29/4/11

Δήμος Θέρμης: Το χρονικό ενός διαρκούς εγλήματος

Βασιλειάδου Σοφία.
Δημοτική Σύμβουλος Δ. Θέρμης
Δημοτική Παράταξη
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλείται ο Ελληνικός Λαός να σηκώσει τεράστια βάρη, με την ΚΥΑ,( κοινή υπουργική απόφαση
των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Τουρισμού. ΑΔΑ: 4ΑΓΥ0-1) έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων (Ο.Ε.Ε.Δ.Α) νοτιοανατολικής ενότητας Νομού Θεσσαλονίκης, προωθείται στην περιοχή μας η ακριβότερη και προβληματικότερη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγκρίνεται, η χωροθέτηση και εγκατάσταση, δίπλα σχεδόν στη χωματερή Ταγαράδων, την οποία στην ΚΥΑ βαπτίζουν εν ενεργεία ΧΥΤΑ, ενός φαραωνικού έργου συλλογής των σκουπιδιών του μισού νομού και της μισής πόλης της Θεσσαλονίκης., καύσης των μετά από μηχανική διαλογή και εναπόθεσης της τέφρας που θα προκύπτει από την καύση σε ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο. Υπολογίζεται για υποδοχή 350000 τόνων όταν στην Κερατέα ανάλογη εγκατάσταση στην οποία εναντιώθηκαν οι κάτοικοι θα υποδεχόταν 200000 τόνους.
Η επένδυση λόγω υψηλού κόστους και αδυναμίας κάλυψης από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ε.Ε θα γίνει προφανώς από ιδιωτικά κεφάλαια πιθανό με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Το έργο θα προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες με το μανδύα της «μεγάλης Εθνικής Επένδυσης», (Νόμος «Fast – Track)
Η πλειοψηφία των φορέων που απασχολούνται με τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων έχουν από καιρό προτείνει και συγκλίνουν σε ένα πράσινο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο: Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, που είναι άμεσα υλοποιήσιμο και βρίσκεται στην καρδιά της Πράσινης ανάπτυξης, δημιουργώντας πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, ικανοποιώντας όλες τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας και είναι κοινωνικά αποδεκτό.
Το σχέδιο αυτό, έχει όμως ένα «ελάττωμα».
Είναι πολύ οικονομικό και πιο αποκεντρωμένο στις επενδύσεις του άρα και δεν μπορεί να δώσει τα υπερκέρδη που κάποιοι ονειρεύονται.
Για τον πρώτο σχεδιασμό υπολογίζεται το κόστος σε 180 ευρώ /τόνο ενώ στην εναλλακτική πρόταση σε 70 ευρώ/τόνο. Οι επιλογές του σήμερα θα δεσμεύσουν και θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα τριάντα (30) χρόνια
Οι προειλημμένες αποφάσεις που παίρνονται με «στημένες» διαδικασίες θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή, την αξία γης, αλλά και την εγκατάλειψη της ανακύκλωσης στην «πηγή» ενώ το υπέρογκο κόστος της πιο δαπανηρής επιλογής θα επιβαρύνει τον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό αφού θα μετακυλστεί στο Δημότη μέσω των Δημοτικών φόρων.
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό στις 27-4-2011 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμης ζητήσαμε ως παράταξη, να οριστεί με το χαρακτηρισμό του επείγοντος, μια ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ, όπου μετά την ενημέρωση, θα αποσαφηνιζόταν η θέση και οι προθέσεις των Δημοτικών μας αρχών , των δημοτικών παρατάξεων , των φορέων και θα μπορούσαν να απαντηθούν ερωτήματα όπως:
-Συμφωνούμε στην εγκατάσταση ενός τέτοιου φαραωνικού έργου διαχείρισης σκουπιδιών υψηλού κόστους στην περιοχή μας;
-.Δεχόμαστε τεχνολογίες, που παράγουν καύσιμα υλικά (RDF-SRF) και οδηγούν στην προβληματική, αντικοινωνική και πανάκριβη καύση, όταν υπάρχουν άλλες πολύ προσφορότερες λύσεις;
- Δεχόμαστε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους μεγαλοεργολάβους για τουλάχιστον 25-30 χρόνια;
- Μήπως αντίθετα συμφωνούμε να γίνει αναθεώρηση κάποιων αποφάσεων ώστε να συμπεριληφθούν οι προτάσεις των κοινωνικών και οικολογικών φορέων, που δίνουν έμφαση στην πρόληψη – ανακύκλωση;
- Θα αγνοήσουμε πιο οικονομικά ολοκληρωμένα, αποκεντρωμένα μοντέλα πράσινης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων που επιπλέον, δημιουργούν πολύ περισσότερες θέσεις απασχόλησης, έχουν κοινωνική αποδοχή και πολύ μικρότερο κόστος; (εναλλακτική διαχείριση)
- Θα αγνοήσουμε τις κοινωνικές εξεγέρσεις, την αγωνία και τα αιτήματα των κατοίκων του Δήμου μας ή θα συμπορευθούμε με αυτούς;

Δυστυχώς η Δημοτική μας αρχή αρνήθηκε ως μη αναγκαία, την ειδική επί του θέματος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της.
Δεν επιθυμεί κοινωνικοποίηση του προβλήματος αλλά ούτε και να γίνουν γνωστές οι προθέσεις της. Θεωρεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι προσφυγή στο Σ. Επικρατείας αφού προηγουμένως συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μελετήσει το θέμα και τεκμηριώσει την προσφυγή.
Εμείς πάντως σαν δημοτική παράταξη, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μια νέα περιβαλλοντική βόμβα, όπως αυτό συνέβαινε επί 30 χρόνια με τη χωματερή των Ταγαράδων , επιμένοντας ότι η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη και τις πολιτικές σκοπιμότητες.

www.orizontasnews.gr
ΝΕΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με ένα κλικ στην οθόνη σας!

.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP