκηση τα ερωτήματα και τα προβλήματά τους.
Με καθαρό λόγο ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά το ακροατήριο για την πορεία του έργου της αποχέτευσης και ξεκαθάρισε τις επιλογές χρηματοδότησης που διαθέτει η διοίκηση για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν, υπάρχουν τρεις διαθέσιμοι τρόποι χρηματοδότησης της συμμετοχής του Δήμου στο έργο, κι αυτοί είναι:
   1. Η είσπραξη ενός σημαντικού μέρους των οφειλόμενων προς της ΔΕΥΑ Επανομής, που σήμερα ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ.
   2. Η σύναψη δανείου προς κάλυψη μέρους του απαιτούμενου ποσού
   3. Η προείσπραξη μέρους των τελών σύνδεσης προκαταβολικά, με μια σημαντική οικονομική έκπτωση της τάξης του 30% για όσους προσέλθουν εθελοντικά
Στον αντίλογο όλων αυτών, δεν είδαμε παρά λαϊκισμό, στην πιο χυδαία του μορφή. Ο κ. Λυκεσάς, λαμβάνοντας τον λόγο ως εκπρόσωπος των φορέων, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να κατηγορήσει τη διοίκηση και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του λόγου του Δημάρχου. Καμία ερώτηση, καμία πρόταση. Ευτυχώς βέβαια που δεν εξέφραζε κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό του και κάποιους ομοϊδεάτες του, έτσι τουλάχιστον όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των φορέων της Επανομής.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τον ανύπαρκτο εκπρόσωπο θέλησε να υπερασπιστεί ο κ. Μαυρομάτης. Πλειοδοτώντας σε λαϊκισμό και άρνηση έφτασε στο σημείο να κοροϊδεύει τους κατοίκους της Επανομής λέγοντάς τους ότι ο Δήμος μπορεί να μπει εγγυητής για τη σύναψη δανείου της ΔΕΥΑ Επανομής! Ποιος; Ένας δήμος χρεωμένος με 16.000.000 ευρώ, πολλά από τα οποία χάριν του ίδιου του κ. Μαυρομάτη και της ανεύθυνης πολιτικής του. Μάλιστα, ο σύμβουλος της παράταξής του, κ. Θανάσης Μπαλασάς, ενοχλήθηκε ακόμη και από το γεγονός ότι έγιναν οι ασφαλτοστρώσεις στο κέντρο της Επανομής και δεν του απέμεινε παρά να αναρωτιέται για τον τρόπο που εξευρέθηκαν τα χρήματα!!! Ο δε κ. Λυκεσάς που αναδείκνυε την ανάγκη ασφαλτοστρώσεων ως μέγα πρόβλημα της Επανομής, δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα!!!
Ευτυχώς όμως, η αντιπολιτευτική αυτή τακτική γίνεται αντιληπτή από την κοινωνία η οποία δεν τη συμμερίζεται. Χρειάστηκε να πει δυο μόλις κουβέντες στη συγκέντρωση ο κ. Παράσχου, δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της «κοινωνίας των πολιτών», για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Όσα κάνει η διοίκηση, είναι υποχρέωσή της να τα κάνει κι όσα λέει ο κ. Μαυρομάτης είναι κοινός λαϊκισμός.
Παντελώς ανεύθυνα ο κ. Μαυρομάτης θέτει εμπόδια στη διοίκηση, καθυστερώντας κάθε της απόφαση με ανούσιες προσφυγές στην Περιφέρεια. Μπορεί να τις χάνει τη μια μετά την άλλη, αλλά αυτό το γνωρίζει εκ των προτέρων. Μοναδικός σκοπός του είναι να καθυστερεί τη λειτουργία της διοίκησης, σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη για εύστοχους και ταχείς χειρισμούς. Σήμερα για παράδειγμα, εκκρεμεί ακόμη η απόφαση της Περιφέρειας στην ένστασή του κατά της τροποποίησης της Ανώνυμης τουριστικής εταιρίας του Δήμου μας, με αποτέλεσμα να χάσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης ενός προγράμματος διαφήμισης του τόπου μας που είχαμε ήδη σχεδιασμένο από τον Φεβρουάριο και το ζητούσαν επίμονα οι φορείς του τουριστικού κλάδου. Ίδιο αποτέλεσμα είχε και η προσφυγή του κατά της απόφασης αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών. Μπορεί να την απέρριψε η Περιφέρεια αλλά ο Δήμος μας δεν μπόρεσε ακόμη να εισπράξει τις νέες τιμές λόγω τη καθυστέρησης που προκλήθηκε τεχνηέντως κι ενώ τα παπαγαλάκια του μιλούν για υπέρογκες αυξήσεις και κινήματα του τύπου «δεν πληρώνω».
Στο ίδιο μήκος κύματος και αντιπολιτευόμενα blogs, τα οποία ενώ δεν μπορούν να αποκρύψουν αξιέπαινες ενέργειες της διοίκησης όπως οι εκδηλώσεις καθαρισμού των ακτών, με τη αθρόα συμμετοχή σχολείων, φορέων, οργανώσεων, αθλητικών και άλλων συλλόγων και δημοσιότητα που ξεπερνά τα τοπικά μέσα και προβάλει θετικά την περιοχή μας σε όλη τη χώρα, έρχονται να κάνουν λόγο για περιπάτους αντιδημάρχων και φωτογραφήσεις τους στις παραλίες. Κρίμα! Δεν έχουν το σθένος να επιβραβεύσουν ενέργειες τις οποίες τις αξιολογούν ως σημαντικές και τις προβάλουν πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης.
Παρόλα αυτά αξίζει να γνωρίζουν οι δημότες ότι αυτή η διοίκηση δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται από παρόμοιες μικροπολιτικές τακτικές. Η εντολή που πήρε είναι από τους δημότες και η πολιτική της αναφέρεται σε αυτούς και μόνον. Το μήνυμα αυτό μάλιστα το πήραν ξεκάθαρα όσοι θέλησαν να σύρουν «απολογούμενη» τη διοίκηση στο δημοτικό θέατρο της Επανομής και εκτέθηκαν οι ίδιοι στην τοπική κοινωνία. Σεβαστός ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και θεμιτές οι κρίσεις τους. Πάνω απ’ όλα όμως οι κρίσεις αυτές πρέπει να στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα και όχι σε κρυφές επιθυμίες".

Γιώργος Λαζαρίδης
Αντιδήμαρχος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης
___________________________________________________________________________________

www.mixaniwna.blogspot.com

Επανομή: Συμμετοχή των κατοίκων στη συζήτηση για την αποχέτευση

"Σοβαρό το θέμα που συζητούνταν το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής. Όσοι παρακολουθούσαν την ενημέρωση που έκαναν ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Αλεξανδρής και ο τέως δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης, για την πορεία του έργου της αποχέτευσης, ήθελαν να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι». Τελικά έφυγαν όλοι, μετά από 2,30 ώρες, ικανοποιημένοι.

Τον τόνο στην εκδήλωση, τον έδωσε ο ίδιος ο κ. Αλεξανδρής, δηλώνοντας αρκετές φορές τόσο στην αρχική του ομιλία όσο και στις παρεμβάσεις του, ότι είναι ομόφωνη η θέληση των κατοίκων αλλά και της δημοτικής αρχής για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης. «Όλοι είμαστε από την ίδια μεριά, κανείς δεν είναι απέναντι», παρατήρησε εύστοχα και ο κ. Οικονομίδης.

Συμμετοχή των κατοίκων στη συζήτηση
Οι ίδιοι οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι, μετείχαν ενεργά στη συζήτηση. Και άλλοτε χειροκροτούσαν τους ομιλητές, άλλοτε έκαναν μεγαλόφωνα τις παρατηρήσεις τους. Όταν για παράδειγμα στο τέλος της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε ότι υπάρχουν στην ΔΕΥΑ Επανομής περισσότερα από 1.300.000 ευρώ ανείσπρακτα από λογαριασμούς νερού, πολλές φωνές ακούστηκαν από το ακροατήριο «να τα πάρετε αυτά, να τα ζητήσετε». Ενώ μία γυναίκα, που τα τελευταία 3 χρόνια εγκαταστάθηκε στην Επανομή, ανεβαίνοντας στο βήμα των ομιλητών τόνισε ότι «δεν μπορεί να χαθεί το έργο της αποχέτευσης για κάποιους που δεν πληρώνουν».
Επίσης, μετά την εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Αλεξανδρής, ότι μία από τις λύσεις που σκέφτεται ο Δήμος για να βρει χρήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, είναι η προείσπραξη του μισού τέλους σύνδεσης, με έκπτωση της τάξεως του 20%-30%, πετάχτηκαν κάποιοι από κάτω λέγοντας ότι «εάν εγγυηθείτε ότι θα τελειώσει το έργο, τότε το συζητάμε».

«Ο ασθενής στην εντατική»
Ήταν χαρακτηριστική επίσης η παρέμβαση ενός νέου σε ηλικία Επανομίτη ο οποίος σηκώθηκες όρθιος για να πει, απευθυνόμενος στον δήμαρχο ότι «ενώ ο ασθενής είναι στην εντατική, εμείς ακόμη συζητάμε για τον τρόπο θεραπείας του. Μην καθυστερείτε άλλο γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το έργο».

Επικρίσεις σε υψηλούς τόνους από τον κ.Μαυρομάτη
Διαφορετική όμως άποψη, είχε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος εξαπέλυσε έντονη επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται περί σοβαρής διοίκησης» και «δεν ασχολείται σοβαρά με τα προβλήματα». Ενώ ακόμη δήλωσε ότι «πρόκειται για μέγα ψέμα της διοίκησης ότι κίνησε τη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου».
Απαντώντας στα όσα είχε πει ο κ. Αλεξανδρής ότι απευθύνθηκε σε 4 τράπεζες, αναζητώντας δάνειο για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης, ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας ισχυρίστηκε ότι «οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο γιατί ο δήμος Θερμαϊκού κατάντησε αναξιόπιστος και αφερέγγυος».
Ο κ. Μαυρομάτης, τις δυσκολίες που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή για την εξεύρεση χρημάτων, τις αποκάλεσε «υπεκφυγές», για να μην γίνει το έργο και να επιβληθούν χαράτσια στο κάθε ρολόϊ της ύδρευσης. Ενώ την κατηγόρησε επίσης ότι με την ρήτρα των 13.500 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης του έργου, εάν ο εργολάβος κάνει προσφυγή, ανέρχεται μέχρι σήμερα, στους 6 αυτούς μήνες ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ που θα το επιβαρυνθεί ο δήμος. Για να κλείσει λέγοντας ότι «δεν είναι οι κάτοικοι της Επανομής πολίτες Β΄ κατηγορίας».

Παράσχου προς Μαυρομάτη: «Εκμεταλλεύεστε κάθε συγκέντρωση»
Την απάντηση, την πήρε από τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» κ. Νίκο Παράσχου. Ο οποίος, όταν τον διαδέχθηκε στο βήμα, τα «έριξε» άγρια στον πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας, λέγοντας σε πρώτο πρόσωπο:
«Εσείς κ. Μαυρομάτη εκμεταλλεύεσθε κάθε συγκέντρωση που γίνεται για να επιτεθείτε κατά της δημοτικής αρχής, καθώς το θεωρείτε ως ευκαιρία για την προσωπική σας προβολή. Σε τέτοια όμως ζητήματα, όπως η αποχέτευση της Επανομής, δεν χωρούν αντιπολιτευτικοί τόνοι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται σήμερα στο δήμο Θερμαϊκού και απαιτείται συναίνεση για να ολοκληρωθεί»
Νωρίτερα ο κ. Παράσχου, απευθυνόμενος στους κ. Αλεξανδρή και Οικονομίδη, για τις ενέργειες που έκαναν σχετικά με το έργο της αποχέτευσης, τους είπε ότι «συγχαρητήρια γιαυτά που κάνατε, αλλά ήσασταν υποχρεωμένοι να τα κάνετε».

Η απάντηση του κ. Αλεξανδρή
Απάντηση όμως, έδωσε παρεμβαίνοντας και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, ο οποίος απευθυνόμενος στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Εδώ κ. Μαυρομάτη δεν είναι δημοτικό συμβούλιο για να επιτίθεστε στη δημοτική αρχή. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση. Το πρόβλημα ήρθαμε να λύσουμε. Και επ΄αυτού δεν άκουσα κάποια πρότασή σας».
Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξανδρής και εξηγώντας το λόγο που δεν δίνουν δάνειο οι τράπεζες στην ΔΕΥΑ Επανομής, ανέφερε ότι σε αυτή την εποχή της κρίσης, οι τράπεζες, όπως γίνεται με όλους τους δανειολήπτες, πρέπει κάτι να ενεχυριάσουν. Στο νερό όμως, τι ενέχυρο να βάλουν; Τους σωλήνες της ύδρευσης;»

Επίθεση Θ.Μπαλασά στον Οικονομίδη
Τα χνάρια του κ. Μαυρομάτη, τα ακολούθησε και ο σύμβουλός του από την Επανομή κ. Θανάσης Μπαλασάς, που επιτέθηκε κι αυτός κατά του δημάρχου κ. Αλεξανδρή για την μη επίλυση μέχρι σήμερα του προβλήματος αλλά και γιατί δεν δημιουργεί γραφείο στην Επανομή, ώστε να είναι εκεί μία μέρα την εβδομάδα, και άλλη μια μέρα στη Μηχανιώνα «παρά κάθεστε κλειδαμπαρωμένος στην Περαία», όπως είπε. Τα κύρια πυρά του όμως, τα συγκέντρωσε κατά του κ. Οικονομίδη, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «ενώ το έργο εγκρίθηκε το 2006, ο πρώην δήμαρχος Επανομής σκόπιμα το κωλυσιέργησε επί 3 χρόνια μέχρι το 2009, για να κλέψει την ψήφο των Επανομιτών»!

Ο εκπρόσωπος των φορέων της Επανομής
Στη συγκέντρωση, μίλησε επίσης ο εκπρόσωπος των φορέων της Επανομής κ. Κώστας Λυκεσάς ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον δήμαρχο Θερμαϊκού για την καθυστέρηση, κατά τρείς μήνες στην ενημέρωση των κατοίκων. «Ο δήμαρχος δεν κράτησε την υπόσχεσή του και απαξίωσε τη δική μας συγκέντρωση με φτηνές δικαιολογίες», είπε. Ενώ κατηγόρησε επίσης τον κ. Αλεξανδρή ότι δεν έδωσε σαφή διαβεβαίωση πως θα τελειώσει το έργο εντός του 2011. Ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Οικονομίδη, είπε ότι «ο προηγούμενος δήμαρχος, ενώ μας είπε για ένα σωρό ζητήματα, και δεν αμφισβητούμε τις προσπάθειες που έκανε, δεν μας είπε γιατί δεν τελείωσε το έργο μέσα στο 2010».

Ο αντιδήμαρχος κ. Κ.Κούτουκας
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας, παίρνοντας το λόγο, δήλωσε ότι είναι προσβολή το να αμφισβητείται η ειλικρίνεια ενός δημάρχου ο οποίος είναι μόλις πέντε μήνες εκλεγμένος, ενώ χαρακτήρισε «λαϊκίστικη» την τοποθέτηση του κ. Μαυρομάτη και ανέφερε τις κοπιώδεις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση με τα χρέη του δήμου, τα οποία ανέρχονται σήμερα στα 16,5 εκατ. ευρώ, συν άλλα 5,5 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων. Τέλος απαντώντας σε «παράπονα» Επανομιτών ότι πληρώνουν ακριβότερα δημοτικά τέλη από τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών υπενθύμισε ότι ναι μεν στην Επανομή τα δημοτικά τέλη είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό (2,57 στη Μηχανιώνα), όμως αυτό, μόνο στην Επανομή, αντιστοιχεί μόνο στην κύρια κατοικία και δεν περιλαμβάνει τα υπόγεια, τις πυλωτές, τις αποθήκες και τους κοινόχρηστους χώρους για τα οποία επιβαρύνονται στις άλλες περιοχές.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αμανατίδου
Λίγο πριν το τέλος της συγκέντρωσης παίρνοντας σύντομα το λόγο η καταγόμενη από την Επανομή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Λίτσα Αμανατίδου, παρότρυνε τη διοίκηση του δήμου να επισπεύσει τις διαδικασίες της αποχέτευσης για να προλάβει τις προθεσμίες. «Βιαστείτε», είπε απευθυνόμενη στον δήμαρχο κ. Αλεξανδρή, ο οποίος ζήτησε την παρέμβασή της, προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει την αποπεράτωση της αποχέτευσης".

___________________________________________________________________________________

www.etheroploos.blogspot.com

"Αγανακτισμένος σημαίνει ότι έχω χάσει την υπομονή μου με κάτι και δεν το απαξιώνω πλέον όπως προσπαθούν να μου επιβάλλουν κάποιοι, σημαίνει έκφραση της δυσαρέσκειας μου έμπρακτα
από δω και μπρος.

Πήγα στη συγκέντρωση με τον «αέρα» του δημότη που συμμετέχει, προκαλεί και διαμορφώνει καταστάσεις που έχουν άμεση σχέση με το ίδιο και το σύνολο στο οποίο είναι μέλος.
Το ότι το κάλεσμα έγινε από τους φορείς, για μένα ήταν παράγοντας αξιοπιστίας, ενδιαφέροντος και αυθεντικής επικοινωνίας. Το ότι κατέληξε να είναι ένας απολογιστικός μονόλογος που εναλλάχθηκε μεταξύ του πρώην και του νυν δημάρχου ήταν το πρόβλημα και αυτό που αποκόμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Εχθές, δυστυχώς δικαιώθηκε ο κ. Λυκεσάς όταν σε προηγούμενο άρθρο του (σχέσεις εξουσίας) έγραφε ότι ενδέχεται να μπει ένα άλλο θέμα, ίσως πιο σημαντικό από την αποχέτευση.
Το θέμα των σχέσεων δημοτών και δημοτικής αρχής.
Ένα θέμα που ο κ. Αλεξανδρής (με σύμμαχο τον πρώην δήμαρχο κ. Οικονομίδη, «δεκανίκι» τον κ. Κούτουκα και «υπασπιστή» τον κ. Χρ. Βογιατζή) φρόντισε να το καλλιεργήσει αρνητικά στο μυαλό και στη συνείδηση του κάθε Επανομίτη που παρακολούθησε την καλοστημένη παράσταση που έδωσαν όλοι οι προαναφερθέντες.
Έτσι, το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε – μοιραίως - τη συγκρότηση μιας νέας υποκειμενικότητας. Αυτής των αγανακτισμένων δημοτών της Επανομής.
Αόριστη, τώρα στην αρχή, αλλά θα τη βρείτε μπροστά σας πιο οργανωμένη σύντομα.

Υ.Γ. το ότι τους αφήσαμε και φύγανε "αλώβητους" - μεταφορικά και κυριολεκτικα - πρώην, νυν και επόμενους - από το θέατρο χτές, πρέπει να μας προβληματίσει όλους εμάς που είμαστε μαχητικοί στο ασφαλές "βήμα" που μας προσφέρεται στα καφενεία και καταλήγουμε συγκαταβατικοί και συγχωρετικοί την ώρα που πρέπει να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, επαναπαυόμενοι στην ηθικοϊοδεολογική μας καθαρότητα".

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP